powrót do listy

Batony energetyczne w kuchni na detoksie

Kuchnia
środa, 14 maja 2014
Kuchnia oczyszczająca Foto: Michał Wargin / East News | Dzień Dobry TVN
Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego.

 

 

 

Zielony szejk z liśćmi pokrzywy
Porcja dla 2 osób

Składniki:
2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki
sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
garść liści pokrzywy lub 50 ml soku wyciśniętego z pokrzywy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolity płyn. Przelewamy do szklanek. Podajemy najlepiej 30 min. przed śniadaniem.

Rukola z pieczonymi szparagami

Składniki:
1/2 opakowania rukoli
pęczek zielonych, dobrej jakości (nie zdrewniałych) szparagów
średniej wielkości burak pokrojony na cienkie plasterki (ok. 2-3 mm)
2 łyżki oliwy z oliwy
płaska łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
1-2 szczypty ostrej, czerwonej papryki (opcjonalnie)
sól kamienna lub morska
pieprz
dwa średniej wielkości dojrzałe pomidory
dressing:
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu/słodu jęczmiennego lub ryżowego/syropu z agawy
łyżeczka jasnej musztardy np. sarepskiej
4 łyżki oleju z lnianki
garstka pestek słonecznika

Przygotowanie:
Szparagi przełamujemy, aby pozbyć się twardych, zdrewniałych końcówek (można dodać je do wywaru warzywnego na zupę). Układamy razem z plastrami buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 20-30 min. (uważamy, aby szparagi się nie spaliły).
Dressing: sok z cytryny mieszamy z miodem/słodem/syropem z agawy i musztardą. Wlewamy cienkim strumieniem olej z lnianki cały czas mieszając, aż uzyskamy emulsję. Rukolę podajemy z pieczonymi warzywami, pokrojonym w kostkę pomidorem, polane dressingiem i posypane pestkami słonecznika.

Miód czarnuszkowy

Składniki:
1/2 szklanki nasion czarnuszki
1/2 szklanki miodu

Przygotowanie:
Czarnuszkę mielimy w młynku do kawy na proszek, mieszamy z miodem. Przekładamy do słoika i trzymamy w ciemnym miejscu. Podajemy do 3 łyżeczek dziennie (rano, po południu i wieczorem). Podczas choroby i przeziębienia (czas intensywnego oczyszczania organizmu) działa jak naturalny antybiotyk.

Warzywny makaron na parze
Porcja na 2 osoby

Składniki:
3 marchewki
3 małe cukinie
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g passaty (przecieru) pomidorowej lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki asafetidy (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
kilka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
garść poszatkowanych listków bazylii
sól

Przygotowanie:
Z marchewki i cukinii robimy makaron przy użyciu obieraczki do warzyw. Makaron gotujemy na parze (2-3 min. tak, aby był al dente), a następnie skrapiamy oliwą z oliwek i cytryną.
Sos: na oliwie podsmażamy asafetidę, tymianek, parę ziarenek zmiażdżonego, zielonego, marynowanego pieprzu i paprykę. Wrzucamy pomidory i trochę koncentratu. Dodajemy oregano i dusimy. Wszystko miksujemy i dodajemy świeżą bazylię. Podajemy przybrane zielonym pieprzem.

Batony energetyczne

Składniki:
300 g migdałów namoczonych na noc
2 łyżki gorzkich pestek moreli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szczypta kamiennej soli
200 g niesiarkowanych rodzynek
100 g niesiarkowanych daktyli

Przygotowanie:
Migdały, pestki, wiórki kokosowe i sól miksujemy w robocie kuchennym na proszek. Dodajemy suszone owoce i miksujemy dalej aż uzyskamy klejącą masę. Formujemy z niej placek grubości 1,5 cm i wkładamy na min. 30 min. do lodówki. Po wyjęciu kroimy na prostokątne batony, które stanowią skoncentrowane źródło energii i białka. Doskonale sprawdzają się w trakcie intensywnego treningu.

6 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość812,

Batony energetyczny skusiły mnie do tego stopnia, że pobiegłam po brakujące składniki i nie namaczając migdałów zrobiłam wszystko wg wskazówek, dodając jeszcze 50g więcej daktyli. Batoniki u nas w formie kuleczek - są wspaniale sycące, smak niebiański!!! POLECAM

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość538,

      super oby czesciej taka kuchnia ktora daje zdrowie a nie tylko smakuje

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość462,

          pomysł na batoniiki jest rewelacyjny ! zamierzam skorzystać z przepisu i równiez dodac cos innego :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Gorące tematy >

              "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

              Największa bitwa w dziejach Białegostoku

              Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

              Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

              tvnpix