Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Ajurweda. Jedzenie, które leczy

Kuchnia
czwartek, 26 października 2017
Woda ziołowa Foto: East News | Dzień Dobry TVN
Ajurweda to w dużym skrócie leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą odpowiedniego jedzenia. Metoda powstała w Indiach, ale nie oznacza to, że jej zasad nie możemy stosować w Polsce. Wręcz przeciwnie! O ajurwedzie w kuchni Dzień Dobry TVN mówili Karolina i Maciej Szaciłłowie. Małżeństwo przygotowało: wodę ziołową, tonik poprawiający trawienie, orkiszowe chapati, kitchari i mini pizzę.

Woda ziołowa

Składniki:
300 - 400 ml wody
1/2 laski cynamonu
1 łyżeczka kopru włoskiego
3 poszatkowane ziarenka kardamonu
1 płaska łyżeczka ziarenek kminu rzymskiego
Garść listków świeżej mięty (opcjonalnie)
Ciepła woda do podania

Przygotowanie:
Przyprawy wrzucamy do gotującej się wody.
Gotujemy około 5-10 minut.
Przed podaniem gotową esencję rozcieńczamy ciepłą wodą.

Tonik poprawiający trawienie

Składniki:
Około 50 ml świeżo wyciśniętego soku z imbiru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Naturalny miód do smaku

Przygotowanie:
Sok z imbiru wyciskamy w wyciskarce ślimakowej, sokowirówce lub ścieramy na tarce i wyciskamy przez gazę.
Tak przygotowany sok możemy przechowywać 1-2 dni w lodówce.
Sok (w temperaturze pokojowej) łączymy z pozostałymi składnikami i wypijamy po obfitym posiłku.

Orkiszowe chapati

Składniki:
300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 2000)
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Około 200 ml wody
Masło sklarowane dobrej jakości (najlepiej domowej roboty)

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą.
Cały czas mieszając, wlewamy taką ilość wody, aby uzyskać gęste i plastyczne ciasto w konsystencji przypominające ciasto na pierogi.
Ciasto wyrabiamy 2-3 minuty.
Z ciasta formujemy wałek.
Kroimy go na kawałki wielkości śliwki.
Z każdego kawałka formujemy kulkę.
Podsypując mąką spłaszczamy ją.
Następnie wałkujemy na placek o grubości około 1-2 mm.
Każdy placek opiekamy z dwóch stron na mocno rozgrzanej suchej patelni, aż pojawią pęcherzyki i czarne plamki.
Placki, nim wystygną, smarujemy z jednej strony masłem sklarowanym i układamy jeden na drugim.
Najlepiej smakują na ciepło. 
Uwaga: aby odświeżyć placki, możesz je zawinąć w mokry papier do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na około 10 minut.

Orkiszowe chapati
Wideo: Dzień Dobry TVN
Kitchari

Składniki:
2 łyżki ghee (masła klarowanego dobrej jakości, najlepiej domowej roboty)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Pół łyżeczki kurkumy
Pół szklanki dobrze wypłukanego ryżu Basmati lub dobrze wypłukanej kaszy jaglanej
Pół szklanki namoczonej na minimum godzinę i dobrze wypłukanej czerwonej/żółtej soczewicy lub mung dalu (pozbawiona łupinki fasolka mung; dostępny w sklepach z żywnością orientalną) 
Około 150 g batata pokrojonego w małą kostkę lub taka sama ilość dyni piżmowej pokrojonej w małą kostkę
Woda
Nierafinowana sól do smaku (najlepiej himajajska; nie więcej niż 1 płaska łyżeczka)

Do podania:
Ghee
Dobrej jakości ogórki kiszone (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na tłuszczu podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat.
Uważamy, aby go nie przypalić.
Dodajemy kurkumę.
Po wsypaniu kurkumy od razu dodajemy resztę składników (za wyjątkiem ghee do podania).
Zalewamy wrzącą wodą.
Zaczynamy od podwójnej ilości.
W trakcie gotowania dolewamy więcej wrzątku, tak aby soczewica całkowicie się rozgotowała, ale ziarenka ryżu pozostały w całości.
Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto).
Podajemy polane ghee.
Kitchari doskonale smakuje z dobrej jakości ogórkami kiszonymi.

Kitchari
Wideo: Dzień Dobry TVN
Mini pizze

Składniki:
Orkiszowe chlebki chapati

Sos pomidorowy
300 ml passaty pomidorowej (bez kwasku cytrynowego, pestek i skórek)
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 czubata łyżka oregano
1 płaska łyżka tymianku
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku

Dodatki
Dobrej jakości rozkruszona feta
Dobrej jakości rozkruszona mozarella
Plasterki cukinii
Czarne oliwki
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Rukola

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury z termoobiegiem i pieczeniem od góry.
Chlebek kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy dość obficie sosem pomidorowym.
Na chlebek wykładamy ser, cukinię i oliwki.
Skrapiamy oliwą.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 5 minut, aż ser się roztopi.
Możemy na raz piec dwie minipizze.
Podajemy przybrane listkami rukoli.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

3 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość635,

Polecam ciekawy artykuł Marty Patynowskiej,również o ajurwedzie pt: "Inicjacja lucyferyczna na wakacjach"

znajdziecie go na frondzie
pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      neseberka,

      Na jakim tłuszczu podsmażać przyprawy w kitchari, skoro ghee jest do podania na końcu?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość159,

          Bardzo ciekawe przpisy :-) Chyba dzialaja bo tyle smiechu bylo na filmikach :-)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Gorące tematy >

              Kobieta ze zdjęcia. Szukała jej cała Polska

              Nastolatek z Polski dostanie dziecięcego Nobla?

              Islandzki urząd odebrał Polakom dzieci. Najmłodsze tuż po porodzie

              Urodziła dziecko, które miało 3 promile alkoholu we krwi

              tvnpix