Pieczona czerwona kapusta
Składniki:
1 średnia czerwona kapusta
2 pomarańcze
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek oleju arachidowego lub z orzechów włoskich
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 papryczka chilli drobno posiekana
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni
100 g koziego sera twardego
Przygotowanie:
Z pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnych oczkach, a następnie wycisnąć sok. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i pokroić na plastry o grubości 2 cm. W misce wymieszać sok z pomarańczy, olej, skórkę i cynamon. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej plastry kapusty. Dodać soli i pieprzu, posypać posiekanym chilli i polać pomarańczową marynatą. Zapiekać około 15 minut. Upieczona kapustę posypać rozdrobnionymi orzechami, pozostałościami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem.
Dorsz pieczony z koprem włoskim
Składniki:
2 duże bulwy kopru włoskiego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 polędwice z dorsza (łącznie około 700 g)
szczypta soli
szczypta pieprzu
garść drobno posiekanego koperku
sok z cytryny
Przygotowanie:
Koper włoski drobno posiekać usuwając głąby. Podsmażyć go na oliwie z oliwek. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 20 minut (ma być mięciutki). Następnie dodać soli i zdjąć przykrycie, by woda całkowicie odparowała. Piekarnik nastawić na 130 stopni. Do naczynia żaroodpornego przełożyć koper i na wierzchu ułożyć rybę. Dodać świeżo mielonego pieprzu. Zapiekać pod przykryciem około 15 minut. Na koniec przed podaniem skropić cytryną i posypać świeżym koperkiem.
Pikantny krem z pomidorów z ciecierzycą i bazylią
Składniki:
2 puszki pomidorów
1 l wywaru z jarzyn
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 pęczek bazylii
szczypta cynamonu
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Podgrzać w garnku wywar z jarzyn. Gdy zacznie wrzeć, dodać pomidory oraz przecier i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać ciecierzycę, papryczkę chilli, czosnek i resztę przypraw. Zagotować, przed podaniem dodać świeże liście bazylii.
Szybka przekąska – migdały prażone z chilli
Składniki:
300 g migdałów ze skórką
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
pęczek kolendry
1 łyżeczka chilli (lub pieprzu cayenne)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kurkumy w proszku
Przygotowanie:
Migdały połączyć z solą, oliwą z oliwek, kolendrą i resztą przypraw. Piekarnik nastawić na 180 stopni i zapiekać 20 minut w piekarniku. Jeśli nie mamy cierpliwości - migdały można również podprażyć na patelni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN