Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Placuszki z cukinii z ziołami
500 g cukinii
4 łyżki mąki
2 jajka
pietruszka, mięta, bazylia
olej do smażenia
twarożek delikatny, zmielony
szczypiorek, koperek
czosnek
łosoś wędzony
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce. Posolić, odstawić na 20 min. aż puści soki. Odcisnąć. Wymieszać z resztą składników. Formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone placuszki odtłuścić na papierowym ręczniku. Twarożek wymieszać ze szczypiorkiem, koperkiem i posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na usmażonych placuszkach nałożyć trochę twarożku i plaster wędzonego łososia.
Cukinia Rolls
2-3 małe cukinie
100 g twarożku z koziego mleka
6 plastrów szynki serrano
2 papryczki chili
garść rukoli
pęczek mięty
szczypiorek
oliwa
sok z cytryny
sól i czarny, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Chili pokroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Łodyżki szczypiorku zblanszować. Szynkę pokroić wzdłuż. Plastry cukinii posmarować pędzlem z jednej strony oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, a następnie posmarować kozim serkiem. Na każdym plastrze położyć pasek szynki. Z jednej strony plastra cukinii umieścić kilka listków mięty, rukoli i chili, a następnie delikatnie zwinąć w rulonik. Związać zblanszowanym szczypiorkiem. Ustawić na talerzu, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokropić oliwą.
Tagliatelle z cukinii i marchewki
1cukinia
2 marchewki
kiełki (rzodkiewki, sojowe, buraka itp.)
Dressing
3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
1 łyżeczka białego octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu (płynnego)
2 łyżki dobrej oliwki
1 mała czerwona chili, drobno posiekana
1 łyżka pokrojonej w kostkę pomarańczy
2-3 listki bazylii, pokrojone w drobne paseczki
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę umyć i pokroić wzdłuż dłuższego boku, najlepiej obieraczką do warzyw. Paski warzyw wykładać fantazyjnie na talerz, polać dressingiem (w celu jego przygotowania wymieszaj wszystkie składniki razem), posypać kiełkami.
Brownie z cukinią, frostingiem i owocami
2 szklanki startej surowej cukinii
0,25 szklanki oleju roślinnego
0,5 szklanki jogurtu greckiego
1,25 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
0,5 szklanki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
owoce: maliny, truskawki, jagody
Frosting
400 g serka do smarowania
100 g cukru pudru
cytryna
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię wymieszać z olejem, jogurtem, cukrem i wanilią . Odłożyć na bok. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodać mokre składniki do suchych składników i mieszać, aż dokładnie się połączą. Wlać ciasto do formy i piec przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Serek do smarowania wymieszać z cukrem pudrem i cytryną. Wykończyć ciasto frostingiem i udekorować owocami.
Zapiekane łódeczki z cukinii z mięsem, fetą i serem pecorino
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 opakowanie serka feta
8-10 pomidorków koktajlowych
świeża kolendra
czosnek
szalotka
sól pieprz
oliwa z oliwek
kapary
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kapary, kolendrę, pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojony w kostkę serek feta. Tak przygotowanym farszem wypełnić wydrążone, przecięte wzdłuż cukinie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym serem pecorino i zapiekać w piekarniku do momentu, aż ser się stopi i zezłoci.
Wejdź także na: www.kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN