powrót do listy

Na zdrowe śniadanie: omlet z bakaliami

5 porcji zdrowiaKuchnia
piątek, 6 listopada 2015
Omlet z owocami Foto: Bartosz Krupa / East News | Dzień Dobry TVN
W ramach akcji 5 porcji zdrowia mistrz kuchni Andrzej Polan, aktorka Katarzyna Glinka i blogerka kulinarna Ilona Kozioł przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje zdrowych śniadań, w których znalazły się warzywa, owoce i soki. Oto co pojawiło się na naszym stole: lniano-otrębowy omlet z bakaliami, chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni oraz chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem. Smacznego!

 

 

 

Lniano-otrębowy omlet z bakaliami

Składniki:
3 jajka
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
1/2 łyżki otrębów żytnich (mogą być też pszenne)
1-2 łyżeczki ksylitolu, miodu, syropu z agawy lub cukru pudru (według uznania)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałowych, słonecznika)
1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego
3/4 szklanki owoców (np. maliny, borówki, brzoskwinie)

Chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni

Składniki:
10 jajek
150 g jogurtu
2 łyżki masła miękkiego
musztarda rosyjska do smaku
6 kromek pieczywa rustykalnego
masło klarowane do smażenia
1 papryka czerwona
1 cukinia
300 g dyni obranej
2 szalotki
sól
pieprz czarny świeżo mielony
curry
papryka mielona ostra
koperek
szczypiorek
cząber

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, mielimy lub drobno siekamy, dodajemy pokrojony koperek, szczypiorek, następnie wcieramy masło, majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry i ostrą papryką. Pasta musi mieć wyrazisty, zdecydowanie ostry smak.
Na maśle klarowanym obsmażamy na złoty kolor kromki pieczywa rustykalnego. Paprykę, cukinię i dynię kroimy w grubszą kostkę (paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a z cukinii wycinamy miękki miąższ z pestkami). Na patelni podsmażamy szalotkę na złoty kolor, następnie wrzucamy dynię, później paprykę i na końcu cukinię. Warzywa przesmażamy, tak aby były chrupiące, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym cząbrem.
Na chrupiącą grzankę nakładamy pastę jajeczną i całość podajemy na smażonych warzywach z cząbrem.

Chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem

Składniki:
2 piersi kurczaka
1 seler naciowy
1/4 dyni
3 gruszki
100 g orzechów laskowych
70 g kaszy jęczmiennej grubej
1 łyżka musztardy rosyjskiej       
100 g miodu
sok z cytryny
olej rzepakowy do smażenia
natka pietruszki
koperek
oregano świeże
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, listkami świeżego oregano, chwilę marynujemy, obsmażamy na złoty kolor z dwóch stron na patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy do miękkości, a następnie studzimy.
Seler naciowy pozbawiamy włókien i kroimy, dynię kroimy w drobną kostkę i podobnie gruszkę. Wszystko podsmażamy.
Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Warzywa, kaszę łączymy razem, dodajemy pokrojonego kurczaka i dodajemy sos z miodu i musztardy. Całość posypujemy natką, koperkiem, pokrojonymi, prażonymi orzechami laskowymi i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

KUPS
KUPS

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

7 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość975,

jak ja robię omlet to nigdy nie ubijam białek na pianę, a nie jest taki płaski tylko pyszny i puszysty.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Syska02,

      Super Dorota powiedziała tej trenerce brawo pani Dorotko polska i mówimy po polsku inne kraje bardzo dbają o swój język tylko nie durni Polacy

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość787,

          Słuchajcie ... Kto lansuje tego Polana? Gosciu wogole nie umie gotowac ,wiec chyba ma niezle znajomosci w TVN'ie ? Pamietam go kilkanascie lat temu jak mieszkal jeszcze na Podhalu i z gotowaniem to mial tyle wspolnego co swistak z Sopotem. A dzisiaj gotuje w Dzien Dobry TVN i wielce jest lansowany w Kuchnia TV jako znany "szef kuchni" ? O co tu chodzi... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość436,

              weszłam na bloga Pani Ilony i muszę przyznać , że pełna klasa, co za ciasta!!!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość206,

                  Z pewnością wykorzystam powyższe przepisy, a w szczególności pomysł na szybki omlet Pani Ilony. Wygląda tak apetycznie, że "ślinka cieknie"

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość698,

                      witam wspanialy omlet mi wyszedl. Musze przyznac, ze na Pani blogu (tez znalazlam) jest wiecej inspirujacych przepisow:)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Gość228,

                          Pani Ilona omlet pyszny i fantastyczny

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Gorące tematy >

                              "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

                              Największa bitwa w dziejach Białegostoku

                              Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

                              Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

                              tvnpix