Materiał promocyjny

Owoce i warzywa na świątecznym stole

Wśród potraw świątecznych powinny znajdować się także warzywa i owoce. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan w towarzystwie Joanny Koroniewskiej przygotował: pieczone jabłka z bakaliami w Earl Grey'u , warzywa z patelni, schab oraz sałatkę z buraków pieczonych, żurawiny, czerwonej cebuli i jabłek. Kto pachnie jak pieczone ciasteczko?

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Pieczone jabłka z bakaliami w Earl Grey'u do indyka

Składniki:

Jabłka polskie - 10szt

Śliwka suszona - 100g

Żurawina suszona - 100g

Figa suszona - 100g

Morela suszona - 100g

Herbata Earl Grey - 2 torebki

Miód - 2 łyżki

Pierś indyka - 1szt

Masło - 200g

Pieprz, sól

Tymianek świeży, imbir świeży

Przygotowanie:

Owoce suszone gotujemy w wodzie kilka minut, dodajemy miód, herbatę i odstawiamy jabłka wydrążamy do środka wkładamy porcje owoców, polewamy raz jeszcze miodem, posypujemy czarnym pieprzem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni około 15 minut. jabłka podajemy z plastrami pieczonego indyka.

Warzywa z patelni, ogórek kiszony, schab - razem wzięte

Składniki:

Marchew - 4szt

Pietruszka korzeń - 2szt

Cebula - 3szt

Seler korzeń - 1szt

Brukselka - 10szt

Ogórek kiszony - 4szt

Groszek zielony mrożony - 100g

Schab pieczony - 500g

Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki

Ocet winny

Gorczyca ziarno - 1 łyżka

Musztarda ostra - 1 łyżka

Olej do smażenia

Pieprz, sól

Ziele angielskie, liść laurowy

Cytryna

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy chwilę gorczycę. Warzywa kroimy w gwizdki i przesmażamy na oleju, brukselkę sparzamy we wrzątku. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy sok z cytryny, przyprawy, koncentrat pomidorowy i musztardę. Chwilę smażymy i schładzamy. Dodajemy ogórek kiszony. Jeszcze raz doprawiamy, dodajemy troszkę octu do zaostrzenia, pamiętajmy o zdecydowanym smaku. Mięso podajemy z sosem, najlepiej wkrawając go do sałatki.

Sałatka z buraków pieczonych, żurawiny, czerwonej cebuli i jabłek do wszystkiego

Składniki:

Buraki - 1kg

Jabłka polskie - 4szt

Żurawina świeża - 100g

Żurawina suszona - 100g

Cebula czerwona - 1szt

Sok żurawinowy - 100ml

Miód - 2 łyżki

Ocet winny, oliwa,

Cytryna - 1szt

Miód

Sól, pieprz czarny, cząber

Przygotowanie:

Buraki smarujemy olejem, posypujemy pieprzem, solą, cząbrem i wstawiamy do pieczenia. Upieczone kroimy w plastry lub kostkę. Żurawinę przesmażamy na miodzie, dodajemy sok żurawinowy. Odparowujemy. Cebulę kroimy w cienkie plastry i zalewamy sokiem z cytryny. Buraki mieszamy z żurawiną, dodajemy żurawinę suszoną pokrojone jabłko, i zamarynowaną cebulę wszystko dokładnie mieszamy i raz jeszcze doprawiamy.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości