Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

W kuchni korzennej: baharat tofu z sałatą


Kuchnia
środa, 1 października 2014
Kuchnia korzenna Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i egzotyczne dania, przygotowane przez Karolinę i Macieja Szaciłło: baharat tofu z sałatą, zupa sambhar, warzywa po beduińsku, ciasteczka gryczane
. To wszystko można popić herbatą z mieszanką chai masala.

 

 

 

 

 

 

Przyprawa baharat

Składniki:
łyżka ziaren czarnego pieprzu

łyżka nasion kolendry

4 małe liście laurowe

łyżka nasion kminu rzymskiego

łyżka ziaren kardamonu

łyżeczka goździków

łyżka cynamonu w proszku

łyżka słodkiej papryki w proszku

płaska łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.

Baharat tofu z sałatą

Składniki:
opakowanie karbowanej sałaty

1/2 ogórka pokrojonego w plastry

2 łyżki oliwy

3 papryki pokrojone w paski

łyżka oliwy

kostka tofu pokrojonego w kostkę

3 łyżki sosu sojowego (jeśli ma być to przepis w 100% bezglutenowy trzeba zwrócić uwagę na skład sosu sojowego)

łyżka słodu ryżowego lub syropu z agawy

łyżeczka przyprawy baharat (przepis na mieszankę poniżej)

Dressing:

4 łyżki octu balsamicznego

czubata łyżeczka musztardy

łyżeczka miodu

4 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Pokrojoną paprykę podsmażamy na oliwie (na patelni, pod pokrywką i na dużym gazie) ok. 10 min. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i mieszamy tak, aby się za bardzo nie przypaliła. W tym samym czasie myjemy i osuszamy sałatę (najlepiej zrobić to w wirówce). Paprykę przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy tofu i podsmażamy ok. 3-4 min. na złoty kolor. Dodajemy sos, słód i przyprawę baharat. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z gazu. Sałatę mieszamy z papryką, ogórkiem i tofu. Podajemy polane dressingiem.
Dressing: ocet balsamiczny mieszamy z musztardą i miodem. Dodajemy oliwę cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą emulsję.

Sambhar masala

Składniki:
łyżka nasion kolendry

łyżka nasion kminu rzymskiego

łyżka czarnej gorczycy (dostępna w sklepach zielarskich i orientalnych)

łyżeczka nasion kozieradki (dostępne w sklepach zielarskich i orientalnych)

łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu

1-2 strączki ostrego, suszonego chili

4 goździki

4 nasiona kardamonu

łyżka kurkumy

1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy w całości (nie w proszku) prażymy na suchej patelni, na małym gazie ok. 10 min. Dodajemy te w proszku i całość mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.

Zupa sambhar

Składniki:
4 łyżki oleju ryżowego

1/2 łyżeczki asafetidy lub jedna poszatkowana cebula
łyżeczka startego na tarce, świeżego imbiru

5 świeżych lub suszonych liści curry (opcjonalnie)

3 pokrojone w kostkę pomidory lub 150 ml passaty pomidorowej

300 g warzyw (np. marchwi, cukinii, papryki, fasolki szparagowej, kalafiora, dyni) pokrojonych w kostkę 

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

woda

2 łyżki sambhar masali

łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z połowy cytryny

łyżka słodu ryżowego lub syropu z agawy

1/2 puszki dobrej jakości mleka kokosowego

sól kamienna lub morska do smaku

Przygotowanie:
Na oleju ryżowym podsmażamy oliwę lub asafetidę. Dodajemy starty imbir, a po chwili liście curry. Dodajemy pomidory lub passatę. Chwilę podsmażamy i wrzucamy warzywa (na początku te twarde, korzeniowe, a pod koniec gotowania miękkie – takie jak cukinia) i soczewicę. Całość zalewamy wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy sambhar masalę, pastę z tamaryndowca i słód/syrop. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie, a soczewica rozgotowana (ok. 20 min.). Dodajemy mleko kokosowe i sól do smaku. Przed podaniem sprawdzamy równowagę smaków. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soku z cytryny, soli lub syropu/słodu.

Warzywa po beduińsku

Składniki:
2 kg warzyw: bakłażan, 4 pomidory, ziemniaki, papryka, cukinia, marchewka, ostra papryka, fasolka szparagowa etc. (twarde warzywa takie jak ziemniaki i marchewka powinny być pokrojone na mniejsze kawałki, natomiast miękkie na duże kawałki)

1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki oliwek

garść daktyli (najlepiej organicznych, pokrojonych na mniejsze kawałki)

szklanka wody

2 łyżki pasty pomidorowej

2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

płaska łyżeczka asafetidy lub 2 cebule (pokrojone w paski)

czubata łyżeczka cynamonu

sól kamienna lub morska do smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (można to zrobić wcześniej, aby smaki lepiej się połączyły). Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i pieczemy półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C z termoobiegiem. Podajemy z ryżem, kus-kusem lub komosą ryżową.

Ciasteczka gryczane

Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej

1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli kamiennej lub morskiej

2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie)

1/2 kostki masła
2 duże lub 3 mniejsze banany
Polewa czekoladowa:
1/4 szklanki syropu buraczanego

2 łyżki kakao

2 łyżki masła

2 łyżki wody
poszatkowane orzechy do posypania

Przygotowanie:
Mąkę gryczaną mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i przyprawą korzenną. Dodajemy masło i wcieramy palcami, aż połączy się z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 st. C z termoobiegiem ok. 20 min. uważając, aby się nie przypaliły. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Po chwili nabierze jednolitej konsystencji. Każdy pierniczek maczamy w polewie i posypujemy orzechami.

Chai masala

Składniki:
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
16 goździków
16 zielonych ziaren kardamonu
łyżka mielonego imbiru
łyżka mielonego cynamonu

Przygotowanie: Wszystko mieszamy i gotowe.

Herbata z mieszanką chai masala

Składniki:
400 ml mleka (krowiego lub sojowego)
400 ml wody
4 łyżeczki liściastej, czarnej herbaty
łyżeczka chai masali
syrop z agawy, słód ryżowy lub cukier trzcinowy do smaku

Przygotowanie:
Mleko z wodą zagotowujemy w wysokim garnku. Zmniejszamy gaz i dodajemy herbatę oraz mieszankę przypraw chai masala. Ponownie zagotowujemy. Po około minucie dodajemy syrop/słód lub cukier i jeszcze raz zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do minimum i podgrzewamy jeszcze ok. 2-3 min. Przelewamy przez sitko do kubków/szklanek.

4 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość832,

warzywa zrobiły u mnie na imprezie furorę :-)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość935,

      Ciasteczka gryczane wyszly prepyszne!!! :))) Pozdrawiam serdecznie

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość800,

          Panie Macieju i Pani Karolino, warzywa po beduiński zarąbiste, robiłam pychaaaa!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              sommarstuga,

              Nareszcie Maciej i Karolina. Bardzo lubie wasze przepisy. Wiecej was, prosze!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Gorące tematy >

                  Akcja #MeToo. Niektórzy mężczyźni ją wyśmiewają

                  Dzieci-samobójcy. W Polsce najmłodsze miało 7 lat

                  Przypadki molestowania w polskim show-biznesie

                  Kampania antyaborcyjna. "Nie chcę, żeby moje dzieci na to patrzyły"

                  tvnpix