Te potrawy nie tuczą, a Prokop rozbawi Was do łez

Jeżeli czujecie ssanie w brzuchu, to znak, że trzeba coś zjeść. A na jedzeniu i gotowaniu najlepiej zna się blogerka kulinarna Daria Ładocha. Skorzytajcie z jej przepisów i rad, bo proponowane przez nią potrawy są pożywne, zdrowe i nie tuczą. Dzięki nim odchudzisz się bez specjlnego wysiłku. Zatem polecmy Wam przepis na: pieczoną czerwoną kapustę, dorsza pieczonego z koprem włoskim oraz pikantny krem z pomidorów z ciecierzycą i bazylią. Zobaczcie też, co Marcin Prokop potrafi zrobić z liścia kapusty! :-)

Pieczona czerwona kapusta

Składniki:

1 średnia czerwona kapusta

2 pomarańcze

1/4 łyżeczki soli

5 łyżek oleju arachidowego lub z orzechów włoskich

1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1 papryczka chilli drobno posiekana

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni

100 g koziego sera twardego

Przygotowanie:

Z pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnych oczkach, a następnie wycisnąć sok. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i pokroić na plastry o grubości 2 cm. W misce wymieszać sok z pomarańczy, olej, skórkę i cynamon. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej plastry kapusty. Dodać soli i pieprzu, posypać posiekanym chilli i polać pomarańczową marynatą. Zapiekać około 15 minut. Upieczona kapustę posypać rozdrobnionymi orzechami, pozostałościami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem.

Dorsz pieczony z koprem włoskim

Składniki:

2 duże bulwy kopru włoskiego

4 łyżki oliwy z oliwek

2 polędwice z dorsza (łącznie około 700 g)

szczypta soli

szczypta pieprzu

garść drobno posiekanego koperku

sok z cytryny

Przygotowanie:

Koper włoski drobno posiekać usuwając głąby. Podsmażyć go na oliwie z oliwek. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 20 minut (ma być mięciutki). Następnie dodać soli i zdjąć przykrycie, by woda całkowicie odparowała. Piekarnik nastawić na 130 stopni. Do naczynia żaroodpornego przełożyć koper i na wierzchu ułożyć rybę. Dodać świeżo mielonego pieprzu. Zapiekać pod przykryciem około 15 minut. Na koniec przed podaniem skropić cytryną i posypać świeżym koperkiem.

Pikantny krem z pomidorów z ciecierzycą i bazylią

Składniki:

2 puszki pomidorów

1 l wywaru z jarzyn

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

1 pęczek bazylii

szczypta cynamonu

1 papryczka chilli drobno posiekana

1 ząbek czosnku drobno posiekany

szczypta kurkumy

1/2 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Podgrzać w garnku wywar z jarzyn. Gdy zacznie wrzeć, dodać pomidory oraz przecier i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać ciecierzycę, papryczkę chilli, czosnek i resztę przypraw. Zagotować, przed podaniem dodać świeże liście bazylii.

Szybka przekąska – migdały prażone z chilli

Składniki:

300 g migdałów ze skórką

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

pęczek kolendry

1 łyżeczka chilli (lub pieprzu cayenne)

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kurkumy w proszku

Przygotowanie:

Migdały połączyć z solą, oliwą z oliwek, kolendrą i resztą przypraw. Piekarnik nastawić na 180 stopni i zapiekać 20 minut w piekarniku. Jeśli nie mamy cierpliwości - migdały można również podprażyć na patelni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości