Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

"Kuchnia konfliktu"

Kuchnia
sobota, 21 maja 2016
"Kuchnia konfliktów" Foto: Michał Wargin / East News | Dzień Dobry TVN
Gośćmi w kuchni Dzień Dobry TVN były dziś trzy panie: Leyla Elsanova z Czeczenii, Betelehem "Bety" Wdneh z Etiopii i Jarmiła Rybicka – koordynatorka projektu "Kuchnia Konfliktu". Zobaczcie na czym ma polegać ten innowatorski projekt. Jak myślicie, uda im się dotrzeć przez żołądek do serc Polaków? :)

Manty - tradycyjne kaukaskie pierogi

Składniki:
ciasto:
50 dag mąki pszennej
ciepła woda
pół łyżeczki soli
farsz:
50 dag mielonego mięsa wołowego lub baraniego
2 średnie cebule
czarny pieprz, majeranek, sól, chilli
sos:
1 cebula
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 pomidor
sól, pieprz, liść laurowy, majeranek

Sposób przygotowania:
Surowe mięso zmielić razem z cebulą, dodać przyprawy oraz sól. Stworzyć jednolitą masę i odstawić na 10-15 minut. Mąkę wymieszać z wodą i solą, zrobić ciasto średniej twardości. Rozwałkować na duże cienkie (ok. 3mm placki). Pokroić je w kwadraty o wymiarach 8 cm na 8 cm. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i lepić pierogi tak, by wyglądały jak sakiewka wypełniona farszem. Gotować na parze. Warzywa pokroić w paski i usmażyć je na maśle aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dodać świeżego pomidora lub łyżeczkę koncentratu i przyprawy. Przygotowanym sosem polać pierożki.

Kaukaskie pierogi
Wideo: Dzień Dobry TVN

Czepałgasz – nadziewane placuszki

Składniki:
20 dag twarogu półtłustego (typu "capri")
1 cebula
1 jajko
1,5 kg mąki szymanowskiej
20 dag masło
0,5 łyżeczki soli
0,5 l kefiru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieść, dodać cebulę pokrojoną w drobne kwadraciki, posolić, dodać jajko, całość wymieszać. Kefir lekko podgrzać (powinien być letni) i wsypać sól. Przesiać mąkę i zrobić wgłębienie. Następnie do kefiru wsypać sodę i mieszając, wlać do mąki. Wyrobić puszyste, delikatne ciasto. Na środek placka kłaść farsz i sklejać krawędzie ciasta pośrodku, tworząc kulkę. Następnie kulkę spłaszczyć i wałkować na okrągły placek grubości 0,5 cm i średnicy 20 cm. Placek kłaść na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy wszystkie placki są już gotowe, każdy z osobna zanurzać w gorącej wodzie (by spłukać mąkę) i kłaść jeden na drugim, polewając roztopionym masłem. Następnie całość kroić na 8 trójkątów.

Etiopski gulasz
Wideo: Dzień Dobry TVN

Etiopski gulasz z kurczaka

Składniki:
1 cały kurczak
cebula
czosnek
oliwa z oliwek
imbir
sól
czerwona ostra papryka w proszku
masło
jaja
cytryna
kardamon

Sposób przygotowania:
Posiekać cebulę i dusić około 20 minut. Dodać oliwę z oliwek, czosnek, sól, imbir i mieszać około 5 minut. Dodać paprykę w proszku i znów mieszać 10 minut. Dodać kardamon, znów wymieszać. Dodać kawałki kurczaka i gotować do miękkości 10-20 minut. Na końcu dołożyć ugotowane jajka, mieszać kilka minut. Na każdym etapie dokładać masło. Potrawa jest gotowa.

Injera

Składniki:
cebula
olej
czosnek
imbir
curry
kurkuma
soczewica
zielona ostra papryka

Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć posiekaną cebulę, olej, czosnek, imbir, curry, kurkumę i gotować około 10 minut. Dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, pokrojoną cienko zieloną paprykę chilli, wymieszać i gotowe. Taki sos je się w Etiopii z ryżem lub chlebem.

Gorące tematy >

Szlachetna Paczka. Akcja zmieniająca mentalność ludzi

Wojciech Bojanowski z nagrodą im. A. Wojciechowskiego!

Polacy ofiarami handlu ludźmi

Pobite dziecko walczy o życie... Co grozi sprawcy?

tvnpix