powrót do listy

Deser retro: kruche ciasteczka imbirowe

Kuchnia
czwartek, 15 grudnia 2016
Dania retro Foto: Piotr Bławicki / East News | Dzień Dobry TVN
Blogerka kulinarna Anna Włodarczyk to pasjonatka dań retro i jak nikt inny przybliża współczesnym frykasy polskich kucharek przedwojennych Marii Disslowej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: forszmak, skorzonerę, kruche ciasteczka imbirowe oraz kremową brukselkę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forszmak

Składniki:
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
4 płaty śledziowe w oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
pieprz
pietruszka do posypania

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach ugnieść na puree. Na patelni rozgrzać olej i łyżkę masła, podsmażyć na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę. Odsączone śledzie posiekać drobno (jak na tatara). W dużej misce wymieszać ugniecione ziemniaki, posiekane śledzie, podsmażoną cebulę, śmietanę, bułkę tartą i jajka. Masę popieprzyć (śledzie są słone, nie trzeba ich solić). Przełożyć masę do nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej foremki (albo kokilek). Na wierzchu kłaść wiórki masła. Piec 35-45 min. (do zezłocenia) w 180 st. C. Podawać na ciepło i na zimno, posypane pietruszką, najlepiej z ogórkiem kiszonym.

Skorzonera z wody

Składniki:
1 pęczek skorzonery
woda do gotowania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Do podania:
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Do przechowania:
zimna woda z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny

Przygotowanie:
Skorzonerę obrać ze skórki (najlepiej robić to w rękawiczkach). Obraną wrzucić do wody wymieszanej z sokiem z cytryny (dzięki temu nie sczernieje). Następnie ugotować w dużej ilości wody z solą i cukrem (przez ok. 15 min. dla cienkich korzonków, 20-25 min. - dla grubszych). W czasie gdy skorzonera się gotuje, na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć do zezłocenia. Warzywa odcedzić, podać polane masłem z bułką tartą.

Imbirki - kruche ciasteczka imbirowe

składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 plaska łyżeczka imbiru w proszku lub 1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego
Do przełożenia:
lemon curd lub konfitura cytrynowa

Przygotowanie:
W robocie kuchennym wymieszać mąkę, cukier, masło, imbir w proszku (lub posiekany kandyzowany) i żółtko. Mieszać chwilę, aż ciasto zbije się w kulę. Włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm i wykrawać okręgi (można szklanką lub specjalnymi foremkami). W połowie z nich zrobić kieliszkiem dziurkę, tak by powstał pierścień (można też użyć do tego specjalnej foremki). Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między ciastkami. Piec w 190 st. C. przez 10-13 min., do zezłocenia. Upieczone ciastka ostudzić. Następnie na każdy okrąg układać łyżeczkę lemon curdu i przykryć kruchym pierścieniem. Posypać cukrem pudrem.

Kremowa brukselka

Składniki:
0,5 kg brukselki
3 łyżki masła
1 filiżanka śmietanki (min. 30 proc.)

Przygotowanie:
Brukselkę umyć, kroić na połówki. Gotować na parze, aż lekko zmięknie (nie wolno jej rozgotować). W naczyniu do duszenia stopić masło, wrzucić do niego brukselkę i posolić według uznania. Podsmażać na maśle brukselki - powinny się zezłocić. Po 5 min. zmniejszyć gaz, do brukselki wlać śmietankę, przykryć naczynie i dusić przez ok. 20 min. W tym czasie część śmietanki odparowuje, a brukselka nabierze słodkiego, kremowego posmaku.

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość424,

Bardzo ładnie pani Ania mówi. Pod każdym względem :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

      Największa bitwa w dziejach Białegostoku

      Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

      Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

      tvnpix