Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Nie takie zwykłe przepisy na przetwory

Kuchnia
sobota, 16 sierpnia 2014
Przepisy na przetwory Foto: Piotr Bławicki / East News | Dzień Dobry TVN
Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach.

 

 

Śliwka z maliną i czosnkiem

Składniki:
1 kg śliwek żółtych okrągłych
1 pojemnik malin
1-2 łyżki brązowego cukru opcjonalnie
2 duże ząbki czosnku

Przygotowanie:
Śliwki myjemy i drylujemy, dokładamy maliny i podsmażamy na głębokiej patelni żeliwnej lub w garnku. Opcjonalnie dodajemy cukier, poszatkowany i roztarty czosnek oraz sól. Smażymy aż wszystko odparuje i zgęstnieje. Wkładamy do czystych, wyparzonych słoików i wekujemy.

Papierówki z pieprzem i majerankiem

Składniki:
1 kg papierówek
3 gruszki
duża szczypta świeżego majeranku
pieprz
odrobina wody

Przygotowanie:
Papierówki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki bezpośrednio do garnka. Dodajemy majeranek, pokrojone gruszki, pieprz i odrobinę wody. Gotujemy aż z owoców zrobi się pulpa, odparowujemy i wkładamy do czystych, wyparzonych słoików, a następnie wekujemy.

Kiszona marchewka

Składniki:
1/2 kg marchewki małej
kawałek kopru
5 ząbki czosnku
korzeń chrzanu
liść chrzanu
świeży imbir ok. 2 cm
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 owoce jałowca
sól różowa lub kamienna (czubata łyżka na 1 l wody)

Przygotowanie:
Marchewkę czyścimy, dokładnie myjemy i skrobiemy. Układamy gęsto do wyparzonego słoika, wciskamy pomiędzy obrany czosnek, chrzan, imbir, koper, gorczycę i jałowiec. Odmierzoną wodę gotujemy z solą i zalewamy nią marchewkę tak, by zakryła całość. Zakręcamy i wekujemy.

Pieczony bakłażan w pomidorach

Składniki:
3 ząbki czosnku
2 bakłażany
5 pomidorów
2 średnie cebule cukrowe
szczypta lubczyku
kilka igiełek rozmarynu
oliwa z oliwek lub  masło klarowane ok. 3-4 łyżki
pieprz czarny świeżo zmielony
szczypta różowej soli

Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, usuwamy końcówkę i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 15-20 min. w żaroodpornym naczyniu pod folią. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wyrzucamy gniazda i kroimy na kawałki. Czosnek zgniatamy, obieramy i szatkujemy, tak samo cebule.
Do garnka wrzucamy kilka igiełek rozmarynu, wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i suszony lubczyk. Podsmażamy mieszając, następnie dodajemy upieczony bakłażan, czarny pieprz i sól – cały czas mieszając. Zostawiamy na ok. 15 min., dodajemy pomidory i gotujemy aż się ładnie zmacerują. Gorące przekładamy do wyparzonego słoika, zamykamy i wekujemy.

Gorące tematy >

Akcja #MeToo. Niektórzy mężczyźni ją wyśmiewają

Dzieci-samobójcy. W Polsce najmłodsze miało 7 lat

Przypadki molestowania w polskim show-biznesie

Kampania antyaborcyjna. "Nie chcę, żeby moje dzieci na to patrzyły"

tvnpix