Serwujemy wykwintne dania

W naszej kuchni gościliśmy dwie siostry - Annę i Aleksandrę Kopcza, które gotują, napisały książkę kulinarną i prowadzą kilka restauracji. Siostry o sarnich oczach - jak mówi Marcin Prokop - przygotowały kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Skorzystajcie z ich przepisów na: tartę bazyliową z pomidorkami, grzanki z kremem awokado, buraczkowym hummusem i marynowanym łososiem, zapiekane ziemniaczki oraz na desery: bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem. Palce lizać!

TARTA BAZYLIOWA Z POMIDORKAMI

Składniki (4-5 porcji):

spód z ciasta kruchego (o średnicy 25 cm)

mąka 250 g

masło pokrojone w kostki 150 g

łyżeczka soli

szczypta cukru

jajko 1 szt.

liście szałwii 4 szt.

zimne mleko 1 łyżka

Przygotowanie:

Składniki połącz, wyrób ciasto, schłodź minimum 30 minut. Wyłóż foremkę ciastem, nakłuwaj gęsto spód. Na surowy spód wysp suchą fasolę/ groch. Piecz ok. 20 min.

Nadzienie:

cebula 1 szt.

masło ok 1 łyżka

śmietana 30% 400 ml

jajka 8 szt.

mascarpone 140 g

gałka muszkatołowa

2 ząbki czosnku

liście świeżej bazylii

pomidorki czereśniowe

sól

pieprz

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 190 C, posiekaj drobno liście bazylii. Cebulę pokrój w małą kosteczkę. Rozpuść masło, podduś na nim cebulkę do miękkości. Połącz śmietanę oraz jajka, dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem, zamieszaj ręcznie rózgą do wymieszania składników. Dodaj podduszoną cebulkę oraz mascarpone. Wylej masę jajeczną na spód tarty. Wyłóż na tarte całe gałązki pomidorków. Piecz w 180 C 20 minut, a następnie podnieś temperaturę do 200 C i piecz do momentu, aż masa się zetnie (sprawdź dotykając delikatnie palcem na środku tarty ) ok 25-30 minut.

GRZANKI Z KREMEM Z AWOKADO, BURACZKOWYM HUMMUSEM ORAZ MARYNOWANYM ŁOSOSIEM

Składniki (4 porcje):

Hummus buraczkowy

ciecierzyca 300 g ugotowanej

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (jedynie, jeśli gotujesz ciecierzycę)

tahina 100 g

czosnek 1 szt

kmin rzymski 1 łyżeczka (posiekany)

sól

zimna woda 70 ml

ugotowany starty buraczek

sok z cytryny 1 łyżka

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj z zimną wodą. Dodaj czosnek, tahinę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, kmin. Miksuj, do momentu uzyskania ulubionej konsystencji (gładka lub z wyczuwalnymi drobinkami ciecierzycy), dodaj startego buraczka.

MARYNOWANY ŁOSOŚ

Składniki:

łosoś surowy, filet około 300 g

musztarda Dijon 1 łyżeczka

papryka słodka ok 1/2 łyżeczki

papryka ostra ok. 1/2 łyżeczki

liść laurowy 2 szt.

czosnek 2 ząbki

koperek 1 pęczek

pomarańcza 2 -3 plastry

sól, pieprz

Przygotowanie:

Łososia natrzyj musztardą, nakłuwaj czosnkiem, oprósz przyprawami, sporą ilością soli. Marynuj minimum 12 godzin.

SAŁATA WIOSENNA

Składniki (4 porcje):

rukola 1 opakowanie

szynka Prosciutto di Parma 8 plastrów

mozzarella di Bufalla 1 szt.

figi świez1e 4 szt.

cebulka czerwona ½ szt.

koper włoski 1 szt.

orzeszki piniowe 100 g

Sos:

musztarda Dijon 1 łyżeczka

musztarda ziarnista 1łyżeczka

oliwa 100 ml

sok z 2 szt. mandarynek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Składniki sałaty połącz w winegretem.

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z PYSZNYMI SOSAMI

Składniki (2 porcje):

ziemniaki młode 6 szt.

tymianek gałązki ok 18 szt.

oliwa do skropienia ok 11/2 łyżki na ziemniaka

sól morska, pieprz

kurkuma 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 C. Każdego ziemniaka natnij. Ziemniaki poukładaj w żaroodpornym naczyniu. Oprósz solą, pieprzem, kurkumą, powkładaj gałązki tymianku. Skrop ziemniaki oliwą. Do naczynia wlej wodę na ok 1/2 cm jego wysokości . Przykryj ziemniaki folią aluminiową. Piecz w nagrzanym piekarniku 200 C przez 35 min. Ściągnij folię i przecz jeszcze ok 8 minut (sprawdź stopień upieczenia, ponieważ wszystko zależy od wielkości ziemniaków)

Sos ziołowy

Składniki:

szpinak świeży / rukola ok.60 g

otarta skórka z ¼ cytryny

czosnek 1 ząbek

jogurt grecki 2 łyżki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki

Sos kawiorowy

Składniki:

kwaśna śmietana 200 ml

mascarpone 30 g

kawior 2 łyżki

szczypiorek wg uznania

Wymieszaj składniki

Sos musztardowy:

musztarda Francuska 2 łyżki

majonez 4 łyżki

tabasco 3 kropelki

koniak 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki

BEZOWE TORCIKI Z MUSEM MALINOWYM

Składniki (około 10 sztuk):

białka 200 g

cukier 120 g

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki na sztywną pianę. Piecz w temp 150 C 20 min, następnie w 100 C. ok. 40 min-50 minut.

MUS MALINOWY

Składniki:

maliny 400 g

wino czerwone 100 g

cukier 5 łyżek

śmietanka 30 % 600 ml

wanilia 1 laska

cukier puder 3 łyżki

pistacje posiekane 100 g

Przygotowanie:

Gotuj do momentu, aż zgęstniej, zmiksuj, przetrzyj, schłodź. Śmietankę ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj ziarenka wanilii. Delikatnie zamieszaj ręcznie z malinami. Oprósz pistacjami.

TORCIK KOKOSOWY Z MANGO I BIAŁYM RUMEM

Mus mango:

mango 2 szt.

cukier trzcinowy 4 łyżki

biały rum 100 ml

Przygotowanie:

Mango obierz, pokrój . Dodaj cukier, rum. Gotuj, aż płyn odparuje. Zmiksuj.

KREM KOKOSOWY

Składniki:

śmietanka 30 % 500 ml

mascarpone 100 g

cukier puder 4 łyżki

wanilia 1 laska

wiórki kokosowe uprażone 60g

Przygotowanie:

Upiecz biszkopt z wiórkami kokosowymi ok 18 cm, dodaj likieru jajecznego (ok. 80-100 ml), przekrój na 3 części, każdą nasącz, posmaruj musem mango, a następnie kremem kokosowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości