Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody. Przygotowanie i zastosowanie

Ocet jabłkowy od lat ceniony jest za właściwości zdrowotne. Stosowany w celu zwiększenia odporności na infekcje, pobudzenia krążenia czy oczyszczenia wątroby. Przeprowadzone badania potwierdziły, że działa antybakteryjnie, obniża poziom glukozy we krwi i może pomagać w odchudzaniu. Prosty w przygotowaniu może znaleźć się w każdej domowej apteczce.
  • Przepis na ocet jabłkowy
    • Właściwości i wykorzystanie octu jabłkowego
      • Jak stosować ocet jabłkowy?

        Zobacz też:

        Tłuszcz powoduje otyłość i miażdżycę? Prawda czy mit?

        Ocet jabłkowy może być wykorzystywany jako naturalny kosmetyk. Rozcieńczony służy jako dezodorant, tonik do twarzy, a nawet preparat do płukania włosów. Ocet z jabłek stosowany jest na zgagę, problemy z trawieniem i zaparcia, a także infekcje gardła. Należy pamiętać o rozcieńczaniu octu wodą i odpowiednim dawkowaniu. Czysty ocet może uszkadzać szkliwo, a w nadmiernej ilości podrażniać przełyk.

        Więcej:

        Ocet jabłkowy. Proste przepisy!

        Przepis na ocet jabłkowy

        Ocet jabłkowy jest niezwykle prosty do przygotowania, wystarczą jabłka i woda w proporcjach 1:1 oraz nieco cukru. Proces powstawania octu jabłkowego opiera się na fermentacji. Cukier zawarty w jabłkach przekształca się w alkohol, a następnie w kwas octowy. Powstają także niewielkie ilości kwasu mlekowego i cytrynowego. Ocet jabłkowy jest lekko mętny, żółtobrązowy i ma charakterystyczny zapach jabłek. Znajdują się w nim enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe, witamina C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, sód, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez. Jak zrobić ocet jabłkowy? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie owoce, najlepiej ze znanego źródła, niepoddawane opryskom. Lepszy ocet uzyskuje się z jabłek sezonowo późniejszych. Dość dużo drożdży i bakterii znajduje się na skórkach owoców, dlatego nie zaleca się zbyt dokładnego mycia jabłek. Ocet jabłkowy można także przyrządzić z samych obierek.

        Składniki (na około litr octu):

        · 1 ½ kg jabłek,

        · 1 ½ l wody,

        · od 3 do 5 łyżeczek cukru lub miodu.

        Przygotowanie:

        1. Przygotuj czysty, wyparzony słój 4-, 5- litrowy.

        2. Z jabłek usuń ogonki i gniazda nasienne. Pokrój owoce na cienkie plasterki. Możesz je rozdrobnić malakserem.

        3. Włóż przygotowane owoce do słoja.

        4. Wodę z cukrem lub miodem zagotuj i ostudź.

        5. Zalej wodą owoce. Woda powinna mieć temperaturę pokojową.

        6. Słój przykryj cienką szmatką lub gazą i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce. Pamiętaj, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody. Jeśli wypływają, możesz je docisnąć małym talerzykiem.

        7. Miksturę mieszaj raz dziennie drewnianą łyżką, aby nie tworzyła się pleśń.

        8. Po około tygodniu na powierzchni pojawia się tzw. film, czyli matka zwiastująca rozpoczęcie fermentacji octowej.

        9. Po około 4 tygodniach ocet jest gotowy. Matkę octową zachowaj jako zaczyn do przygotowywania kolejnych porcji octu.

        10. Ocet przelej do wyparzonych buteleczek.

        Gotowy ocet przestaje pracować, nie tworzą się na jego powierzchni bąbelki, pachnie jabłkami, a smak jest już charakterystyczny, ostry. Jeśli korki z butelek, do których przelany zostanie ocet, wciąż wyskakują, musisz butelki przykryć gazą i dopiero po 2–3 dniach zatkać ponownie korkiem.

        Więcej:

        Właściwości i wykorzystanie octu jabłkowego

        Potwierdzone właściwości lecznicze octu jabłkowego to jego działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Naukowcy udowodnili, że ocet jabłkowy powstrzymuje namnażanie bakterii, jednak w dość wysokich stężeniach, które mogą mieć szkodliwy wpływ na skórę. Z tego też powodu nie zaleca się stosowania go bezpośrednio na skórę. Jak zatem można wykorzystać właściwości antybakteryjne octu jabłkowego? Przede wszystkim do odkażania narzędzi, a także mycia warzyw i owoców. Kolejne badania pokazują, że osoby regularnie stosujące w kuchni ocet jabłkowy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest on także polecany w diecie diabetyków, a także osób zagrożonych wystąpieniem cukrzycy, ponieważ zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Dodanie do potrawy około 20 g octu jabłkowego powoduje zmniejszenie indeksu glikemicznego o 20–35%, a 2 łyżki octu jabłkowego spożyte bezpośrednio przed snem obniżają poziom glukozy o około 4% (badany na czczo). Szczególną uwagę na ilość przyjmowanego octu powinny zwrócić uwagę osoby, które przyjmują leki na obniżenie poziomu cukru. Picie octu jabłkowego może pomagać w odchudzaniu. Oczywiście podstawą wciąż jest dieta i odpowiednia ilość ruchu, ocet jest jedynie czynnikiem wspomagającym cały proces. Udowodniono bowiem, iż dodanie octu jabłkowego do posiłku zwiększa uczucie sytości. Dodatkowo reguluje on poziom cukru i zmniejsza wydzielanie insuliny, co nie pozostaje bez wpływu na wagę ciała.

        Jak stosować ocet jabłkowy?

        Jak pić ocet jabłkowy? Do szklanki wody wlej łyżkę octu i pij na czczo. Taka mikstura zapobiega zaparciom. Woda z octem pomoże również na pieczenie w przełyku i problemy trawienne. Na ból gardła można zastosować płukankę z octu jabłkowego. Kilka razy dziennie należy płukać gardło mieszanką octu jabłkowego w ilości ⅓ szklanki octu i ⅔ szklanki wody. Rozcieńczonym octem można przemywać twarz lub wypłukiwać włosy. Ocet niszczy kurzajki i pomaga leczyć żylaki. Ocet jabłkowy na trądzik należy stosować w postaci toniku w proporcjach pół na pół z wodą. Twarz najlepiej przemywać dwa razy dziennie. Można także wypróbować kąpiel z dodatkiem octu, która oczyści i zrelaksuje skórę. Do wanny wlewa się szklankę octu i kąpie się przez 15 minut, 2 lub 3 razy w tygodniu. Na stłuczenia, obrzęki i żylaki warto zastosować kompres – gazę trzeba nasączyć mieszanką wody i octu (proporcje 2:1) i owinąć nią miejsce ze zmianami chorobowymi.

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        Źródło zdjęcia głównego: Aniko Hobel/Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości