Prawdziwa sztuka kiszenia i fermentacji

Sandor Ellix Katz to amerykański guru fermentacji. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz z Piotrem Kucharskim przygotował kiszonki oraz powiedzieli o sztuce kiszenia i fermentacji. Oto co przygotowali: kimchi owocowe, kwas truskawkowy, malinowy napój gazowany, ogórki małosolne, kiszone szparagi i kiszone rzodkiewki. Skorzystajcie z przepisów!

Przepisy Sandora Ellixa Katza

Kimchi owocowe

Składniki (potrzebne do uzyskania 1 l):

500 g kapusty pekińskiej, rzodkiewki japońskiej oraz/lub innych warzyw

sól morska

1 łyżka mąki ryżowej (opcjonalnie)

2–4 łyżki gochugaru (lub więcej!), koreańskiego proszku z chili, oraz/lub świeża albo

suszona papryczka chili

1 pęczek dymki lub 1 cebula albo por, może też być kilka szalotek (lub więcej!)

3–4 ząbki czosnku (lub więcej!)

2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru (lub więcej)

sok z cytryny

500 g owoców, np. jagód oraz/lub śliwek, gruszek, winogron, ananasów

Dodatkowe informacje:

czas: 3–5 dni

naczynie: litrowy słoik

Przygotowanie:

Grubo pokrój warzywa (ale nie owoce) i włóż je do miski lub garnka.Przygotuj solankę z 500 ml wody i 3 łyżek soli. Dokładnie wymieszaj, aby sól się rozpuściła. Do pasty z przyprawami dodaj sok z cytryny. Użyj dowolnego rodzaju owoców; obierz je ze skóry, jeżeli jest ona niejadalna albo jeśli owoc jest za twardy. Większe owoce pokrój na kawałki wielkości kęsa. Małe jagody zostaw w całości. Jeżeli chcesz, możesz też dodać orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do słoika. Fermentuj w widocznym miejscu na kuchennym blacie. Pamiętaj o konieczności poluzowywania zakrętki przez pierwsze kilka dni w celu uwolnienia nadmiernego ciśnienia.

Kwas truskawkowy

Składniki (potrzebne do uzyskania 2 l kwasu):

1 kg truskawek (lub więcej, jeżeli masz ich pod dostatkiem)

125 g cukru (w dowolnej postaci)

Dodatkowe informacje:

czas: 3–5 dni

naczynie: 4-litrowy (lub większy) ceramiczny garnek, słoik z szerokim otworem lub wyposażone w pokrywkę (albo przykryte materiałem) plastikowe wiadro przeznaczone do przechowywania żywności

Przygotowanie:

Umyj truskawki. Delikatnie opłucz owoce i przebierz je; wyrzuć zarówno te niedojrzałe, jak i nadpsute. Pozostałe włóż do naczynia. Przygotuj roztwór cukru. Odmierz ok. 6 szklanek 1,5 l odchlorowanej wody. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił. Jeżeli lubisz słodkie napoje, spróbuj smaku roztworu i w razie potrzeby dosyp więcej cukru. Zalej owoce wodą z cukrem. Naczynie powinno być napełnione tylko do połowy. Zostaw miejsce na swobodne, energiczne mieszanie. Przykryj naczynie. Fermentuj. Mieszaj tak często, jak się da, co najmniej 2-3 razy dziennie. Mieszaj energicznie blisko ścianek naczynia, starając się stworzyć wir w środku. W ten sposób napowietrzysz wodę i równomiernie rozprowadzisz drożdże oraz sprawisz, że unoszące się na powierzchni owoce znajdą się bliżej dna. Bez mieszania owoce mogą spleśnieć, a fermentacja będzie przebiegać o wiele wolniej. Obserwuj. Po kilku dniach zauważysz pęcherzyki powietrza. Mieszaj dalej, a musowanie stanie się jeszcze intensywniejsze. Na tym etapie owoce się skurczą, płyn zmieni barwę i nabierze mocnego owocowego smaku i zapachu. Pij kwas truskawkowy po odcedzeniu, a owoce jedz oddzielnie.

Malinowy napój gazowany Rosy

Składniki (potrzebne do uzyskania 2 l napoju):

0,5 szkl. / 70 g malin

sok z 0,5 cytryny

2–4 łyżki miodu

1 łyżeczka wody różanej

drożdże

Dodatkowe informacje:

czas: 6–8 godzin

naczynia: 2 zakręcane litrowe plastikowe butelki

Przygotowanie:

Połącz i wymieszaj. Włóż wszystkie składniki (oprócz drożdży) do miski, dolej nieco wody i ugniataj za pomocą widelca albo wrzuć do blendera. Przelej płyn do litrowych butelek.Dopełnij butelki ciepłą wodą. Dodaj drożdże. Wsyp do każdej z butelek po ok. 1/4 łyżeczki drożdży piekarskich lub szampańskich. Odstaw na kilka minut, po czym potrząśnij butelkami w celu rozpuszczenia i rozprowadzenia drożdży. Fermentuj na kuchennym blacie. Co kilka godzin sprawdzaj poziom dwutlenku węgla. Uwalniaj ciśnienie, powoli i delikatnie odkręcając nakrętki. Gdy napój będzie mocno musował, zwykle po 6–8 godzinach, włóż butelki do lodówki.

Przepisy Piotrka Kucharskiego

Ogórki małosolne

Składniki:

8-10 ogórków gruntowych

2 ząbki czosnku

3-4 gałązki koperku

kawałek chrzanu lub 2-3 liście

2-3 dymki razem ze szczypiorek

0,5 łyżeczki suszonego majeranku

kilka ziaren pieprzu

Zalewa:

1 l wody

1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Wszystkie dodatki umyj i ułóż w słoiku. Ogórki umyj i ułóż w słoiku. W ciepłej wodzie rozpuść sól i zalej ogórki. Zakręć słoik i odstaw. Można już zacząć jeść po dwóch dniach. Jeśli chcemy spowolnić proces, należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Kiszone szparagi

Składniki:

5-6 zielonych szparagów

2 ząbki czosnku

3-4 gałązki koperku

kawałek chrzanu lub 2-3 liście

2-3 dymki razem ze szczypiorek

Zalewa:

1 l wody

1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Wszystkie dodatki umyj u ułóż w słoiku. Szparagi umyj, dół szparagów obierz na wysokość ok. 4 cm. Szparagi przekrój i ułóż w słoiku. W ciepłej wodzie rozpuść sól i zalej szparagi. Zakręć słoik i odstaw. Można już zacząć jeść po dwóch dniach. Jeśli chcemy spowolnić proces, należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Kiszone rzodkiewki

Składniki:

8-15 rzodkiewek

1 łyżeczka nasion kolendry

0,5 łyżeczki nasion czarnuszki

Zalewa:

1 l wody

1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyj i ułóż w słoiku. W ciepłej wodzie rozpuść sól i zalej rzodkiewki. Zakręć słoik i odstaw. Można już zacząć jeść po dwóch dniach. Jeśli chcemy spowolnić proces, należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Ogórkowa z małosolnych

Składniki:

1 cebula

1 młody por

2 łyżki masła

2 młode marchewki

500 g młodych ziemniaków

2 l wywaru warzywnego

8-10 ogórków małosolnych

sól

pieprz

200 ml śmietany 18 proc.

pęczek koperku

Przygotowanie:

Cebule i por pokrój i podsmaż na maśle. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do garnka z cebulą i porem. Przez chwilę podsmaż. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i zalej wszystko wywarem warzywnym. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 10 min. Jeśli jest za mało kwaśne, podlej wywarem z ogórków. Przypraw solą i pieprzem. Śmietanę zahartuj szczyptą soli i chochlą ciepłej zupy. Dodaj do zupy i chwilę pogotuj. Zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.

Sałatka z kiszonych szparagów z wołowiną

Składniki:

5-6 szt. kiszonych zielonych szparagów

1 pęczek dymki

5 kiszonych rzodkiewek

sól

pieprz

500 g młodych ziemniaków

klarowane masło

2 steki z antrykotu

ząbek czosnku

gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj. Następnie pokrój na plastry i podsmaż na klarowanym maśle. Szparagi pokrój na centymetrowe kawałki, rzodkiewki pokrój w plasterki, wymieszaj z ziemniakami. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem i dodaj do sałatki. Wszystko dopraw solą i pieprzem, możesz podlać odrobiną wody ze szparagów. Steki posól i usmaż na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Odstaw, aby mięso odpoczęło, następnie przypraw pieprzem, natrzyj rozgniecionym czosnkiem i gałązką rozmarynu. Pokrój na plasterki i ułóż na sałatce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"