Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Mus czekoladowy z... kaszą jaglaną

Kuchnia
czwartek, 20 marca 2014
Jaglana czekolada Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Iwona Zasuwa pokazała, w jak znakomity sposób można wykorzystać kaszę jaglaną. Przygotowała dla nas: mleko jaglane, jaglaną czekoladę, racuchy jaglane z daktylami i kotleciki jaglane.

 

 

Mleko jaglane

Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
dwie garści nerkowców lub migdałów
2-3 łyżki wiórków kokosowych
2 daktyle bez pestek
szczypta soli
woda przegotowana

Przygotowanie:
Wrzucamy wszystkie składniki podstawowe i miksujemy całość na obrotach 5-6, dolewając stopniowo wodę a następnie na obrotach 10 aż do uzyskania maksymalnego rozdrobnienia składników (zazwyczaj nie dłużej niż 5 minut). Miksujemy z dodatkiem świeżo przegotowanej wody, kaszy i wiórków; woda powinna być teoretycznie w proporcjach 1 część (masa): do 4 (woda). Jeśli robimy mleczko z dużo mniejszą ilością wody powstanie śmietanka (zawsze można ją rozcieńczyć). Idealna do koktajli albo jogurtów wegańskich. Jeśli chcemy uzyskać jednorodny "mleczny" płyn, przelewamy całość przez sitko lub gazę. Natomiast jeśli użyjemy urządzenia wysokoobrotowego, otrzymamy zawiesinę tak rozdrobnioną, że przelewanie przez sitko będzie zupełnie bezcelowe (na sicie nic nie zostanie), ale w konsystencji będzie delikatnie wyczuwalna "struktura" mleczka

Jaglana czekolada

Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
nerkowce lub migdały 
3 łyżki wiórek koksowych
daktyle suszone lub świeże bez pestek
3-4 łyżki karobu
2 łyżki kakao surowego
szczypta soli
płatki migdałowe i owoce goji dekoracyjnie

Przygotowanie:
Wrzucamy wszystkie składniki do miksera, wlewamy niedużą ilość wody (dolewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i miksujemy bez odkreślenia czasu na obrotach 6-7. Kiedy osiągamy już masę o pożądanej gęstości (dodawanie wody będzie zakończone) zaczynamy miksować na obrotach maksymalnych aż do uzyskania konsystencji kremu (zazwyczaj 5-7 minut).
Możemy również uzyskać niezłą konsystencję kremu miksując wcześniej namoczone składniki dowolnym urządzeniem niskoobrotowym. Zajmie to trochę więcej czasu i być może konsystencja nie będzie tak aksamitna.
Przekładamy jaglaną czekoladę do pucharków, posypujemy płatkami migdałów i owocami goji. Możemy schłodzić w lodówce albo podać od razu.

Racuchy jaglane z daktylami

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
2 łyżki mąka Quinoa
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
jajo
4-5 świeżych daktyli
1 jabłko
cynamon
kardamon zielony
masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę miksujemy z daktylami, mąkami, jajem i jabłkiem (możemy też jabłko dodać na końcu, starte na tarce na dużych oczkach), podlewając masę delikatnie wodą tak, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany (takiej, która będzie spływała z łyżki na patelnię). Dodajemy przyprawy.
Smażymy na rumiano, delikatnie odwracamy na drugą stronę za pomocą kuchennej "łopatki".

Kotleciki jaglane

Składniki:
2 szklanki kaszy jaglana ugotowanej na sypko
2 marchewki
2 cebule
1 jabłko
1/3 szklanki lnu złocistego
pół szklanki sezamu
1 szklanka słoneczniku łuskanego
pół szklanki pestek dyni
kmin rzymski
kozieradka
kurkuma
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
50 ml oleju nierafinowanego
Panierka:
sezam
słonecznik
płatki migdałowe

Przygotowanie:
Podprażamy na suchej patelni sezam (uwaga, łatwo się pali i gorzknieje!), tak samo postępujemy ze słonecznikiem. Połowę podprażonego słonecznika, pestki dyni i len mielimy w wyciskarce ślimakowej albo miksujemy dowolnym sprzętem domowym by je nieco rozdrobnić (niekoniecznie na mąkę). Marchew obieramy (+ opcjonalnie, dodatkowe warzywa korzeniowe), trzemy na tarce bądź mielimy w wyciskarce i podprażamy na patelni na półmiękko. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podduszamy w niewielkiej ilości oleju. Teraz do miski wrzucamy 2 szklanki ugotowanej kaszy, marchew i cebulę, dodajemy zmielone pestki oraz len i porządnie mieszamy całość. Obieramy jabłko, wydrążamy gniazda nasienne i miksujemy na papkę. Dodajemy do masy wraz olejem, ponownie mieszamy. Używamy stopki miksującej i mielimy nie więcej niż 1/5 masy dzięki czemu uzyskamy bardziej zwartą masę kotletów a jednocześnie zachowujemy ziarnistą strukturę ingrediencji. Mieszamy całość dorzucając sól i pieprz do smaku, zmiażdżony czosnek, kozieradkę i kumin (opcjonalnie), oraz pozostały podprażony słonecznik w całości. Teraz, po wymieszaniu i ocenie "stopnia słoności" możemy przejść do lepienia kotlecików lekko natłuszczonymi olejem dłońmi i panierowania ich. Część w sezamie, część w płatkach migdałów, część w słoneczniku. Znakomicie udają się również w wersji bez panierki. Wykładamy blaszkę lub ruszt papierem do pieczenia lekko nasmarowanym olejem, układamy kotleciki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Czas pieczenia zależy od preferencji co do chrupkości kotlecików. W trakcie pieczenia można je również odwrócić na drugą stronę.

20 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość719,

Przepisy super!! Tylko ja nadal nie wiem jak ugotować kaszę jaglaną na sypko tak żeby się nie przypaliła.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość631,

      Bardzo dziękuję! Na pewno skorzystam z tych super-przepisów bo mam dziecko na diecie bezglutenowej a kasza jaglana jest bezglutenowa i bardzo zdrowa. Pani, która gotowała jest kompetentna i bardzo przyjemnie się ją ogląda. Oby więcej takich odcinków.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość437,

          właśnie zajadam sobie z dziećmi czekoladkę z jaglanki, pyyyszna :) jest Pani cudotwórczynią!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość435,

              bardzo sympatyczna pani, mnie zachęciła

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość144,

                  Karob można kupić w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością, a także już w wielu marketach. Co do samego rodzaju kaszy - jaglana jest najzdrowszą z kasz, świetnie odśluzowuje organizm w stanach zapalnych. Gryczana też zdrowa, ale ta niepalona, a w sklepach dostępna jest zazwyczaj ta ciemna, palona.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość484,

                      Witam, czy ktoś z widzów zdążył dzisiaj zapisać nazwę bloga do P Iwony Zasuwy?
                      Jeżeli tak to proszę o wpis, pozdrawiam Angela.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Gość980,

                          Blog nazywa sie -Smakoterapia.Pozdrawiam ,D.
                          :-)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Gość445,

                              smakoterapia-polecam!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0+
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0-
                                  • Zgłoś naruszenie
                                  Gość949,
                                  • Gość980:
                                  • Blog nazywa sie -Smakoterapia.Pozdrawiam ,D.
                                    :-)
                                  • rozwiń

                                  Dziękuję za odp :-)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0+
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0-
                                      • Zgłoś naruszenie
                                      Alska,

                                      zrobiłam racuszki, wyszły takie sobie, może dlatego, że robiłam je pierwszy raz, chyba za słabo wypłukałam kaszę...:-S, ale zjadłyśmy z córeczką ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0+
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0-
                                          • Zgłoś naruszenie
                                          Gość863,

                                          Podobne kotleciki robię od dawna. Zawsze są przepyszne!

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0+
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0-
                                              • Zgłoś naruszenie
                                              Gość109,

                                              nie wiem, czy kasza jaglana jest taka zdrowa- bardzo podnosi poziom cukru we krwi, jak dodać do tego jeszcze owoce, to bomba cukrowa.

                                              Akurat z kasz, to tylko gryczana jest tak naprawdę zdrowa.

                                              Ale zamiast słodyczy, jako tzw. "mniejsze" zło, można podać dzieciom. Za to osoby z insulinoopornością, otyłością/nadwagą i chorobami... rozwiń

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0+
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0-
                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                  Gość408,

                                                  Myślę, że trochę Pani przesadziła ze stwierdzeniem, że kasza jaglana z jakimś owocem to "bomba cukrowa". Nie są to cukry proste jak np. sacharoza więc są zdrowe i potrzebne organizmowi do działania zwłaszcza zjadane rano. Ja jem z dziećmi codziennie na śniadanie i nie uważam, żebym robiła im "mniejsze" zło, gdyż to nie jest w ogóle... rozwiń

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0+
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0-
                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                      Gość842,

                                                      Czy trzeba dodawac karob? nie wiem gdzie go kupic.

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0+
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0-
                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                          Gość382,
                                                          • Gość842:
                                                          • Czy trzeba dodawac karob? nie wiem gdzie go kupic.
                                                          • rozwiń

                                                          ja kupiłam z ciekawości, bo wszędzie tak go chwalą, ale dla mnie to ohyda w smaku i nie ma nic wspólnego z kakao, nie będę go używać myślę, że możesz dać więcej kakao po prostu
                                                          ale jeśli chcesz kupić, to w Polsce na pewno przez allegro, może też pod nazwą mączka z drzewa świętojańskiego albo chlebowego, w Niemczech można... rozwiń

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0+
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0-
                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                              Gość682,

                                                              W sklepie ze zdrową żywnością, np. w Organic Farmie. Ale polecam szukać małych sklepików, jest sporo tańszy. Dla mnie karob jest pyszny!

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0+
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0-
                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                  Gość380,

                                                                  karob w każdym sklepie ze zdrową żywnością

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0+
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0-
                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                      Gość853,

                                                                      mus wygląda tak samo przed, jak i po (trawieniu).

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0+
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0-
                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                          Gość257,

                                                                          Dziękuję za te przepisy. Musimy włączyć naszym dzieciom do jadłospisu kaszę jaglaną ale nie bardzo miałam pomysł..... bo sama kasza jest .... niesmaczna... Jeszcze raz dziękuję!

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0+
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0-
                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                              Gość813,

                                                                              Na sniadanie od drugiego polrocza zycia dziecka: kasza jaglana na mleku zbożowym/wodzie, z suszonymi oeocami,jablkiem, bananem.do tego troche cynamonu kardamonu kurkumy i miodu, pestki slonecznika dyni, co kto lubi.pycha i zdrowo

                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                  0+
                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                    0-
                                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                                                  Gorące tematy >

                                                                                  Zmarł Zbigniew Brzeziński

                                                                                  Bicie, podduszanie, czyli tortury na komisariatach

                                                                                  Manchester we łzach

                                                                                  Dziennikarz, którego okrzyknięto ojcem Markusa W.

                                                                                  tvnpix