Reakcja łańcuchowa. Mięso powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu

W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska poruszyła temat mięsa. Jak zdradziła dietetyczka, statystycznie Polacy zjadają aż 78 kg mięsa rocznie! Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana? Jak często i w jakich ilościach powinniśmy jeść mięso?

Przykładowy dzień diety 2160 kcal

Dieta dla kobiety z wagą w normie, o dużej aktywności fizycznej lub dla mężczyzny o średniej aktywności fizycznej z nadwagą. Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych.

Nie wiesz, czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety -> ddtvn@tvn.pl

Śniadanie - ok. 490 kcal

Omlet z szynką parmeńska i salsą z pomidora i ogórka

Składniki:

omlet:

2 jajka,

3 łyżki mąki owsianej,

plasterek szynki parmeńskiej,

plaster cebuli,

średniej wielkości pomidor,

½ awokado,

świeża natka pietruszki i bazylia,

sól, pieprz,

łyżeczka oleju rzepakowego.

salsa:

średniej wielkości pomidor,

¼ długiego ogórka,

plaster cebuli,

sól, pieprz.

Przygotowanie:

Posiekaj plaster cebuli oraz szynkę parmeńską. Podsmaż je na oleju rzepakowym.

Całość przełóż do miseczki. Do miseczki dodaj też mąkę, jajka, pomidora obranego ze skorki

i pokrojonego w kostkę, rozgniecione widelcem awokado i drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Całość przypraw solą i pieprzem. Przygotowaną masę wylej na rozgrzaną patelnię

i usmaż z obu stron. W międzyczasie przygotuj salsę, pokrój w drobną kostkę pomidora

i ogórka. Wcześniej warzywa obierz ze skórki. Dodaj posiekaną cebulę, przypraw solą

i pieprzem. Omlet udekoruj salsą warzywną.

II Śniadanie - ok. 220 kcal

Koktajl truskawkowy

Składniki:

szklanka kefiru naturalnego (250ml),

szklanka truskawek (350g).

Przygotowanie:

Kefir zmiksuj z truskawkami i gotowe.

Obiad - ok. 990 kcal

Sałatka z kaszą pęczak, indykiem i sosem tajskim

Sos tajski:

2 ząbki czosnku,

sok z 1 cytryny,

2 łyżki syropu klonowego,

2 łyżki sosu sojowego,

2 łyżki sosu rybnego,

2 łyżki oleju sezamowego.

sałatka:

½ szklanki kaszy pęczak (90g, masa przed ugotowaniem),

300g piersi z indyka,

10 pomidorów koktajlowych,

½ długiego ogórka,

szklanka pokrojonej fasolki szparagowej,

garść posiekanego szczypiorku,

5 liści sałaty lodowej,

garść orzeszków ziemnych.

Przygotowanie:

Przygotuj składniki na sos tajski. Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek

oraz sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy. Całość wymieszaj

w miseczce. Następnie umyj Pierś z indyka, pokrój ją w drobną kostkę i polej mięso ⅓ sosu tajskiego. Mięso pozostaw w marynacie na ok. 30 minut. Po 30 minutach usmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego. Kaszę ugotuj w wodzie w proporcjach 1:2,5. W dużej misce zmieszaj mięso z ugotowaną kaszą pęczak. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka; przekrojone na pół pomidorki; szczypiorek; ugotowaną i pokrojoną fasolkę szparagową; sałatę lodową i posiekane orzeszki ziemne. Całość polej pozostałą porcją sosu.

Podwieczorek - ok. 100 kcal

szklanka borówek amerykańskich (170g)

Kolacja - ok. 360 kcal

Kanapki z hummusem i papryką

2 średniej wielkości kromki pieczywa żytniego-razowego (80g),

2½ łyżeczki hummusu naturalnego (40g),

średniej wielkości papryka (150g).

Autor: Aneta Łańcuchowska

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości