Zdrowe odżywianie

Reakcja łańcuchowa. Polskie superfoods to...?

Zdrowe odżywianie

Aktualizacja:

Popularne ostatnio "superfoods" to produkty, które w małej ilości zawierają sporą ilość witamin i składników mineralnych. W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska podpowiada, które z polskich produktów można uznać za "superfoods". Okazuje się, że np. natka pietruszka ma więcej witaminy C niż czarna porzeczka. W jakie jeszcze produkty powinniśmy się zaopatrzyć?

Dieta bogata w polskie SUPERFOODS. Przykładowy dzień diety 1700 kcal.

Dieta dla kobiety z lekką nadwagą, o średniej aktywności fizycznej. Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych. Nie wiesz, czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety -> ddtvn@tvn.pl

Śniadanie - ok. 330 kcal

Sałatka z marynowanym burakiem, fetą i borówkami

przepis na 2 porcje

1 porcja - 330 kcal

3 młode buraki średniej wielkości,

4 łyżki octu jabłkowego,

2 łyżki oleju rzepakowego,

sól morska, pieprz,

2 garście borówki amerykańskiej,

2 łyżki orzechów włoskich,

2 plastry sera feta,

listki mięty.

Buraki umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż je na głębokim talerzu, dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość wymieszaj i przykryj rozciągliwą folią (stretch). Włóż na godzinę do lodówki w celu zamarynowania. Po godzinie wyjmij buraki z lodówki

i wyłóż na talerz. Całość posyp pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami, borówkami amerykańskimi oraz listkami mięty.

II Śniadanie - ok. 170 kcal

Lody malinowo-porzeczkowe

małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g),

½ szklanki malin (60g),

garść czerwonych porzeczek (65g),

łyżeczka ksylitolu (7g),

łyżeczka mielonego siemienia lnianego (5g).

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, a następnie przełóż do foremek na lody.

Odstaw do zamrażalnika na 4 godziny. Po tym czasie lody gotowe.

Obiad - ok. 720 kcal

Stir-fry z polskich superfoods’ów

przepis na 2 porcje

1 porcja - 720 kcal

pasta tamarynowa:

30g suszonego tamarynowca,

2 łyżeczki ksylitolu.

stir-fry:

300g rostbeef’u wołowego,

2 łyżki oleju rzepakowego,

Średniej wielkości czerwona cebula,

2 ząbki czosnku,

1 czerwona papryka,

½ brokułu,

¼ młodej kapusty,

2 marchewki,

natka pietruszki,

garść orzechów włoskich,

łyżka sezamu,

łyżeczka płatków chili.

dodatki:

ryż brązowy,

kasza gryczana niepalona.

Przygotowanie pasty z tamarynowca: suszonego tamarynowca zmiksuj w blenderze,

z dodatkiem wody i ksylitolu, na gładka masę.

Przygotowanie stir-fry: pokrój w drobną kostkę rostbeef wołowy. Cebulę pokrój w pióra.

Na rozgrzany olej rzepakowy do woka wrzuć cebulę, podsmaż ją przez chwilę i dodaj mięso. Całość smaż około 2 minuty następnie dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek, łyżeczkę płatków chili oraz marchewkę, obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki. Dodaj brokuła, rozdrobnionego na małe różyczki, pokrojoną w paski paprykę i młodą, posiekaną kapustę oraz, przygotowaną wcześniej, pastę z tamarynowca (dwie łyżki stołowe). Warzywa wraz z mięsem

i pastą smaż, cały czas mieszając, przez około 5 minut. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie. Po krótkim smażeniu, warzywa powinny być chrupkie. Warzywa zjedz z wcześniej przygotowaną kaszą gryczaną lub ryżem. Danie posyp sezamem oraz natką pietruszki.

Podwieczorek - ok. 210 kcal

Koktajl truskawkowy na napoju owsianym

szklanka napoju owsianego (180g),

2 szklanki truskawek (300g)

Kolacja - ok. 270 kcal

Kanapki z twarogowym serkiem kozim i rzodkiewkami

2 kromki pieczywa razowego (80g),

ser kozi twarogowy (50g),

7 rzodkiewek (140g),

sałata wg uznania

Autor: Aneta Łańcuchowska

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości