Pieczone warzywa - smak miłości Agnieszki Maciąg

Agnieszka Maciąg wie, co jeść, aby delektować się smakami i mieć szczupła sylwetkę. Podzieliła się tym z nami, przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które znajdują się w jej menu. Oto one: łosoś pieczony z imbirem, miodem i świeżymi ziołami, pieczone warzywa i pieczone szparagi z młodym szpinakiem i serem feta. Smacznego!

Łosoś pieczony z imbirem, miodem i świeżymi ziołami

Składniki:

1 kg filetów z łososia

Marynata:

sok wyciśnięty z 1 cytryn

2-3 łyżki oleju z pestek winogron

4-6 ząbki czosnku

2-3 łyżki jasnego miodu

2-3 łyżki sosu sojowego jasnego

3-4 cm korzenia imbiru

sól morska do smaku

świeżo mielony czarny pieprz do smaku

kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku

dodatkowo ćwiartki pokrojonej cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w blenderze. Filety łososia myjemy i dobrze suszymy papierowym ręcznikiem. Umieszczamy je w marynacie, dokładnie z każdej strony. Pozostawiamy, by ryba marynowała się przez co najmniej 2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Filety razem z marynatą pieczemy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu przez ok. 20-25 min. Na 5-10 min. przez końcem pieczenia układamy na rybie gałązki świeżych ziół.

Pieczone warzywa

Składniki:

1/2 kg marchewki obranej i pokrojonej w słupki

1 cukinia pokrojona na grube plastry

1-2 czerwone papryki oczyszczone z pestek i pokrojone wzdłuż na grube paski

12 szalotek lub małych cebulek oczyszczonych i przekrojony na pół

2 główki czosnku

3 pomidory pokrojone na pół

sól morska do smaku

świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Marynata do warzyw:

3-4 rozgniecione ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron

świeżo mielony czarny pieprz

2-3 łyżki ziół prowansalskich

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą składniki marynaty.

Wkładamy do dużej miski wszystkie pokrojone warzywa i pokrywamy je marynatą. Odstawiamy na 10 min.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200-220 st. C.

Równomiernie wykładamy warzywa na płaską blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku na środkowej półce (ogrzewanie góra i dół) przez 25 min., a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy tak długo, aż warzywa staną się miękkie i lekko przypieczone na brzegach (zbyt krótko pieczone będą wodniste i pozbawione smaku). Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdejmujemy z papryki skórkę i dodajemy sól do smaku.

Pieczone szparagi z młodym szpinakiem i serem feta

Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów

300 g młodego szpinaku

250 g pomidorków koktajlowych umytych i przekrojonych na pół

2-3 łyżki oliwy z oliwek

2 główki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

200 g sera feta

sól morska do smaku

świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Szparagi myjemy zimną wodą, odcinamy twarde końcówki i suszymy.

Układamy je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy całe główki czosnku.

Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Pod koniec pieczenia możemy zwiększyć temperaturę, by szparagi lekko się zgrillowały. Należy uważać, by nie przypalić delikatnych czubków, które są najsmaczniejsze. Czosnek obieramy ze skórek lub wyciskamy z łusek, jeśli jest wystarczająco miękki. Na talerzu układamy umyty szpinak, upieczone szparagi, pokrojony ser feta i pomidorki. Całość posypujemy upieczonym czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie oliwą z oliwek. Dodajemy sól morską i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości