Czekoladowo-bananowy cwibak
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
350 g mąki
300 g cukru
4 banany
6 jajek
300 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g kakao
sól
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z masłem. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do jajek masło z czekoladą. Banany rozcieramy widelcem lub krótko miksujemy w blenderze. Dodajemy do masy. Na koniec dodajemy mąkę, szybko mieszamy i wylewamy ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 190 st. C ok. 50 min.
Lasagne czekoladowe
Składniki:
600 g mąki
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju
ok. 150 ml Wody ciepłej
5 żółtek
400 g sera mascarpone
200 g białej czekolady
400 g sera białego mielonego
1 budyń waniliowy
1 budyń czekoladowy
500 ml mleka
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy, mąkę wykładamy na stolnicę i dodajemy żółtka, wodę wymieszaną z olejem. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając rozpuszczoną czekoladę. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie arkusze.
Ser mascarpone łączymy z serem białym, mieszamy z rozpuszczoną czekoladą białą. Na koniec dodajemy 2 łyżki budyniu. Mleko zagotowujemy i przygotowujemy budyń czekoladowy. Do budyniu dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Płaty ciasta przekładamy masą serową, sosem budyniowym i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. w 190 st. C.
Risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami
Składniki:
250 g ryżu arborio
200 g wiśni mrożonych
1 l mleka
100 g masła klarowanego
2 op. cukru waniliowego
100 g sera mascarpone
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady białej
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy suchy ryż i przesmażamy. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym i gorące dodajemy partiami do ryżu. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy mascarpone i startą czekoladę. Przed podaniem risotto posypujemy wiśniami i startą białą czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN