Kuchnia fit: gołąbki z kaszą jaglaną i koktajl wieloowocowy

Mikołaj i Klaudia Chamarczuk to rodzeństwo, które wystąpiło w "Kuchennych rewolucjach" i skradło show samej Magdzie Gessler. Gościmy ich dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN, w której przygotowują energetyczne potrawy: koktajl wieloowocowy, gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami, banana grillowanego z miodem gałką lodów waniliowych i polewą czekoladową oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem. Jaką potrawę najchętniej wybierają goście, którzy odwiedzają ich restaurację w Złotowie? Czy Magda Gessler podrywała Mikołaja Chamarczuka? To bardzo zaciekawiało Marcina Prokopa...

Koktajl wieloowocowy

Składniki:

borówki

maliny

banany

truskawki

maślanka

świeża mięta

śmietana 30%

Przygotowanie:

Owoce zmiksować, połączyć z maślanką i cukrem, wlać do szklanki i ozdobić miętą.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki:

Sałata lodowa

1 kg ogórków świeżych

1 kg pomidorów świeży

pęczek rzodkiewki

rukola

mix sałat

kukurydza

słonecznik prażony

pestki dyni

ocet balsamiczny (krem)

bazylia

cytryna

oliwa z oliwek

sól, pieprz

papryka czerwona przyprawa

1 kg kurczaka (filet)

orzechy nerkowca

Przygotowanie:

Filet przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie grillować na patelni grillowej. W tym czasie przygotować sałatę, pokroić warzywa i wedle uznania posypać słonecznikiem oraz pestkami dyni. Ozdobić rukolą, polać winegretem, pokroić kurczaka w paski i położyć na sałatkę. Całość polać octem balsamicznym i sałatka gotowa!

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami

Składniki:

kapusta włoska główka

kasza jaglana paczka

1 kg grzybów (kurki)

1 kg cebuli białej

główka czosnku

2 kg pomidorów w puszce

koncentrat pomidorowy (słoik)

śmietana 30%

2 kostki masło 82%

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć, ugotować kaszę, namoczyć w mleku kurki (przez jakieś 20 minut, żeby nie były gorzkie). Następnie kurki podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekanym czosnkiem, dodać śmietanę, kaszę i doprawić solą oraz pieprzem. Farsz do gołąbków gotowy! Kapustę osuszyć następnie zawijać farsz w kapustę położy na naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorami zmiksowanymi wcześniej i... do pieca na 30 minut w temp. 200 stopni

Banan grillowany z miodem gałką lodów waniliowych i polewą czekoladowąSkładniki:

4 banany

miód wielokwiatowy

lody waniliowe

polewa czekoladowa

laska waniliowa

Przygotowanie:

Banana naciąć włoży do pieca na 15 minut, gdy zrobi się czarny polać miodem, następnie włożyć go jeszcze na 10 minut do pieca. Po 10 minutach wyjąć, położyć na talerz, dodać gałkę lodów, polać polewą czekoladową.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości