powrót do listy

Kuchnia tajska blogerki Darii Ładochy

Kuchnia
sobota, 6 września 2014
Kuchnia tajska Dzień Dobry TVN
Prowadzi bloga kulinarnego Mamałyga. Głównym powodem jego założenia było pojawienie się w jej życiu dwóch córeczek. Córki Darii nie jedzą glutenu, nabiału i mięsa, stąd w jej kuchni jest bardzo dużo dań wykluczających te produkty. W kuchni dzień Dobry TVN gościem była Daria Ładocha. Przygotowała dania kuchni tajskiej.

TOM KHAA GAI
Składniki:
200 g filetów z kurczaka drobno pokrojonych w paski
200 ml mleka kokosowego
200g wody
1 papryczka chili
10 plasterków galangala
6 liści limonki Kaffir
1 łodyga trawy cytrynowej obrana i ponacinana w 2 cm kawałki i zmiażdżona nożem
1 łyżka pasty Tom Khaa
1 do 3 łyżki soku z limonki
pół cukinii
1,5 łyżki cukru palmowego
2 łyżki sosu rybnego
4 kapelusze pieczarek
tajska kolendra

Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj mleko z wodą. Dodaj poszarpane liście limonki Kaffir, trawę cytrynową, galangla i pastę. Dokładnie wymieszaj, by pasta równomiernie się rozpuściła. Dodaj kurczaka. Po 3 minutach dodaj pieczarki oraz cukinię Po 2 minutach wyłącz źródło ciepła i dopraw sokiem z limonki, cukrem palmowym i sosem rybnym. Na koniec udekoruj kolendrą.

WOŁOWINA W SOSIE OSTRYGOWYM
Składniki:
300 gr wołowiny pociętej na cieniutkie plasterki
200 gr pieczarek (same kapelusze, obrane i pokrojone na 4 części)
5 grzyby Shitake namoczone w wodzie (zalane ciepłą wodę, gotowe do użycia, gdy woda ostygnie)
1/2 szczypiorku pociętego na 3 cm paski
1 papryczka chili
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżka mąki
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki oleju
szczypta cukru trzcinowego
szczypta pieprzu
miseczka ryżu jaśminowego

Przygotowanie:
Wołowinę zamarynuj w sosie sojowym z jedną łyżką mąki przez 15 minut. W woku podgrzej olej i wrzuć na niego czosnek i paprykę czerwoną. Smaż na średnim ogniu.  Następnie dodaj pieczarki i grzyby Shitake i smaż szybko na dużym ogniu. Następnie dodaj zamarynowaną wołowinę i dokładnie wymieszaj. Smażymy ją dość krótko. Następnie dodaj sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj szczypiorek i papryczkę chili. Podawaj z ryżem jaśminowym.


SAŁATKA Z KREWETKAMI, MANGO I CZARNYM SEZAMEM
Składniki:
pół sałaty lodowej
1 marchewka pocięta w drobne słupki
czerwona cebula pocięta w piórka
1 łyżeczka czarnego sezamu
500 g krewetek
1 ogórek pokrojony w plasterki
2 łyżki prażonych orzechów ziemnych, solonych
pół mango pokrojonego w łódeczki
1 łyżka tajskiej pasty z bazylii

sos:
1 pęczek kolendry
1 papryczka chili
2 łyżki sosu rybnego
sok z jednej limonki
mała łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
opcjonalnie 3 łyżki soku ananasowego

Przygotowanie:
Krewetki podsmażamy na patelni w paście z bazylii. Następnie myjemy sałatę i kroimy lub rwiemy na drobne kawałki. Układamy na półmisku. Potem kolejno dodajemy czerwoną cebulę, marchewkę, zielonego ogórka, obrane i pokrojone mango, na środku układamy grillowane krewetki. Całość posypujemy czarnym sezamem i drobno potłuczonymi orzechami solonymi (tłuczemy je tak, by wyczuwalne pod zębami były całe kawałki). Wszystkie składniki sosu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Próbujemy i doprawiamy do smaku.

RYŻ JAŚMINOWY Z ANANSEM I ORZECHAMI NERKOWCA I TAJSKĄ BAZYLIĄ
Składniki:
miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego
2 plasterki ananasa świeżego lub z puszki pokrojonego na mniejsze kawałki
1 szalotka
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
szczypta cukru palmowego
1 jajko
50 g orzechów nerkowca
łyżeczka oleju do podsmażenia
garść tajskiej bazylii

Przygotowanie:
Na patelni prażymy orzechy nerkowca. Na odrobinę oleju w woku wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy drobno pokrojoną w piórka szalotkę. Potem dodajemy ananasa energicznie mieszając, miseczkę ryżu i wszystkie sosy wraz z przyprawami. Na sam koniec dorzucamy orzechy i tajską bazylię jeszcze chwilkę całość mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy orzechami

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

3 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość846,

Podziwiam od dawna i przesyłam dla Pani całusy . Gotowanie z Panią to prawdziwa uczta w szczególności dla ducha . Jestem też wielbicielką Pani stylu ubierania , jest tak rockowo , a jednocześnie elegancko . Wielbię w Pani ten pazur . Pozdrowionka .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość257,

      Zachlannosc Rusin na popularnosc nie zna granic, Kim ona samozwanczo nie jest? Ministrem szkolnictwa, znawca utylizacji smieci, krytykiem literatury, filmu i urbanistyki, prokuratorem, oskarzycielem i najwyzsza instancja sadowa, ekspertem jezdziectwa, politykiem, kosmetologiem, dietetykiem, znawca mody itd itd. W rzeczywistosci reprezentuje liznieta... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość758,

          Pysznie i chyba prosto, wypróbuję na pewno.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Gorące tematy >

              "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

              Największa bitwa w dziejach Białegostoku

              Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

              Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

              tvnpix