Wegańskie Boże Narodzenie. Pyszne przepisy!

Zgodnie z polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia gotujemy dużo i tłusto. A może w tym roku powinniśmy inaczej przygotować świąteczne potrawy, na przykład, po wegańsku? W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni 3. edycji Masterchefa - Dominika Wójciak - przygotowała bożonarodzeniowe dania w wersji wegańskiej.

Buraki po burgundzku

Składniki:

6 średniej wielkości czerwonych buraków, najlepiej podłużnych

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 duża biała cebula

4 ząbki czosnku

6 gałązek tymianku

2 listki laurowe

350 ml czerwonego wina

250 g małych pieczarek

150 g małych szalotek

150 ml passaty pomidorowej

4 łodygi selera naciowego

1 pęczek natki pietruszki

Szczypta gruboziarnistej soli

Świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Buraki umyć i obrać. Pokroić w grube plastry.

2 łyżki oliwy rozgrzej i wrzucić do garnka posiekaną drobno cebulę, pocięty na plasterki czosnek, tymianek i listki laurowe.

Posolić całość i smażyć warzywa na średnim ogniu, by cebula i czosnek się zeszkliły, ale pilnować, by się nie zrumieniły.

Dodać buraki i trochę pieprzu i obsmażać je przez kilka minut.

Wlać wino, zwiększyć ogień, a kiedy się zagotuje - przykryć garnek pokrywką i gotować buraki z winie przez około 30-40 min. aż lekko zmiękną. 

W międzyczasie na blasze ułożyć umyte i przekrojone na połówki pieczarki oraz szalotki podzielone na ćwiartki.

Dodać pozostałą oliwę, sól i pieprz i wymieszać wszystko rękoma.

Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 min.

Do podgotowanych buraków dodać passatę i pokrojony w plastry seler.

Wrzucić upieczone pieczarki i szalotki i gotować razem jeszcze 10 min.

Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane natką.

Pasztet fasolowy z wędzoną śliwką

Składniki: 

0,5 kg fasoli Jaś

1 torebka herbaty z kopru włoskiego 

1 duże kwaskowe jabłko 

120 ml oleju rzepakowego

4 gałązki świeżego tymianku

1 główka czosnku

1 cebula

½ szklanki ziaren słonecznika 

1 garść suski sechlońskiej (naturalnie wędzonej śliwki)

Bułka tarta lub mąka do posypania

Sól

Czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C (160°C termoobieg). 

Do osolonej wody z herbatą koperkową wrzucić fasolę i gotować przez około 30–40 minut, aż fasola będzie miękka. Odcedzić.

Jabłko umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.

Skropić łyżką oleju, oprószyć listkami z 2 gałązek tymianku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół, posmarować olejem i ułożyć obok jabłek.

Wstawić blachę do piekarnika na około 30 min., tak by jabłko i czosnek zmiękły i lekko się zrumieniły.

Po upieczeniu nie wyłączać piekarnika.

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju.

Dodać posiekaną w piórka, oprószyć solą cebulę i pozostałe listki tymianku.

Smażyć na wolnym ogniu przez około 20 min., aż cebula nabierze karmelowego koloru. 

Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Dodać łyżkę oleju i jeszcze ciepłe ziarna zmiksować blenderem na pastę.

Dodać upieczone jabłka i wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek i ugotowaną fasolę.

Zmiksować wszystko razem na gładki krem.

Doprawić masę solą i pieprzem i wmieszać posiekane śliwki.

Pasztet powinien być mocno doprawiony, fasola wchłonie nieco przypraw.

Keksówkę o długości 16 cm posmarować pozostałym olejem i obsypać bułką tartą lub mąką.

Do formy przelać masę i uderzyć lekko foremką o blat, by pozbyć się z masy pęcherzyków powietrza.

Wstawić formę do piekarnika na 40–45 min., aż pasztet będzie zwarty i przypieczony na złotobrązowy kolor.

Od razu wyjąć z piekarnika, by pasztet nie był zbyt suchy. Przed podaniem schłodzić.

Pikantny pasztet marchwiowy z masłem fistaszkowym

Składniki:

½ szkl. kaszy jaglanej

¾ szkl. kaszy czerwonej lub żółtej soczewicy 

2 i ½ szkl. wody

2 listki laurowe

4 marchewki

4 łyżki oleju + do nasmarowania 

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

4 łyżki masła orzechowego

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

Bułka tarta do posypania

Sól

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C termoobieg). 

Jaglankę i soczewicę wypłukać na sicie, zalać wodą, dodaj listki laurowe oraz ½ łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia.

Gotować na średnim ogniu przez 20–30 min., aż cały płyn odparuje, a soczewica będzie miękka.

Wyjąć listki laurowe. 

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na zimny olej wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz starty czosnek, posypać solą i podgrzać na wolnym ogniu.

Smażyć powoli przez około 10 min., aż cebula i czosnek się zeszklą.

Wtedy dodać harissę i smażyć przez 5 min. 

Kolendrę i kumin uprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu, dodać do cebuli i podsmażać przez 2 min.

Dodać startą marchew, przecier pomidorowy i trochę soli, dokładnie wymieszać.

Dusić pod przykryciem przez 5–10 min. 

Ugotowaną jaglankę i soczewicę zmiksować blenderem z masłem orzechowym i siemieniem.

Masę wymieszać z duszonymi warzywami, doprawić do smaku solą i przełożyć do nasmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą keksówki lub do mniejszych jednorazowych foremek.

Piec przez 40–45 min., tak by pasztet od góry był przyrumieniony.

Od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Nie zostawiać pasztetu w piekarniku, bo wyschnie i będzie się kruszył. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Bananowo-daktylowy piernik wegański

Składniki:

100 g suszonych węgierek

50 ml rumu 

200 g daktyli medjol 

3 dojrzałe banany (ok. 200 g - waga bez skóry)

60 ml oleju rzepakowego

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

60 ml mleka roślinnego 

100 g orzechów włoskich

180 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka przyprawy do piernika

¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C (150°C termoobieg).

Podłużną formę na keks wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki pokroić w paski, zalać rumem i odstawić na 20 min.

Daktyle zmiksować z 2 bananami i olejem.

Siemię zmieszać z mlekiem i odstawić.

Orzechy posiekać, dodać do bananów razem z namoczonymi śliwkami i rumem.

Dodać też siemię i dokładnie wymieszać.

Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.

Delikatnie wmieszać suche składniki z mokrymi do połączenia składników.

Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i ułożyć na wierzchu pozostały banan przekrojony wzdłuż na pół.

Posmarować go lekko olejem i wstawić piernik do piekarnika.

Piec 55-60 min. do momentu, kiedy wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości