powrót do listy

W wiosennej kuchni ciasto marchewkowe z figami

Kuchnia
wtorek, 4 marca 2014
W wiosennej kuchni ciasto marchewkowe z figami
Tofu w sezamie z orientalnym sosem Foto: Piotr Bławicki / East News
Wiosna za oknem i wiosna w kuchni Dzień Dobry TVN! Blogerka kulinarna Joanna Prus przygotowała dzisiaj: ciasto marchewkowe z figami na oleju, tofu w sezamie z orientalnym sosem, owsiankowe placuszki na śniadanie. Na stole pojawił się również miodowy kurczak podany na smażonej gruszce, rukoli i gorgonzoli.

Miodowy kurczak podany na smażonej gruszce, rukoli i gorgonzoli.
Wszystko posypane pistacjami.

Składniki:
Marynata do kurczaka:
podwójna pierś kurczaka
2 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu Worcestershire
sól
pieprz cayenne do smaku

Sos:
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka octu winnego białego
1 ząbek czosnku
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki bardzo drobno startego imbiru

Dodatkowo:
1/2 opakowania rukoli
1/2 opakowania mieszanki sałat
2 małe gruszki (bardzo dojrzałe)
1/2 opakowania gorgonzoli (ok. 100 g)
garść suszonej żurawiny
2 garście delikatnie posiekanych orzechów włoskich (uprażonych wcześniej na suchej patelni) oraz obranych pistacji
gęste balsamico

Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na paski lub w kostkę. Łączymy z marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Składniki do sosu mieszamy w szklaneczce lub innym naczyniu. Odstawiamy na min. 30 min., żeby połączyły się smaki. W głębokim naczyniu (najlepiej przezroczystym) układamy sałatę, rukolę, połowę orzechów, żurawinę. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na grubsze plastry. Marynatę z kurczaka wlewamy na patelnię, a kiedy się rozgrzeje, wrzucamy mięso. Smażymy, aż mięso będzie złociste. Oddzielnie na suchą patelnię wrzucamy gruszki i zarumieniamy je. Owoce wraz z kurczakiem układamy na sałacie. Całość posypujemy serem i polewamy sosem. Posypujemy pistacjami.

Włoskie pomarańcze z intensywnym vinegretem

Składniki:
2 słodkie pomarańcze (bardzo dojrzałe)
świeżo mielony czarny pieprz
1/3 opakowania roszponki
listki bazylii

Aromatyczny Vinegret:
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka owocowego sosu Balcamico (np. o smaku wiśni)
szczypta soli
szczypta suszonego rozmarynu

Przygotowanie:
Łączymy składniki na sos i odstawiamy. Pomarańcze obieramy ze skórki (usuwając także białe cząstki). Kroimy na grubsze plastry. Na talerzu układamy roszponkę oraz listki bazylii. Następnie kładziemy plastry pomarańczy. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem Vinegret.

Owsiankowe placuszki na śniadanie

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych/orkiszowych
1/2 szklanki półtłustego mleka
1/2 szklanki wrzątku
1/2 jabłka (obrane i starte na mniejszych oczkach)
2 łyżki mąki
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki wiórków kokosowych
garść suszonej żurawiny
2 łyżki cukru waniliowego (może być także cukier brązowy)
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Do płatków owsianych wlewamy mleko oraz wrzątek. Gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem, aż masa będzie gęsta i kleista. Studzimy. W tym czasie białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do płatków dodajemy żółtka, wiórki, cynamon, mąkę oraz starte jabłko. Na końcu dodajemy pianę oraz żurawinę. Delikatnie mieszamy. Smażymy na oleju. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem klonowym.

Ciasto marchewkowe z figami na oleju

Składniki:
2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
2 szklanki przesianej mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
100 g suszonych fig
150 ml soku jabłkowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu gryczanego
1/4 szklanki cukru (opcjonalnie)
plasterek gruszki z ogonkiem do dekoracji
duża garść orzechów laskowych (przekrojonych na pół) i suszonej żurawiny lub rodzynek

Przygotowanie:
Figi gotujemy w soku jabłkowym ok.30 min. Studzimy i miksujemy na purée. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy do nich resztę składników. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Na środek nakładamy plasterek gruszki. Pieczemy 1 godzinę w 180 st. C  (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy w środku jest gotowe). Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Tofu w sezamie z orientalnym sosem

Składniki:
sos sojowy
kostka twardego tofu
opakowanie sezamu białego i czarnego (wcześniej uprażonego na suchej patelni)
jajko
sałata

Sos:
kawałek imbiru starty na najdrobniejszych oczkach
sól
pieprz do smaku
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka octu balsamico
1 łyżeczka soku z limonki
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Tofu marynujemy w sosie sojowym. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Łączymy wszystkie składniki  na sos. Po tym czasie maczamy w jajku i w sezamie. Smażymy na oleju, aż obie strony się zarumienią. Układamy na liściach sałaty i polewamy sosem.

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość189,

dlaczego nie ma filmow z tej kuchni?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

      Największa bitwa w dziejach Białegostoku

      Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

      Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

      tvnpix