Zdrowe odżywianie

Zdrowe drugie śniadanie - przepisy Polana

Zdrowe odżywianie

Aktualizacja:

5 porcji zdrowia to akcja, która propaguje zdrowy styl życia. Jej fundamentalnym zadaniem jest zachęcenie ludzi do jedzenia większej ilości warzyw i owoców bądź wypicia szklanki soku. Patronem akcji jest Joanna Koroniewska, która będzie towarzyszyła Andrzejowi Polanowi w kuchni Dzień Dobry TVN.

Jeżeli macie pytania do eksperta, piszcie na adres: 5porcjizdrowia@tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Tosty z pieczywa żytniego z białym serem, jabłkiem z cynamonem

Składniki:

6 kromek żytniego pieczywa

250 g białego sera

4 jabłka

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

cynamon

Przygotowanie:

Kromki pieczywa smarujemy masłem z dwóch stron i opiekamy w piekarniku na chrupiąco. Jabłka kroimy w plastry i przesmażamy na pozostałym maśle z cynamonem, pod koniec dodając miód. Kromki pieczywa przykrywamy smażonymi jabłkami i serem. Podajemy ze szklanką soku owocowego.

Kanapka z kukurydzą, indykiem i pomidorowym sosem

Składniki:

1 żytnia bagietka

1 kolba kukurydzy lub puszka

200 g pieczonego indyka

2 łyżki ketchupu

1 czerwona papryka

2 gotowane żółtka

4 śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na 10 kawałków, w każdym wydrążamy środek. Kukurydzę kolbę gotujemy ścinamy ziarna, łączymy z indykiem i pokrojoną papryką. Żółtka rozcieramy z ketchupem, dodajemy śmietanę, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Taką niby sałatkę umieszczamy w gniazdkach z bagietki.

Pasta z makreli z chrzanem, warzywa krojone, chrupiące grzanki domowe

Składniki:

1 makrela

1 łyżka chrzanu

100 ml śmietany 36 proc.

sok z cytryny

1 marchew

1 żółta papryka

4 łodygi selera naciowego

1 świeży ogórek

Przygotowanie:

Warzywa myjemy dokładnie i kroimy w słupki. Makrelę obieramy ze skóry, pozbywamy dokładnie z ości. Rybę miksujemy na jednolitą masę, dodajemy chrzan, śmietanę, sok z cytryny i odrobinę czarnego pieprzu. Pastę pakujemy do pudełeczka, do drugiego warzywa i 2 śniadanie gotowe.

Śniadanie niedzielne, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie.

Biszkopty w płatkach kukurydzianych

Składniki:

3 jajka

200 g cukru

300 g mąki

proszek do pieczenia

skórka z cytryny

50 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

1 op. płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

Białka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy żółtka i ubijamy nadal. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i bakalie. Płatki wysypujemy na płaską tacę, delikatnie kruszymy i obtaczamy w nich małe porcje ciasta. Układamy na papierze do pieczenia i wypiekamy w temp. 170 stopni około 10 minut. Chrupiące ciasteczka podajemy ze szklanką soku.

Waniliowa kasza manna ze śliwkami

Składniki:

200 g kaszy manny

ok. 600 ml mleka

500 g śliwek węgierek

2 łyżki cukru brązowego

50 g masła

laska wanilii

cynamon

anyż

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i wanilią. Do gotującego dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Masę wylewamy na płaską tacę, wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy do przestudzenia. Chłodną kroimy w grubą kostkę, obsmażamy na maśle. śliwki przesmażamy z cukrem trzcinowym, dodajemy gwiazdkę anyżu. Kiedy śliwki są już miękkie, wyjmujemy anyż, masę miksujemy, pozostawiając kilka śliwek do dekoracji. Na puree ze śliwek podajemy kaszę, dekorujemy śliwkami w całości.

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości