powrót do listy

Nowa prawda o żywieniu

Zdrowie
piątek, 29 maja 2015
Bez ruchu nie ma życia Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
Powstała nowa piramida żywieniowa. Czym się różni od poprzedniej? Jak ważny dla zdrowia i życia jest ruch? Jakie oleje są najzdrowsze? Czy jeść więcej warzyw, czy może owoców? Czy człowiekowi potrzebne jest białko? Jakie są najczęstsze błędu rodziców w planowaniu diety dla dzieci? Co to są tłuszcze trans? Do czego doprowadza nadmiar glutenu? O odwróconej piramidzie żywienia rozmawialiśmy z gościem Dzień Dobry TVN dermatologiem i alergologiem dr n. med. Danutą Myłek.

Pani doktor Myłek zaprosiła nas do swojego ogródka. Mieliśmy też okazję porozmawiać z osobami, którym pomogła zdrowa dieta.

Odwrócona piramida żywieniowa
Wideo: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

37 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość515,

to widac ze zdrowo sie odzywia cudownie wyglada

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość220,

      Pani Danuto, jest Pani cudowna!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość902,

          Ciekawy jestem czy już ustawiają się kolejki wszystkich znafcuf którzy tak krytykowali dr.Jana Kwaśniewskiego. Mam nadzieję że doktor umyje tyłek bo jak będą Go całować z przeprosinami to będzie im troszkę przyjemniej

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość140,

              Dieta dr Kwaśniewskiego nie opiera się na NNKT, tylko na tłuszczach ogółem. To jedna z najbardziej niebezpiecznych diet. Oczywiście ma pewne plusy, np. brak spożycia cukru itd. Mono dieta da nam efekt pozytywny, ten szybki. Jednakże po kilku latach efekt fizjologiczny, czyli ten który zmienia nasz metabolizm mówiąc ogółem będzie zazwyczaj... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość733,

                  W takim razie na jakich olejach powinno się smażyć ????

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość340,

                      kokosowym

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Gość929,

                          moj dietetyk stosuje zasady zawarte w tej wlasnie piramidzie harwardzkiej. Bardzo polecam dietetyka celcal

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Gość150,

                              Pani doctor ma racje, oprocz trzech przykldów bialej smierci ktore ona wymienila, dodalabym do tego jeszcze jedna, a mianowicie sól, ktorej ndmierne spozywanie jest glowna przyczyna powstawania nadcisnienia, wezmy np. kostke rosolowa, ktora czesto stosujemy podczas przygotowywania obiadów, czy wiecie ze prawie polowe skladu takiej jednej malej kostki... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0+
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0-
                                  • Zgłoś naruszenie
                                  Gość690,

                                  z tą solą to nie do końca prawda. Chlorek sodu - sól warzona to trucizna ale kamienna nie. Znakomita jest sól chimalajska i celtycka. Soli- tej dobrej zjadamy mało,b . mało.Nadciśnienie nie jest spowodowane nadmiarem soli- to bzdura taka sama jak szkodliwość cholesterolu.itp

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0+
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0-
                                      • Zgłoś naruszenie
                                      Gość348,

                                      świetna pani, bardzo inspirująca

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0+
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0-
                                          • Zgłoś naruszenie
                                          Gość858,

                                          Gotowanie na parze się kłania zamiast smażenia :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0+
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0-
                                              • Zgłoś naruszenie
                                              Gość669,

                                              nie tylko gotowanie na parze, można dusić i piec. Gotowanie na parze jest nudne i bez smaku. Można je od czasu do czasu stosować- owszem, ale nie można się katować tylko i wyłącznie tym całe życie.

                                              Umiar i zdrowy rozsądek przede wszystkim

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0+
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0-
                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                  Gość255,

                                                  A co z Nutellą w przedszkolach, herbatnikami ....
                                                  ? Proszę spojrzeć na jadłospisy przedszkoli. Co ja mogę zrobić jako matka która dba o dziecko, a przedszkole serwuje coś takiego?

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0+
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0-
                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                      Gość244,

                                                      A co z pestycydami? Warzywa ze szklarni? Brrr...

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0+
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0-
                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                          Gość277,

                                                          Na czym zrobić jajko sadzone?

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0+
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0-
                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                              Gość112,

                                                              Najlepsze na masełku

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0+
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0-
                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                  Gość970,

                                                                  Olej kokosowy - o tym jest napisane w książce pani Danuty Myłek.
                                                                  Polecam ja kupić, przestudiować i wprowadzić w swoją dietę.

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0+
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0-
                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                      Gość795,

                                                                      To na czym smazyc? Czy w ogole nie smazyc?

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0+
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0-
                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                          Gość974,
                                                                          • Gość795:
                                                                          • To na czym smazyc? Czy w ogole nie smazyc?

                                                                          Najlepiej nie smazyć w ogóle, lepiej ( szczegolnie warzywa i owoce) jeść na surowo lub robić swieże soki, koktajle. Zdrowiej gotować na parze. Ale jeśli już cos chcemy usmazyc, to dobrze używać oleju kokosowego ( jest zdrowym tłuszczem nasyconym, który nie staje się toksyna pod wpływem wysokiej temperatury), masło klarowane tez jest... rozwiń

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0+
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0-
                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                              Gość495,

                                                                              dusić, piec. Jest tyle możliwości obróbki pokarmów. Najlepiej jeść surowe, ale nie wszystko tak się da.

                                                                              Smażenie to nie jedyny sposób przygotowania czegokolwiek.

                                                                              Teraz mamy takie patelnie, że jajka można "smażyć" bez tłuszczu.

                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                  0+
                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                    0-
                                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                                  Gość754,

                                                                                  Jeżeli już trzeba...
                                                                                  ...Olej kokosowy - o tym jest napisane w książce pani Danuty Myłek.
                                                                                  Polecam ja kupić, przestudiować i wprowadzić w swoją dietę.

                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                      0+
                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                        0-
                                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                                      Gość444,

                                                                                      Jeśli chodzi o smażenie na oleju rzepakowym to właśnie niedawno oglądałam chyba nawę w tej samej stacji na ten właśnie temat. I znana pani dietetyk mówiła ze jak najbardziej jest on do smażenia jak dobrze pamietam to chyba do temper 220 natomiast musi byc to olej rzepakowy rafinerowany, bo nierafinowany wyłącznie na zimno! Wiec teraz... rozwiń

                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                          0+
                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                            0-
                                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                                          Gość959,
                                                                                          • Gość444:
                                                                                          • Jeśli chodzi o smażenie na oleju rzepakowym to właśnie niedawno oglądałam chyba nawę w tej samej stacji na ten właśnie temat. I znana pani dietetyk mówiła ze jak najbardziej jest on do smażenia jak dobrze pamietam to chyba do temper 220 natomiast musi byc to olej rzepakowy rafinerowany, bo nierafinowany wyłącznie na zimno! Wiec teraz
                                                                                          • rozwiń

                                                                                          Nie należy polegać na wiedzy dietetyków tylko samemu czytać mądrą literaturę, aby móc weryfikować to, co z ich ust się usłyszy. Ta Pani ma rację--proponuję tez zapoznać się z książkami dr. Joela Fuhrmana ( Zdrowe dzieciaki ), Campbella, Ornisha, dr Dąbrowskiej i im podobnych.

                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                              0+
                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                0-
                                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                                              Gość209,

                                                                                              Muszę z przykrością stwierdzić, że lekarze nie wiedzą NIC na temat żywienia. Jestem na studiach magisterskich dietetyki i zajęcia mamy z lekarzami w szpitalach. To oni nas pytają się jak się żywić, co, jak, dlaczego.

                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                  0+
                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                    0-
                                                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                                                  Gość968,
                                                                                                  • Gość209:
                                                                                                  • Muszę z przykrością stwierdzić, że lekarze nie wiedzą NIC na temat żywienia. Jestem na studiach magisterskich dietetyki i zajęcia mamy z lekarzami w szpitalach. To oni nas pytają się jak się żywić, co, jak, dlaczego.
                                                                                                  • rozwiń

                                                                                                  Lekarze, których nazwiska podano powyżej ( dr Dąbrowska, Ornish, Fuhrman i im podobni ) to lekarze, którzy doskonale wiedzą co nalezy jeść. To lekarze, którzy propagują nieprzetworzoną dietę roślinną z niedużą ilością produktów zwierzęcych ( a nawet bez nich). Większość jednak, zgadzam się, nie ma o tym pojęcia. Aż dziw bierze,... rozwiń

                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                      0+
                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                        0-
                                                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                                                      Gość476,
                                                                                                      • Gość209:
                                                                                                      • Muszę z przykrością stwierdzić, że lekarze nie wiedzą NIC na temat żywienia. Jestem na studiach magisterskich dietetyki i zajęcia mamy z lekarzami w szpitalach. To oni nas pytają się jak się żywić, co, jak, dlaczego.
                                                                                                      • rozwiń

                                                                                                      Również studiuję dietetykę i w 100% się zgadzam, że większość lekarzy nie ma wiedzy na temat żywienia.

                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                          0+
                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                            0-
                                                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                                                          Gość718,

                                                                                                          Też studiuję dietetykę i z również z mojego doświadczenia wynika, że lekarze nie mają pojęcia o prawidłowym odżywianiu: część w ogóle ten temat ignoruje, a część ma przestarzałą albo błędną wiedzę. Co więcej młode pokolenie lekarzy, równolegle ze mną studiujących w ogóle nie widzi potrzeby uczenia się o zasadach prawidlowego... rozwiń

                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                              0+
                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                0-
                                                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                                                              Gość370,

                                                                                                              Tłuszcze trans tworzą się w procesie utwardzania tłuszczów - głównie kiedy olej roślinny zamieniamy w tłuszcz stały (margarynę) w procesie uwodornienia (w przeciwieństwie do metody estryfikacji). Tłuszcze trans nie powstają w procesie utleniania na patelni. A glutenomorfiny to dość duże cząsteczki, które do krwioobiegu przedostają... rozwiń

                                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                  0+
                                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                    0-
                                                                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                  Gość561,

                                                                                                                  to na czym smażyć?

                                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                      1+
                                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                        0-
                                                                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                      Gość912,

                                                                                                                      na oleju kokosowym i maśle klarowanym

                                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                          0+
                                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                            0-
                                                                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                          Gość303,

                                                                                                                          Olej kokosowy - o tym jest napisane w książce pani Danuty Myłek.
                                                                                                                          Polecam ją kupić, przestudiować i wprowadzić w swoją dietę.

                                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                              0+
                                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                0-
                                                                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                              Gość357,

                                                                                                                              o rany jakie brednie ta Pani opowiada, że nie można smażyć na oleju rzepakowym bo się tworzą tłuszcze trans !!! coraz bardziej zaczynam bać się lekarzy.

                                                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                  1+
                                                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                    0-
                                                                                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                                  Gość659,

                                                                                                                                  racja

                                                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                      1+
                                                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                        0-
                                                                                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                                      Gość943,

                                                                                                                                      Ta Pani ma około 80 lat!!!! Jeżeli mówi, że nie wolno smażyć na oleju rzepakowym to ja jej wierzę bo wygląda pięknie i zdrowo i w swoim wieku jest nadal aktywna zawodowo.Pani doktor jest jednym z najlepszych alergologów na świecie.

                                                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                          0+
                                                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                            0-
                                                                                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                                          Gość458,

                                                                                                                                          Ta pani ma 100% racji tłumoki. Z chemii korepetycje pobrac a nie pierdoły wypisywać. Jeśli taki mamy poziom edukacji szkolnej to ja sie zaczynam bać.

                                                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                              0+
                                                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                0-
                                                                                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                                              Gość373,
                                                                                                                                              • Gość357:
                                                                                                                                              • o rany jakie brednie ta Pani opowiada, że nie można smażyć na oleju rzepakowym bo się tworzą tłuszcze trans !!! coraz bardziej zaczynam bać się lekarzy.
                                                                                                                                              • rozwiń

                                                                                                                                              Ta kobieta ma rację, zachęcam do czytania mądrych publikacji, a jest takich wiele.....a nie krytykować zwłaszcza gdy nie ma się o zagadnieniu pojęcia.

                                                                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                  0+
                                                                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                    0-
                                                                                                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                  Gość336,

                                                                                                                                                  Brednie? Zacofana kobiecino, trochę wiedzy na ten temat i bałabyś się spojrzeć na taki olej!

                                                                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                      0+
                                                                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                        0-
                                                                                                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                                                                                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                                                                                                                      Gorące tematy >

                                                                                                                                                      "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

                                                                                                                                                      Największa bitwa w dziejach Białegostoku

                                                                                                                                                      Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

                                                                                                                                                      Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

                                                                                                                                                      tvnpix