Pomelo – kalorie, witaminy i właściwości

Pomelo
Pomelo – kalorie, witaminy i właściwości
Źródło: Thu Thai Thanh/EyeEm/Getty Images
Pomelo wyróżnia się spośród innych cytrusów szczególnie swoim rozmiarem. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na jego wielkość, ale również na wartości odżywcze owocu. Jest np. bogaty w witaminę C. Zobacz, jakie inne właściwości posiada.

Pomelo w codziennej diecie to doskonały pomysł na uzupełnienie braków witaminy C oraz innych składników odżywczych. To największy owoc cytrusowy – może mieć aż 2 kg wagi i 25 cm średnicy! Sprawdź, co kryje się wewnątrz pomelo.

Zobacz wideo: Owoce

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Jak wygląda i skąd pochodzi pomelo?

Pomarańcza olbrzymia, powszechnie znana jako pomelo, to ogromny owoc cytrusowy. Pojawił się już w okresie przed naszą erą i był uprawiany na terenach Azji Południowo-Wschodniej – najpierw w Malezji, Japonii oraz Tajlandii, a później także na Tajwanie. W wieku XVII dotarł on do Ameryki i od tamtej pory jest uprawiany na Barbados. Drzewo pomelo może mieć nawet 12 m wysokości, a jego liście są podłużne i mają karbowane brzegi. Roślina ma także kwiaty o pięciopłatkowej koronie. Mają one biały kolor, a ich średnica wynosi około 5 cm. Owoce pomelo są bardzo charakterystyczne, ich waga jest dosyć spora i może wynosić nawet 2 kg. Barwa skórki jest żółta, żółtozielona lub lekko różowa. Może mieć ona grubość nawet 5 cm. Wewnątrz znajdują się liczne nasiona. Miąższ jest biały, żółty lub lekko różowy, czasem czerwony. Im jaśniejszy miąższ, tym więcej ma cennych witamin oraz składników odżywczych. Swoim wyglądem pomelo przypomina grejpfrut, a to dzięki skrzyżowaniu go z chińską pomarańczą. Miąższ pomelo jest słodszy i mniej kwaśny niż w przypadku grejpfruta, dlatego stanowi dla niego idealną alternatywę.

Pomelo – witaminy i właściwości

Ze względu na ogromną ilość witaminy C w pomelo, która wynosi aż 61 mg na 100 g owocu, wpływa on pozytywnie na układ odpornościowy. Połowa tego olbrzymiego cytrusa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, dlatego może pomóc w przeziębieniach oraz zmniejsza ryzyko powikłań powszechnego kaszlu czy kataru. Pomelo ma w swoich wartościach odżywczych także potas. W 100 g owocu znajduje się aż 216 mg tego minerału. Dzięki niemu organizm lepiej radzi sobie z równowagą wodno-elektrolitową, a ciśnienie krwi i rytm serca stabilizuje się. Bez problemu pomelo może być spożywane przez osoby, które są na diecie ze względu na nadciśnienie. Owoc jest także źródłem przeciwutleniaczy, które doskonale radzą sobie z rozwojem komórek nowotworowych.

Pomelo a odchudzanie

Warto wprowadzić do swojego jadłospisu pomelo. Dieta z tym owocem wspomaga odchudzanie, a to wszystko zasługa braku zawartości tłuszczu. Pomelo ma jedynie 38 kcal w 100 g miąższu owocu. W dodatku zawiera enzymy, które pomagają wchłaniać skrobię z pożywienia. To sprawia, że pomelo działa doskonale jako element odpowiedzialny za spalanie tkanki tłuszczowej. Owoc obniża także ilość cukru we krwi. Brzmi zachęcająco? To nie wszystko. Pomelo to także spora ilość pektyn, które z kolei wzmacniają poczucie sytości i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Dzięki temu nawet podczas diety odchudzającej niespodziewanie nie pojawia się głód. Kilka kawałków pomelo wystarczy, aby dostarczyć składników odżywczych do organizmu, a także nasycić żołądek.

Zobacz wideo: Jak skutecznie umyć owoce, by pozbyć się zanieczyszczeń?

Jak skutecznie umyć owoce, by pozbyć się zanieczyszczeń?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak spożywać pomelo?

Wybierając owoc, warto przyjrzeć się jego wadze. Im cięższy, tym więcej ma miąższu. Należy pamiętać o dokładnym umyciu pomelo tuż przed jego spożyciem. Może być spryskiwany chemikaliami, dlatego warto go spłukać pod bieżącą wodą, a następnie obrać ze skórki. Pestki nie są jadalne, dlatego najlepiej od razu je usunąć. Miąższ jest najważniejszym elementem pomelo, bo to właśnie on jest źródłem witamin oraz minerałów. Najlepiej zjeść kilka kawałków owocu przed posiłkami. Błonnik zawarty w pomelo sprawi, że można pozbyć się resztek pokarmowych. Warto także połączyć pomelo z innymi owocami i spożywać je jako koktajl lub sok. Przykładowo można połączyć pół owocu pomelo z jabłkiem i bananem. Warto dodać do niego odrobinę wody i dokładnie zmiksować na gęsty koktajl. To doskonałe i naturalne źródło witaminy C, błonnika, fosforu, witaminy B6, manganu, potasu oraz magnezu. Taka dawka składników odżywczych doda energii na cały dzień.

Alergia i cukrzyca – czy każdy może jeść pomelo?

Osoby z cukrzycą bez obaw mogą spożywać pomelo. Jego indeks glikemiczny wynosi 30, dlatego jest polecany nawet przez specjalistów diabetologów. Z kolei osoby, które cierpią na alergię, często muszą zrezygnować ze spożywania tego owocu. Uczulenie na cytrusy może objawiać się reakcją skórną lub uczuciem puchnięcia jamy ustnej. Należy uważać i obserwować reakcje organizmu, szczególnie jeśli ktoś ma alergię także na inne produkty spożywcze.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Thu Thai Thanh/EyeEm/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości