Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Jak stosować miętę w kuchni?

Kuchnia
środa, 8 października 2014
Mięta w kuchni Foto: Kamil Piklikiewicz/ East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni bloger Michał Dewódzki przygotował potrawy, których wspólnym mianownikiem jest mięta - zioło niedocenione w naszej kuchni, a dające nam wiele możliwości. Jak dobrze stosować miętę? Michał, znawca mięty, przygotował: kawę z mlekiem i miętą izraelską, marokańską zupę miętową oraz doddapastre tambuli. Smacznego!

 

 

 

Kawa z mlekiem i miętą izraelską (Habek)

Przygotowanie:
Zagotować 100 ml mleka z kilkoma listkami mięty i cukrem.
Przecedzić i dodać do zaparzonej kawy.

Filet z łososia z sosem miętowym

Składniki:
2-3 porcje filetu z łososia
400 ml jogurtu greckiego
garść listków mięty rosyjskiej
garść listków mięty rybiej (houtunia odorata)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:
Łososia usmażyć. Sos: Miętę rosyjską drobno posiekać, zmieszać z rozdrobnionym czosnkiem i jogurtem greckim, dodać sól, pieprz do smaku. Usmażonego łososia wyłożyć na paru liściach mięty rybiej i polać sosem.

Marokańska zupa miętowa

Składniki:
garść listków mięty marokańskiej
oliwa z oliwek
4 łyżki drobnego, suchego makaronu (mini muszelki)
śmietana 30% do zagęszczenia zupy
sól pieprz

Przygotowanie:
Czosnek rozdrobnić, zeszklić na oliwie w garnku. Dodać posiekaną miętę i litr wrzątku, sól, pieprz. Gotować 10 minut, odstawić, przelać do blendera, zmiksować. Ponownie wlać do garnka, zagotować, wsypać makaron, gotować do miękkości. Dodać 100 ml śmietany, wymieszać, udekorować świeżymi listkami mięty.

Doddapastre tambuli

Składniki:
1/2 łyżki oleju
1 łyżka ziaren kminu
kilkanaście ziaren pieprzu.
kilka listków kolendry wietnamskiej
kilkanaście listków mięty jamajskiej
1/2 szklanki wody
1 szklanka wiórków kokosowych
1,5 szklanki jogurtu greckiego
szczypta curry i soli
woreczek ryżu

Przygotowanie:
To azjatycki pikantny sos, który podaje się z ciepłym ryżem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kmin, pieprz. Mieszamy, dodajemy umyte i osuszone liście mięty jamajskiej. Smażymy pół minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy w blenderze, dodając wodę i wiórki kokosowe oraz kolendrę wietnamską. Przekładamy do miski, łączymy z jogurtem, przyprawiamy solą i curry. Polewamy na ugotowany ryż.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość450,

świetna sprawa -mięta- więcej przepisów "zdrowych " z miętą .powodzenia p.Michale,Pawle,Wojciechu,Elżbieto,Tomaszu "klan" Dewódzkich

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Kobieta ze zdjęcia. Szukała jej cała Polska

      Nastolatek z Polski dostanie dziecięcego Nobla?

      Islandzki urząd odebrał Polakom dzieci. Najmłodsze tuż po porodzie

      Urodziła dziecko, które miało 3 promile alkoholu we krwi

      tvnpix