Odpicowane zupy Darii Ładochy

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe pomysły na tradycyjne polskie zupy. Mogliśmy spróbować: kalafiorową z jabłkami, pomidorową z cieciorką, chili i limonką, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami oraz wege leczo z ogórkami.

Kalafiorowa z jabłkami

Składniki:

2 l wywaru z jarzyn

1/2 główki kalafiora

1 jabłko

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 ml śmietanki kremówki

3 ziemniaki

1 ogórek kiszony

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka masła

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło i dodać drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.

Następnie dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, wymieszać i dodać sól i pieprz.

Następnie zalać wywarem i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotować jeszcze 15 minut.

Następnie dodać jabłko pokrojone w talarki i ogórek starty na tarce o grubych oczkach (wraz z sokiem).

Dodać sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać śmietankę oraz koperek.

Pomidorowa z cieciorką, chili i limonką

Składniki:

1 l wywaru

1 kg pomidorów obranych ze skórki i zmiksowanych na mus

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cukru

200 g ugotowanej ciecierzycy

1 łyżka przecieru pomidorowego

sok z 1 limonki

1-2 papryczki chili

1 drobno pokrojona cebula

2 drobno pokrojone ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, chilli z cebulką.

Dodać wywar, przyprawy i pomidory i gotować około 12 min.

Następnie dodać przecier pomidorowy i sok z limonki oraz ciecierzycę. Doprowadzić do wrzenia.

Krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami

Składniki:

5 namoczonych w ciepłej wodzie suszonych grzybów

2 l wywaru

3 pokrojone w kostkę ziemniaki

szczypta soli

szczypta pieprzu

150 g kurczaka pokrojonego w cienkie paski

1 starta na tarce o grubych oczkach marchewka

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

1 pokrojona w piórka cebula

1 łyżka masła

100 g pęczaku

szczypta rozmarynu

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Dodać suszony rozmaryn, cienko pokrojonego kurczaka, pęczak, grzyby pokrojone w paseczki, ziemniaki i marchewkę. Następnie dodać wszystkie przyprawy i zalać całość wywarem. Gotować 15 minut. Na koniec udekorować pietruszką i dodać sok z cytryny.

Wege leczo z ogórkami

Składniki:

1 pokrojona w piórka

1 pokrojona w kostkę cukinia

1 pokrojona w słupki czerwona papryka

3 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

800 g obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów

1 łyżeczka oregano

1 pokrojona w słupki żółta papryka

3 ogórki małosolne

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 litr wywaru z jarzyn

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta czerwonej papryki w przyprawie

kilka kaparów

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka drobno posiekanej bazylii

Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę i dodać czosnek, cebulę i przyprawy. Podsmażyć chwilę, dodać cukinię, paprykę, wywar i pomidory obrane ze skórki. Dusić około 15 minut. Następnie dodać ogórki pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy i kapary. Na koniec dodać bazylię.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości