Zdrowe odżywianie

Olej ryżowy – właściwości i zastosowanie

Zdrowe odżywianie

Autor:
Adrian
Adamczyk
Olej ryżowy

Olej ryżowy to jeden z mniej znanych w Europie produktów, mimo iż ma on wiele ciekawych właściwości i różnorodne zastosowanie. Jest za to niezmiennie popularny na terenie Azji.

Olej ryżowy produkuje się z otrąb, które są pozostałościami po procesie obłuszczania ryżu. Uzyskuje się go na drodze ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi, przede wszystkim heksanem i alkoholami. Rodzaj użytego rozpuszczalnika jest bardzo ważny, ponieważ to od niego właśnie zależy, jakie składniki cenne dla naszego zdrowia zachowa olej ryżowy.

Olej ryżowy – skład

W skład oleju ryżowego wchodzą przede wszystkim tłuszcze (aż 89%). Ważny udział mają także kwasy organiczne, z których wyróżniamy między innymi kwas palmitynowy, mirystynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy czy alfa-linolenowy. W oleju ryżowym można znaleźć również witaminę E oraz witaminę K, a także fitosterole. Ilość w oleju ryżowym kalorii jest zbliżona do ich zawartości w innych olejach (ok. 880 kcal w 100 g).

Zobacz wideo: Które tłuszcze są najzdrowsze?

Które tłuszcze są najzdrowsze?

Obalamy mity o tłuszczach
Obalamy mity o tłuszczach Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Olej ryżowy – właściwości

Konsumenci często zadają sobie pytanie, czy olej ryżowy jest zdrowy lub czy można poddawać olej ryżowy smażeniu i innej obróbce cieplnej. Przed zakupem produktu musimy zastanowić się, czy wybieramy olej ryżowy rafinowany, czy olej ryżowy nierafinowany (czyli olej ryżowy tłoczony na zimno). Rafinacja poprawia kolor i zwiększa temperaturę dymienia oleju ryżowego, co umożliwia smażenie oleju ryżowego rafinowanego w wyższych temperaturach niż oleju surowego. Oznacza to, że najlepszy będzie do smażenia olej ryżowy rafinowany, jednak należy wziąć pod uwagę, że rafinacja pozbawia olej dużych ilości cennych składników, takich jak witamina E czy lecytyna. Jeżeli zatem najważniejsze są dla nas właściwości zdrowotne oleju ryżowego, warto wybrać olej ryżowy nierafinowany. Surowy olej ma posmak migdałowy lub orzechowy, rafinowany natomiast jest raczej bezzapachowy i nie posiada wyrazistego smaku.

Wśród właściwości zdrowotnych oleju ryżowego należałoby wymienić cztery podstawowe:

  • spowalnia procesy starzenia – witamina E, tokoferole oraz tokotrienole ochraniają komórki, blokując ataki wolnych rodników, co hamuje procesy starzenia;
  • obniża poziom cholesterolu – w badaniach potwierdzono zbawienny wpływ oleju ryżowego na zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi zarówno u człowieka, jak i zwierząt. Dzięki temu przyczynia się on do zmniejszenia ryzyka występowania miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego; nie zastąpi jednak tradycyjnego leczenia;
  • chroni przed nowotworami – zawartość w oleju ryżowym silnych związków przeciwutleniających powoduje, że komórki wzbogacone nimi potrafią bronić DNA oraz białka komórkowe przed uszkodzeniami, które mogą prowadzić do powstania komórek nowotworowych;
  • łagodzi objawy menopauzy – regularne zażywanie oleju ryżowego u kobiet w okresie przekwitania może spowodować złagodzenie objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca, nocne poty czy zaczerwienienie na twarzy. Warto to rozważyć, zwłaszcza gdy jesteśmy przeciwnikami spożywania soi, która również wykazuje takie właściwości.

Olej ryżowy kosmetyczny

Znanych jest wiele zastosowań oleju ryżowego w kosmetyce. Jednym z nich jest używanie oleju ryżowego na włosy. Wysoka zawartość witaminy E powoduje, że jako antyoksydant wpływa na skórę głowy, spowalniając jej starzenie się. Dzięki olejowi ryżowemu włosy będą gładkie i lśniące, ale także ograniczymy ilość wypadających oraz wspomożemy wzrost nowych i wzmocnimy te, które już mamy. Istnieją również dowody na działanie oleju ryżowego przeciwko siwieniu. Olej ryżowy do włosów stosować można w formie przygotowanego w domu lub kupionego w sklepie kosmetyku, a także zwykłego oleju nierafinowanego bez żadnych dodatków.

Często używa się oleju ryżowego do twarzy. Jego podstawowymi zaletami są hipoalergiczność i szybka wchłanialność. Nie pozostawia on także na skórze tłustego filmu. Olejek ryżowy doskonale sprawdza się przy pielęgnacji cery dojrzałej. Można stosować go bez dodatków lub stworzyć własną domową kompozycję z innymi olejkami. Wskazane jest również używanie oleju ryżowego na przebarwienia. Jest to jedna z lepszych metod na tego typu zmiany na skórze.

Gdzie kupić olej ryżowy i jaka jest cena oleju ryżowego?

Cena oleju ryżowego nierafinowanego waha się w okolicach 30 zł za litrową butelkę, zależy od jakości produktu. Gdzie kupić olej ryżowy dobrej jakości? Należy wziąć przede wszystkim pod uwagę sklepy ekologiczne, w których sprzedawane produkty będą miały wszelkie potrzebne atesty gwarantujące jakość produktu. Trzeba się jednak również przygotować na to, że cena oleju będzie w takich sklepach wyższa. Warto jednak wydać nieco więcej, szczególnie kiedy zależy nam na właściwościach leczniczych oleju ryżowego.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Daddy1971/Getty Images

Pozostałe wiadomości