Pysznie i zielono

Marta Dymek zaprasza Was do kuchni Dzień Dobry TVN na krem buraczany z mlekiem kokosowym, sałatkę z jarmużu z migdałami i jabłkami w klonowym sosie i tajską brukselkę. Czyli pysznie i zielono!

Krem buraczany z mlekiem kokosowym

Składniki:

3 duże buraki

2 cm świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku

duża puszka mleczka kokosowego

1 i 1/2 szklanki wody

2 łyżki soku z limonki

sól

pieprz

olej do smażenia

świeża natka kolendry lub pietruszki,

mały kawałek buraka pokrojony w paseczki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Szorujemy buraki (nie obieramy!) i zawijamy je w folię aluminiową. Pieczemy przez 45-50 min. Upieczone buraki rozwijamy z folii i chwilę studzimy. Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawiamy i kroimy w cienkie paseczki - będą nam potrzebne do wykończenia zupy.

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli mamy zamiar użyć chili w proszku, dodajemy je na koniec, już po zmiksowaniu kremu). Smażymy wszystko przez minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotujemy przez 10-15 min. na niewielkim ogniu.

Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Jeśli chcemy użyć sproszkowanego chili, dodajemy je razem z resztą przypraw. Podajemy bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.

Sałatka z jarmużu z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Składniki:

pęczek jarmużu

1 twarde, kwaśne jabłko

1/3 szklanki migdałów

2 łyżeczki soku z cytryny

Składniki na sos:

3 łyżki oliwy lub innego oleju z pierwszego tłoczenia

3 łyżki musztardy

5 łyżek syropu klonowego

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance. Następnie obieramy jabłko i kroimy je w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny - dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupało. Rozgrzewamy dużą patelnię, wsypujemy na nią migdały i prażymy je przez ok. 1-2 min., następnie zdejmujemy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż dokładnie czyścimy, wyciągamy twarde łodygi i kroimy na małe kawałki. Do miski z jabłkami dodajemy jarmuż i posiekane migdały. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Tajska brukselka

Składniki:

1 kg brukselki

1 szklanka orzechów nerkowca

Sos:

2 ząbki czosnku

3 cm kawałek ostrej papryczki bez pestek

2 cm plaster imbiru

sok wyciśnięty z połowy limonki

2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Dokładnie czyścimy brukselki, te bardzo małe zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy na ćwiartki i połówki - im mniejsze kawałki, tym lepiej. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę; kiedy zacznie wrzeć dodajemy brukselki. Musimy poczekać aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotujemy 5-7 min. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.

Ugotowane brukselki od razu odcedzamy, przelewamy lodowatą wodą i przekładamy na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedzamy i odstawiamy. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!

W tym samym czasie prażymy orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy orzechy nerkowca i prażymy je przez ok. minutę nieustannie mieszając. Odstawiamy na bok do przestudzenia.

Przygotowujemy sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie siekamy lub rozcieramy w moździerzu. Dodajemy je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie mieszamy.

W dużej misce łączymy odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos. Wszystko porządnie mieszamy i gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości