Dramat małej Alinki. Nowotwór, HIV i paraliż...

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Dietetyczne desery Kingi Paruzel

Kuchnia |
W naszej kuchni Kinga Paruzel, kulinarna blogerka i uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", przygotowała dietetyczne desery. Skorzystajcie z jej przepisów i sprawdźcie, jak smakują "odchudzone" desery!
Dietetyczne desery Kingi Paruzel
/ Dzień Dobry TVN Foto: Piotr Bławicki / East News Dietetyczne desery

Wideo

Kuchnia

  • Tort owsiany
    Tort owsiany(1 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Sałatka z truskawek
    Sałatka z truskawek(2 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Dietetyczne desery
    Dietetyczne desery(3 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN

Sałatka z truskawek z pistacjami
Składniki:
250 g truskawek
30 g niesolonych pistacji
świeża mięta
sok z cytryny
miód

Przygotowanie:
Truskawki należy umyć i obrać, a następnie pokroić na małe kawałki. Pistacje posiekać. Wszystkie składniki (sok z cytryny, miód, truskawki, orzechy) wymieszać w misce i odłożyć do lodówki na 30 min. Przed podaniem udekorować listkami mięty.

Karmelizowany ananas
Składniki:
1 ananas
cukier brązowy
1 laska wanilii
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
300 g jogurtu naturalnego
bazylia
limonka
miód

Przygotowanie:
Ananas  należy pokroić na ósemki. Posypać brązowym cukrem i imbirem oraz ziarenkami z laski wanilii. Wstawić do piekarnika z funkcją grill nastawionego na temp 180 C na ok 5-10 min by cukier się skarmelizował. Ananas podawać z jogurtem wymieszanym z bazylią, limonką i miodem.

Zdrowe trufle bakaliowe
Składniki:
1 szklanka orzechów np. włoskie, migdały
1 1/3 szklanka daktyli
1 szklanka suszonych owoców np.  żurawina, brzoskwinie, rodzynki, melon

Do obtaczania:
kakao, płatki kokosowe, otręby, płatki kukurydziane, pokruszone orzechy, pyłek pszczeli, suszone owoce lub cokolwiek chcesz!

Przygotowanie:
Dodaj wszystko do miski malaksera i zmiksuj lub posiekaj drobno przy użyciu noża aż mieszanka będzie się dobrze sklejać. Formuj małe kuleczki i obtaczaj w kakao i w innych dodatkach. Przechowuj w lodówce.

Tort owsiany z owocami
Składniki na spód (o średnicy ok 20cm):
100g masła
1/4 szl. cukru
2 szkl. płatków owsianych
1/2-3/4 szkl. mąki  pszennej razowej

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W garnuszku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj mąkę. Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.

Składniki na wypełnienie:
jogurt grecki
maliny
jagody, truskawki
cytryna
miód
wanilia

Przygotowanie:
Jogurt grecki wymieszać z miodem i wanilią. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Udekorować świeżymi owocami.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Czy ten tort owsiany wyklejamy tak samo jak na tarte???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wydaje mi sie ze innej opcji nie ma :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          tvnpix