Karnawałowe przekąski na jeden kęs

Kanapeczki z pastą łososia i chrzanu, z pastą z fety, chilli i orzechów, z pastą z groszczku, to tylko niektóre propozycje kuchni "finger food", które przygotowała dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Joanna Prus. Joanna wytłumaczyła również skąd wzięła się nazwa "Finger food". Od razu wyjaśniamy, że nie chodzi o obcinanie palców ;)

Chleb bez mąki

Składniki:

200 g otrębów owsianych

100 g ziaren słonecznika

80 g ziaren dyni

80 g siemienia lnianego

4-5 jajek

50 g orzechów laskowych

ok. 150 ml maślanki

sól do smaku

pieprz do smaku

łyżka ziół prowansalskich

2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu dodajemy maślankę. Jeśli masa jest za rzadka, dodajmy więcej płatków owsianych. Chleb pieczemy (najlepiej w formie) w 180 st. C ok. godziny - musi być brązowy i twardy na wierzchu („gotowość” sprawdzamy patyczkiem). Możemy zrobić podobną wersję chleba z innymi dodatkami np. żurawiną czy miodem.

Pasta z łososia i chrzanu

Składniki:

150 g serka śmietankowego

100 g wędzonego łososia

1/2 pęczka świeżego koperku

2 łyżeczki chrzanu

sól

czarny pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy. Dekorujemy kawałkami łososia oraz koperkiem.

Pasta z fety, chilli i orzechów

Składniki:

150 g fety

strączek papryczki chili

100 g włoskich orzechów

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

kilka łyżek dobrej oliwy

1/2 słoiczka czarnych oliwek

Przygotowanie:

Orzechy drobno siekamy (pozostawiamy kilka orzechów do dekoracji). Chili drobno siekamy - nie zapomnijmy o wyjęciu pestek, które są bardzo ostre. Składniki te dodajemy do fety i całość łączymy z jogurtem oraz czosnkiem. Dekorujemy orzechami, a przed samym podaniem polewamy oliwą.

Pasta z groszku

Składniki:

400 g mrożonego groszku

2 ząbki czosnku

szczypta pieprzu cayenne

1/2 pęczka listków mięty

sól do smaku

3 łyżki dobrej oliwy

Przygotowanie:

Wszystko zmiksować.

Budyń na wytrwanie Julii Child

Składniki:

4 jajka

1 główka mniejszego brokuła

2 kromki chleba jasnego

1/2 szklanki twardego sera żółtego

1/2 cebuli

1/2 szklanki mleka

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta soli

szczypta pieprzu

wędzony łosoś

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. W tym czasie brokuły gotujemy w lekko posłodzonej wodzie (dzięki temu nie stracą koloru) ok. 5 min., aby stały się jędrne „al dente”. Cebulę wraz z serem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chleb (bez twardych skórek) miksujemy blenderem. Do osobnej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy. Na końcu dorzucamy połowę ugotowanych kawałków brokułów i wlewamy na wysokość 2/3 wcześniej nasmarowanych masłem kokilek lub żaroodpornych miseczek. Wstawiamy je do wysokiej brytfanny lub blaszki, wkładamy do piekarnika i wlewamy wrzątek, tak aby sięgał do połowy foremek. Pieczemy w ten sposób 5 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 165 st. C i pieczemy jeszcze ok. 25 min.

Bananowe koreczki z czekoladą

Składniki:

1 szklanka mąki

2/3 szklanki zimnej wody

2/3 szklanki zimnego mleka

3 duże jajka

szczypta soli

3 łyżki stopionego masła/oleju

3 banany

1 tabliczka czekolady

garść orzechów laskowych do posypania

truskawki lub inne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Zaczynamy od naleśników. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. (dzięki temu będą delikatniejsze). Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającej powierzchni. Rozpuszczamy na niej odrobinę masła i wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego. Rozprowadzamy je równomiernie po całym dnie, poprzez przechylanie patelni energicznym ruchem. Kiedy naleśnik będzie odrywał się samoistnie od dna, przekręcamy go na drugą stronę. Smażymy w ten sposób wszystkie pozostałe placki. Po ostatnim naleśniku, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, aby powstała płynna gładka masa. Każdy naleśnik smarujemy czekoladą (na końcu zostawiamy trochę do polania) i układamy na nim po bananie. Zawijamy w rulonik (muszą być ściśnięte). Kroimy na grubsze plastry. Polewamy wszystko płynną czekoladą (uważamy, aby nie zastygła). Posypujemy orzechami i zdobimy owocami.

Koszyczki z parmezanu

Składniki:

kawałek parmezanu lub innego twardego sera

odrobina ulubionych ziół

Przygotowanie:

Ser ścieramy na drobnych oczkach i łączymy z ziołami. Na patelnię układamy papier do pieczenia i czekamy aż patelnia będzie gorąca (ale papier nie może się palić). Zmniejszamy nieco ogień i wysypujemy kawałki sera, równomiernie rozprowadzając go, aby uformować placuszki. Czekamy aż ser się zarumieni i „zetnie” na brzegach. Zdejmujemy za pomocą łopatki i nakładamy na dno kieliszka (aby stworzyć miseczkę). Do środka możemy wkładać pojedyncze składniki lub uformowane kuleczki z sera i ziół.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości