Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Serwujemy wykwintne dania

Kuchnia
środa, 18 marca 2015
Elegancja Foto: Bartosz Krupa / East News | Dzień Dobry TVN
W naszej kuchni gościliśmy dwie siostry - Annę i Aleksandrę Kopcza, które gotują, napisały książkę kulinarną i prowadzą kilka restauracji. Siostry o sarnich oczach - jak mówi Marcin Prokop - przygotowały kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Skorzystajcie z ich przepisów na: tartę bazyliową z pomidorkami, grzanki z kremem awokado, buraczkowym hummusem i marynowanym łososiem, zapiekane ziemniaczki oraz na desery: bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem. Palce lizać!

 

Ziemniaki zapiekane
Wideo: Dzień Dobry TVN

TARTA BAZYLIOWA Z POMIDORKAMI
Składniki (4-5 porcji):
spód z ciasta kruchego (o średnicy 25 cm)
mąka 250 g
masło pokrojone w kostki 150 g
łyżeczka soli
szczypta cukru
jajko 1 szt.
liście szałwii 4 szt.
zimne mleko 1 łyżka

Przygotowanie:
Składniki połącz, wyrób ciasto, schłodź minimum 30 minut. Wyłóż foremkę ciastem, nakłuwaj gęsto spód. Na surowy spód wysp suchą fasolę/ groch. Piecz ok. 20 min.

Nadzienie:
cebula 1 szt.
masło ok 1 łyżka
śmietana 30% 400 ml
jajka 8 szt.
mascarpone 140 g
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii
pomidorki czereśniowe
sól
pieprz

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190 C, posiekaj drobno liście bazylii. Cebulę pokrój w małą kosteczkę. Rozpuść masło, podduś na nim cebulkę do miękkości. Połącz śmietanę oraz jajka, dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem, zamieszaj ręcznie rózgą do wymieszania składników. Dodaj podduszoną cebulkę oraz mascarpone. Wylej masę jajeczną na spód tarty. Wyłóż na tarte całe gałązki pomidorków.  Piecz w 180 C 20 minut, a następnie podnieś temperaturę do 200 C i piecz do momentu, aż masa się zetnie (sprawdź dotykając delikatnie palcem na środku tarty ) ok 25-30 minut.

GRZANKI Z KREMEM Z AWOKADO, BURACZKOWYM HUMMUSEM ORAZ MARYNOWANYM ŁOSOSIEM
Składniki (4 porcje):
Hummus buraczkowy
ciecierzyca 300 g ugotowanej
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (jedynie, jeśli gotujesz ciecierzycę)
tahina 100 g
czosnek 1 szt
kmin rzymski 1 łyżeczka (posiekany)
sól
zimna woda 70 ml
ugotowany starty buraczek
sok z cytryny 1 łyżka

Przygotowanie:
Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj z zimną wodą. Dodaj czosnek, tahinę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, kmin. Miksuj, do momentu uzyskania ulubionej konsystencji (gładka lub z wyczuwalnymi drobinkami ciecierzycy), dodaj startego buraczka.

MARYNOWANY ŁOSOŚ
Składniki:
łosoś surowy, filet około 300 g
musztarda Dijon 1 łyżeczka
papryka słodka ok 1/2 łyżeczki
papryka ostra ok. 1/2 łyżeczki
liść laurowy 2 szt.
czosnek 2 ząbki
koperek  1 pęczek
pomarańcza 2 -3 plastry
sól, pieprz

Przygotowanie:
Łososia natrzyj musztardą, nakłuwaj czosnkiem, oprósz przyprawami, sporą ilością soli. Marynuj minimum 12 godzin.

SAŁATA WIOSENNA
Składniki (4 porcje):
rukola 1 opakowanie
szynka Prosciutto di Parma 8 plastrów
mozzarella di Bufalla 1 szt.
figi świez1e 4 szt.
cebulka czerwona ½ szt.
koper włoski 1 szt.
orzeszki piniowe 100 g
Sos:
musztarda Dijon 1 łyżeczka
musztarda ziarnista 1łyżeczka
oliwa 100 ml
sok z 2 szt. mandarynek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Składniki sałaty połącz w winegretem.

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z PYSZNYMI SOSAMI
Składniki (2 porcje):
ziemniaki młode 6 szt.
tymianek gałązki ok 18 szt.
oliwa do skropienia ok 11/2 łyżki na ziemniaka
sól morska, pieprz
kurkuma 2 łyżeczki

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 C. Każdego ziemniaka natnij. Ziemniaki poukładaj w żaroodpornym naczyniu. Oprósz solą, pieprzem, kurkumą, powkładaj gałązki tymianku. Skrop ziemniaki oliwą. Do naczynia wlej wodę na ok 1/2 cm jego wysokości . Przykryj ziemniaki folią aluminiową. Piecz w nagrzanym piekarniku 200 C przez 35 min. Ściągnij folię i przecz jeszcze ok 8 minut (sprawdź stopień upieczenia, ponieważ wszystko zależy od wielkości ziemniaków)

Sos ziołowy
Składniki:
szpinak świeży / rukola ok.60 g
otarta skórka z ¼ cytryny
czosnek 1 ząbek
jogurt grecki 2 łyżki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki

Sos kawiorowy
Składniki:
kwaśna śmietana 200 ml
mascarpone 30 g
kawior 2 łyżki
szczypiorek wg uznania
Wymieszaj  składniki

Sos musztardowy:
musztarda Francuska 2 łyżki
majonez 4 łyżki
tabasco 3 kropelki
koniak 1 łyżeczka

Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki

BEZOWE TORCIKI Z MUSEM MALINOWYM
Składniki (około 10 sztuk):
białka 200 g
cukier 120 g

Przygotowanie:
Zmiksuj składniki na sztywną pianę. Piecz w temp 150 C 20 min, następnie w 100 C. ok. 40 min-50 minut.

MUS MALINOWY
Składniki:
maliny 400 g
wino czerwone 100 g
cukier 5 łyżek
śmietanka 30 % 600 ml
wanilia 1 laska
cukier puder 3 łyżki
pistacje posiekane 100 g

Przygotowanie:
Gotuj do momentu, aż zgęstniej, zmiksuj, przetrzyj, schłodź. Śmietankę ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj ziarenka wanilii. Delikatnie zamieszaj ręcznie z malinami. Oprósz pistacjami.

TORCIK KOKOSOWY Z MANGO I BIAŁYM RUMEM
Mus mango:
mango 2 szt.
cukier trzcinowy 4 łyżki
biały rum 100 ml

Przygotowanie:
Mango obierz, pokrój . Dodaj cukier, rum. Gotuj, aż płyn odparuje. Zmiksuj.

KREM KOKOSOWY
Składniki:
śmietanka 30 % 500 ml
mascarpone 100 g
cukier puder 4 łyżki
wanilia 1 laska
wiórki kokosowe uprażone 60g

Przygotowanie:
Upiecz biszkopt z wiórkami kokosowymi ok 18 cm, dodaj likieru jajecznego (ok. 80-100 ml), przekrój na 3 części, każdą nasącz, posmaruj musem mango, a następnie kremem kokosowym.

25 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość443,

Wszystko pięknie wygląda- podam takie dania na Wielkanoc :)
Blog Przepiekny!!! Zdjęcia cudowne! Gratuluje :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość901,

      Tzn. dodaje sie do tortu czy tylko naszącza sie biszkopt?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość459,

          Przy torcie- Upiecz biszkopt, dodaj likieru jajecznego... to w którym momencie dodaje się ten likier?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość124,

              likierem nasaczamy juz upieczony biszkopt :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość223,

                  Wszystko pięknie, tylko ile tej bazylii należy dodać do tarty i wktórym momencie? Przepis nie jest kompletny niestety.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość934,

                      my zwykle dajemy liście z jednej doniczki bazylii - standardowa doniczka , do kupienia w sklepach(wychodzi z tego ok 1 1/2 szklanki lisci ) pozdrawiamy i życzymy udanej, pysznej tarty c&c :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Gość905,

                          Legnica górą ! :)

                          Brawo i powodzenia w dalszych kulinarnych odkryciach

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Gość250,

                              dziekujemy :* c&c

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0+
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0-
                                  • Zgłoś naruszenie
                                  Gość519,

                                  pękamy z dumy D&G

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0+
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0-
                                      • Zgłoś naruszenie
                                      Gość510,

                                      dziękujemy :*

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0+
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0-
                                          • Zgłoś naruszenie
                                          Gość992,

                                          Bardzo fajne przepisy i myśle ze na blogu na pewno znajdę coś dla siebie

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0+
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0-
                                              • Zgłoś naruszenie
                                              Gość480,

                                              zapraszamy, bedzie nam miło Ciebie gościć na naszym blogu ;) c&c

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0+
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0-
                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                  Gość502,

                                                  Aniu i Olu jestescie wspaniale.
                                                  AN

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0+
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0-
                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                      Gość339,

                                                      dziękujemy :*

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0+
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0-
                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                          Gość577,

                                                          blog nazywa się cook and celebrate

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0+
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0-
                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                              Gość210,

                                                              Czym można zastąpić likier jajeczny do nasączenia tortu? Tak aby mogły go jeść dzieci.

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0+
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0-
                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                  Gość344,

                                                                  likier jajeczny mozna zastąpić syropem sukrowym , gęstym w proporcji 2:1 np na 100 ml wody 50 g cukru, można zastąpić wodę herbatą , w tym przypadku dobrym pomysłem może być zielona jaśminowa, bedzie piękny aromat , pozdrawiamy cook & celebrate

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0+
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0-
                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                      Gość943,

                                                                      A jak zrobić te róże jadalne do dekoracji tortu??? PROSZE o przepis!

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0+
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0-
                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                          Gość438,

                                                                          muszą to być czyste płatki, bardzo cieniutko pokryte białkiem rozmąconym z odrobiną wody, oprószone cukrem pudrem. Pozostawiamy w suchym miejscu na kilka godzin, do opsuszenia. Pozdrawiamy cook & celebrate

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0+
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0-
                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                              Gość783,

                                                                              ludzie czy myslicie ze ogladaja was tylko ci ludzie co chca sie zdrowo odrzywiac ? a co z tymi co lubią golonke ?

                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                  0+
                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                    0-
                                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                                  Gość807,

                                                                                  my tez lubimy golonke :)

                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                      0+
                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                        0-
                                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                                      Gość282,

                                                                                      my też lubimy golonke, nadrobimy następnym razem:) cook&celebrate

                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                          0+
                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                            0-
                                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                                                          Gorące tematy >

                                                                                          60% nastolatków doświadcza przemocy od rówieśników

                                                                                          Przed nami zima stulecia?

                                                                                          Polka, której Irma zgotowała piekło

                                                                                          Książka do religii o onanizmie - jest gorszy od bomby atomowej

                                                                                          tvnpix