Międzynarodowy Dzień Falafela. Jak przygotować tę popularną potrawę?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Niebanalna – kuchnia orientalna
Niebanalna – kuchnia orientalna
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Egzotyczna kuchnia od pewnego czasu cieszy się w naszym kraju bardzo dużą popularnością. Niemal na każdym kroku można spotkać lokale, który serwują właśnie orientalne przysmaki. Jednym z dań, które szczególnie przypadło do gustu Polakom, jest falafel. Co ciekawe, doczekał się on nawet swojego święta. Skąd pochodzi ta potrawa i jak ją przygotować? Sprawdź przepisy na falale.

Falafel - co to jest?

Falafel to nic innego, jak małe, wegańskie kotleciki - z ciecierzycy, grochu lub bobu - smażone na głębokim tłuszczu. Choć kojarzy się głównie z kuchnią krajów arabskich, to jego pochodzenie nie jest do końca jasne. Niektóre źródła mówią, że falafel wywodzi się z Izraela, ponieważ kuchnia tego kraju opiera się głównie na roślinach strączkowych. Pojawiają się też głosy, że ojczyzną tego dania jest Egipt.

Początkowo falafel był daniem postnym przygotowywanym przez koptyńskich chrześcijan (dawny odłam chrześcijaństwa, praktykowany głównie w Egipcie). Przypuszcza się, że to właśnie stamtąd falafel w pierwszej kolejności zagościł w krajach Morza Śródziemnego i Turcji, aż w końcu - za sprawą imigrantów - stał się znany praktycznie w całej Europie.

Falafel przywędrował także do Polski. Można go dostać nie tylko w restauracjach serwujących kuchnię orientalną czy wegańską, ale w marketach, w postaci gotowych dań.

Falafel - jak go przygotować?

Do przygotowania falafela potrzeba:

  • 200 gramów ciecierzycy (warzywo należy dzień wcześniej namoczyć);
    • pół pęczka natki pietruszki;
      • 1 cebuli;
        • 3-4 ząbków czosnku;
          • łyżki mąki;
            • przypraw: sól, papryka słodka, kmin rzymski;
              • oleju do smażenia.

                Wszystkie składniki - z wyjątkiem oleju - blendujemy na gładką, jednolitą masę i formujemy z niej niewielkie kulki. Następnie na głęboką patelnię lub frytkownicę wlewamy olej. Kiedy się rozgrzeje wrzucamy do niego kulki. Po minucie zmniejszamy ogień do minimum i smażymy jeszcze przez ok. 4-5 minut.

                Falafel najlepiej smakują tuż po usmażeniu. Można je podawać z chlebkiem pita, sosem jogurtowym lub dipem na bazie pasty tahini. Kotleciki mogą być także składnikiem różnego rodzaju sałatek oraz kanapek.

                Międzynarodowy Dzień Falafela. Kiedy jest obchodzony?

                Falafel stał się na tyle popularny, że doczekał się nawet swojego święta. Miłośnicy tego dania - i pasjonaci jedzenia w ogóle - 12 czerwca świętują Międzynarodowy Dzień Falafela.

                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                Zobacz także:

                Autor: Katarzyna Oleksik

                Źródło: portalspozywczy.pl/picantecooking.com

                Źródło zdjęcia głównego: lacaosa/Getty Images

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości