Rozgrzewające jabłka pod cynamonową kruszonką. Przepis jurorki MasterChefa

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i Wojciech Zys. Postanowili nas rozgrzać! Poznajcie ich przepisy na chłodne, jesienne dni. Smacznego.

Przepisy Ani Starmach

Jabłka pod cynamonową kruszonką

Składniki:

8 jabłek

1 łyżeczka cukru wanilinowego

100 g mąki pszennej

100 g mielonych orzechów włoskich

100 g brązowego cukru

120 g masła

1 łyżeczka cynamonu

duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, podsmaż na łyżce masła, dodaj szczyptę cynamonu, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy. Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, i pozostałym cynamonem, posyp kruszonką owoce. Zapiekaj przez 20–30 min. w 180 st. C.

Curry z dynią, chili i imbirem

Składniki:

400 g dyni hokkaido

300 ml mleczka kokosowego

200 ml bulionu warzywnego

4 cm świeżego imbiru

2 obrane ze skórki pomidory

2 ząbki czosnku

2 szalotki

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 papryczka chili

1 łyżeczka ziaren kolendry

ryż jaśminowy

duża szczypta kurkumy

szczypta chili

świeża kolendra

sól

pieprz cayenne

olej

Przygotowanie:

W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne. Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 min. Pomidory obierz ze skórki, pokrój i dodaj do reszty gotujących się warzyw. Następnie dodaj sól, pieprz, gotuj przez 5–10 min. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.

Pikantne chili con carne

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)

200 ml wody

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)

1 cebula

1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego

2 czerwone papryki

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie. Po 2 min. dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodaj passatę pomidorową i wodę. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem. Gotuj ok. 20–30 min.

Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 min. Dopraw do smaku.

Możesz podać z ziemniakami lub ryżem.

Kompot z suszonych owoców z imbirem

Składniki:

3 l wody

100 g suszonych śliwek

500 g jabłek

500 g gruszek

skórka obrana z 2 cytryn

2 kawałki kory cynamonowej

5 goździków

3 łyżki miodu (opcjonalnie)

kawałek imbiru wielkości kciuka

1 garść rodzynek

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki podziel na ćwiartki, pozbądź się pestek. Wszystkie składniki (oprócz miodu) umieść w dużym garnku. Do garnka wlej 3 l wody. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 30 min. Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i cynamon. Możesz dosłodzić kompot miodem. Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak kompotu – nie dodawaj go. Kompot najlepiej smakuje ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny – rozcieńcz go przegotowaną wodą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości