Wideo

W jesiennej kuchni: konfitura z jarzębiny
Jarzębina w kuchni  Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs, konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów i sok z jarzębiny to smakowitości, które przygotowali w Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Pasek.

Wideo

Kuchnia jarzębinowa

  • Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs
    Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs(1 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Konfitura jarzębinowa
    Konfitura jarzębinowa(2 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Jarzębina w kuchni
    Jarzębina w kuchni(3 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN

Zobacz również

Jarzębina w kuchni

Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów
1 z 7
Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
gruszki z jarzębiną
2 z 7
gruszki z jarzębiną
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów
3 z 7
Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs
4 z 7
Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
Konfitura z jarzębiny jako dodatek do mięsa
5 z 7
Konfitura z jarzębiny jako dodatek do mięsa
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów
6 z 7
Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
Maria i Jakub Pasek
7 z 7
Maria i Jakub Pasek
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
gruszki z jarzębiną Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów
+5

Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs

Składniki:
2 kg jarzębiny
4 twarde gruszki
1 kg cukru
1 szklanka wody
4 sztuki polędwiczki wieprzowej
5 cebuli
sól
pieprz
2 kg ziemniaków
koperek

Przygotowanie:
Na gorący syrop wrzucamy owoce jarzębiny. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowanie i studzenie powtarzamy dwa razy, potem odstawiamy do następnego dnia.
Dojrzałe, twarde gruszki obieramy ze skórki, pozbywamy się z nich pestek i gniazd nasiennych, płuczemy i wkładamy do konfitury z jarzębin. Smażymy krótko na wolnym ogniu, aż gruszki będą miękkie.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 min. w 900 st. C.

Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów

Składniki:
2 kg cukru
1 kg owoców jarzębiny
sery: kozi, lazur, mozzarella, brie

Przygotowanie:
Z 0,6 l wody i 1,7 kg cukru przygotowujemy syrop, a gdy ten już się zagotuje, wkładamy do niego zanurzone wcześniej na 10-15 min. we wrzątku oczyszczone z szypułek owoce. Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu – trzeba uważać, żeby nie zaczęło się to gotować! Co jakiś czas potrząsamy garnkiem i zbieramy wytwarzającą się pianę. Zaczynamy gotować masę dopiero wtedy, gdy owoce się sklarują i na powierzchni przestanie wytwarzać się piana. Potem odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych lub wypieczonych słoików.

Sok z jarzębiny

Składniki:
2 kg owoców jarzębiny
1 kg cukru
Herbata

Przygotowanie:
Owoce przebieramy, opłukujemy i zamrażamy. Zamrożone przekładamy na sito sokownika, zasypujemy cukrem. Zlewamy do wyparzonych, szklanych butelek.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Gdzie mam kupić owoce jarzębiny????????????????????

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      se nazrywaj....

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • Gość920:
          • se nazrywaj....

          Ciekawe gdzie... tutaj w New York nie maja...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Przemek Kossakowski rodził?! Jak to możliwe?
              Następny artykuł:

              Przemek Kossakowski rodził?! Jak to możliwe?

              tvnpix