powrót do listy

Rajska kuchnia

Kuchnia
niedziela, 8 września 2013
Rajska kuchnia Kingi Paruzel Foto: Bartosz Krupa / East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN, finalistka programu MasterChef - Kinga Paruzel, zaprezentowała kilka przepisów na dania z jabłek. Dacie się skusić?

Sałata Waldorf z jabłkami i tuńczykiem

Składniki:
3 pokrojone czerwone jabłka ze skórką
1 łyżka soku z cytryny
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
seler naciowy
sałata rzymska (można zastąpić dowolną sałatą: cykoria, roszponka, rukola
1/4 szklanki orzechów włoskich
jogurt naturalny
sól i pieprz

Przygotowanie:
Jabłka umyć i pokroić wraz ze skórką, skropić sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Dodać do nich pokrojony w talarki seler naciowy, kawałki tuńczyka. Jogurt doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać razem z jabłkami. Odstawić aby składniki się przegryzły.  Orzechy podprażyć na patelni. NA talerzach wykładać sałatę, na nią mieszankę jabłka, tuńczyka, selera. Na sam koniec dodać orzechy.

Koszyczki z prażonymi jabłkami i kremem

Składniki na ciasto:
100 g cukru
100 g mąki
100 g masła
2 białka

Składniki na prażone jabłka:
4 jabłka
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
sok z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka masła

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki miodu

Ciasto do koszyczków:
Masło rozpuścić. Mąkę przesiać i połączyć z cukrem i białkami. Powoli dodawać roztopione masło.
Umieścić w lodówce na 20 min. Na blaszce wyłożonej papierem wykładać ciasto i formować w krążki. Piec 7-8 min w 220C.  Kiedy zrobią się złote wykładać pojedynczo na obrócone do góry dnem szklanki i tak wystudzić. Po wystudzeniu napełniać prażonymi jabłkami  i kremem.

Prażone jabłka:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Na patelni roztopić masło, dodać cynamon, imbir, brązowy cukier i jabłka. Dusić do momentu kiedy jabłka będą miękkie.

Krem:
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.

Budyń z jabłkami

Składniki:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleko,
4 łyżki cukru cukier
herbatniki maślane
2 jabłka

Przygotowanie:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ja zazwyczaj do budyniu pod koniec dodaje łyżkę masła wtedy jest jeszcze bardziej aksamitny.
Przegotowany budyń wylewać do salaterek na przemian przekładając ciasteczkami maślanymi i startym jabłkiem czyli np. łyżką budyniu, herbatniki, jabłka, łyżka budyniu, herbatniki itd. należy zakończyć warstwa budyniową.

Ciasto z octem i jabłkami

Składniki (na formę 21×21 lub tortownicę o średnicy 23cm):
filiżanka = szklanka 250ml
3 filiżanki maki pszennej
2 filiżanki cukru
1/2 filiżanki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 filiżanki gorącej wody
3/4 filiżanki oleju
2 łyżki octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
aromat waniliowy

Przygotowanie:
Na wierzch:  2 jabłka, cukier brązowy, płatki migdałów. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć jabłka, posypać brązowym cukrem i płatkami migdałów. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.

Ekspresowa szarlotka  pod owsiana kruszonką

Składniki:
400 g pokrojonego w kostkę jabłka
1/2 cytryny
wanilia
15 g cukru
100 g masła
100 g cukru
100 g mąki
100 g płatków owsianych
szczypta soli
40 g pistacji
20 g cukru pudru

Przygotowanie:
Wymieszaj pokrojone jabłka z cukrem, wanilią i świeżo startą skórką z cytryny. Umieść w wysmarowanej masłem foremce do ciasta.
Masło, cukier, mąkę, płatki owsiane i sól wymieszaj. Posyp na jabłka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C, na złoty kolor (około 20 minut).
Po wyjęciu z piekarnika posyp pistacjami i oprósz cukrem pudrem. Mozna podawać z lodami waniliowymi lub bita smietaną.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

9 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość293,

Ja nie wiem, ale ta dziewczyna ma bardzo denerwujący styl mówienia. Jak jakaś przekupa usiłuje przekrzyczeć moderatorów. Trochę pokory i szacunku powinna może w sobie mieć. Obojętnie, kiedy tylko otworzy usta to tylko się usiłuje wypromować. Nie mogę się do niej przekonać.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość659,

      ja bardziej myślę że prowadzący nie dają jej nic powiedzieć. A promocja? jak tyle robi to niech to promuje! nie widzę nic złego.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość891,

          jaki ma byc ocet 6 % czy 10 %.czy podgrzac piekarnik.dorota

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość631,

              piekarnik należy wcześniej podgrzać, ocet 10%

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość978,

                  Piekłam tego samego dnia, bo takiego nabrałam smaku....... i wyszło cudownie. Ciasto jest przepyszne, wilgotne, pięknie wyrasta oraz proste i szybkie w robieniu. Gorąco polecam!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość837,

                      ale KTORE???

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Gość383,

                          tak ma być robiłam tylko z wiśniami i wyszło bardzo dobre

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Gość999,

                              ciasto z octem i jablkami bez jajek ?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0+
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0-
                                  • Zgłoś naruszenie
                                  Gość296,
                                  • Gość999:
                                  • ciasto z octem i jablkami bez jajek ?

                                  No wlasnie chcialam zabrac sie za pieczenie i tak sie zastanawiam, ze czegos mi brakuje, moze i zeczywiscie tak ma byc, zaryzykuje bez jajek, zobaczymy co z tego bedzie po upieczeniu

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0+
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0-
                                      • Zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Gorące tematy >

                                      "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

                                      Największa bitwa w dziejach Białegostoku

                                      Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

                                      Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

                                      tvnpix