TARTA BAZYLIOWA Z POMIDORKAMI
Składniki (4-5 porcji):
spód z ciasta kruchego (o średnicy 25 cm)
mąka 250 g
masło pokrojone w kostki 150 g
łyżeczka soli
szczypta cukru
jajko 1 szt.
liście szałwii 4 szt.
zimne mleko 1 łyżka
Przygotowanie:
Składniki połącz, wyrób ciasto, schłodź minimum 30 minut. Wyłóż foremkę ciastem, nakłuwaj gęsto spód. Na surowy spód wysp suchą fasolę/ groch. Piecz ok. 20 min.
Nadzienie:
cebula 1 szt.
masło ok 1 łyżka
śmietana 30% 400 ml
jajka 8 szt.
mascarpone 140 g
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii
pomidorki czereśniowe
sól
pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190 C, posiekaj drobno liście bazylii. Cebulę pokrój w małą kosteczkę. Rozpuść masło, podduś na nim cebulkę do miękkości. Połącz śmietanę oraz jajka, dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem, zamieszaj ręcznie rózgą do wymieszania składników. Dodaj podduszoną cebulkę oraz mascarpone. Wylej masę jajeczną na spód tarty. Wyłóż na tarte całe gałązki pomidorków. Piecz w 180 C 20 minut, a następnie podnieś temperaturę do 200 C i piecz do momentu, aż masa się zetnie (sprawdź dotykając delikatnie palcem na środku tarty ) ok 25-30 minut.
GRZANKI Z KREMEM Z AWOKADO, BURACZKOWYM HUMMUSEM ORAZ MARYNOWANYM ŁOSOSIEM
Składniki (4 porcje):
Hummus buraczkowy
ciecierzyca 300 g ugotowanej
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (jedynie, jeśli gotujesz ciecierzycę)
tahina 100 g
czosnek 1 szt
kmin rzymski 1 łyżeczka (posiekany)
sól
zimna woda 70 ml
ugotowany starty buraczek
sok z cytryny 1 łyżka
Przygotowanie:
Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj z zimną wodą. Dodaj czosnek, tahinę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, kmin. Miksuj, do momentu uzyskania ulubionej konsystencji (gładka lub z wyczuwalnymi drobinkami ciecierzycy), dodaj startego buraczka.
MARYNOWANY ŁOSOŚ
Składniki:
łosoś surowy, filet około 300 g
musztarda Dijon 1 łyżeczka
papryka słodka ok 1/2 łyżeczki
papryka ostra ok. 1/2 łyżeczki
liść laurowy 2 szt.
czosnek 2 ząbki
koperek 1 pęczek
pomarańcza 2 -3 plastry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia natrzyj musztardą, nakłuwaj czosnkiem, oprósz przyprawami, sporą ilością soli. Marynuj minimum 12 godzin.
SAŁATA WIOSENNA
Składniki (4 porcje):
rukola 1 opakowanie
szynka Prosciutto di Parma 8 plastrów
mozzarella di Bufalla 1 szt.
figi świez1e 4 szt.
cebulka czerwona ½ szt.
koper włoski 1 szt.
orzeszki piniowe 100 g
Sos:
musztarda Dijon 1 łyżeczka
musztarda ziarnista 1łyżeczka
oliwa 100 ml
sok z 2 szt. mandarynek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki sałaty połącz w winegretem.
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z PYSZNYMI SOSAMI
Składniki (2 porcje):
ziemniaki młode 6 szt.
tymianek gałązki ok 18 szt.
oliwa do skropienia ok 11/2 łyżki na ziemniaka
sól morska, pieprz
kurkuma 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 C. Każdego ziemniaka natnij. Ziemniaki poukładaj w żaroodpornym naczyniu. Oprósz solą, pieprzem, kurkumą, powkładaj gałązki tymianku. Skrop ziemniaki oliwą. Do naczynia wlej wodę na ok 1/2 cm jego wysokości . Przykryj ziemniaki folią aluminiową. Piecz w nagrzanym piekarniku 200 C przez 35 min. Ściągnij folię i przecz jeszcze ok 8 minut (sprawdź stopień upieczenia, ponieważ wszystko zależy od wielkości ziemniaków)
Sos ziołowy
Składniki:
szpinak świeży / rukola ok.60 g
otarta skórka z ¼ cytryny
czosnek 1 ząbek
jogurt grecki 2 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki
Sos kawiorowy
Składniki:
kwaśna śmietana 200 ml
mascarpone 30 g
kawior 2 łyżki
szczypiorek wg uznania
Wymieszaj składniki
Sos musztardowy:
musztarda Francuska 2 łyżki
majonez 4 łyżki
tabasco 3 kropelki
koniak 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki
BEZOWE TORCIKI Z MUSEM MALINOWYM
Składniki (około 10 sztuk):
białka 200 g
cukier 120 g
Przygotowanie:
Zmiksuj składniki na sztywną pianę. Piecz w temp 150 C 20 min, następnie w 100 C. ok. 40 min-50 minut.
MUS MALINOWY
Składniki:
maliny 400 g
wino czerwone 100 g
cukier 5 łyżek
śmietanka 30 % 600 ml
wanilia 1 laska
cukier puder 3 łyżki
pistacje posiekane 100 g
Przygotowanie:
Gotuj do momentu, aż zgęstniej, zmiksuj, przetrzyj, schłodź. Śmietankę ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj ziarenka wanilii. Delikatnie zamieszaj ręcznie z malinami. Oprósz pistacjami.
TORCIK KOKOSOWY Z MANGO I BIAŁYM RUMEM
Mus mango:
mango 2 szt.
cukier trzcinowy 4 łyżki
biały rum 100 ml
Przygotowanie:
Mango obierz, pokrój . Dodaj cukier, rum. Gotuj, aż płyn odparuje. Zmiksuj.
KREM KOKOSOWY
Składniki:
śmietanka 30 % 500 ml
mascarpone 100 g
cukier puder 4 łyżki
wanilia 1 laska
wiórki kokosowe uprażone 60g
Przygotowanie:
Upiecz biszkopt z wiórkami kokosowymi ok 18 cm, dodaj likieru jajecznego (ok. 80-100 ml), przekrój na 3 części, każdą nasącz, posmaruj musem mango, a następnie kremem kokosowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN