Zdrowe odżywianie

Sok z brzozy – właściwości, przeciwwskazania, przechowywanie

Zdrowe odżywianie

iStockphotoalvintus/Getty Images

Po sok z brzozy warto sięgać w przypadku problemów z nerkami, a także w celu wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Napój o dość specyficznym smaku poprawia stan skóry i włosów, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, jest skuteczną bronią w walce z anemią. Sok z brzozy można pozyskać z pnia oraz liści.

Sok z brzozy warto pić o każdej porze roku, korzystając z jego zdrowotnych właściwości. To naturalne źródło witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo czy magnez. Istnieje jednak grupa przeciwwskazań do stosowania soku z brzozy, do których zalicza się uczulenie na pyłek brzozy, nadwrażliwość oraz niewydolność układu moczowego. Sok z brzozy można nie tylko pić, ale także wcierać we włosy, wzmacniając je i dodając im objętości.

Właściwości soku z brzozy

Sok z brzozy cieszy się uznaniem ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Odpowiednio stosowany poprawia odporność, ogólne funkcjonowanie organizmu, stan skóry i włosów. Do najważniejszych właściwości soku z brzozy należą:

  • bogactwo minerałów, witamin, mikroelementów, takich jak potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, wapń, sole mineralne, witaminy C i z grupy B, aminokwasy, garbniki, kwas jabłkowy,
  • pozytywny wpływ na odporność; pomaga w walce z wirusami, szczególnie polecany jest w okresie wzmożonej zachorowalności, wczesną wiosną i jesienią, zwłaszcza dzieciom i osobom starszym,
  • działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo,
  • wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • stosowany jako płukanka poprawia stan włosów.

Warto sięgać po specyfik z brzozy w przypadku różnych dolegliwości, a także niedoborów. Na co pomaga sok z brzozy? Przeciwdziała anemii i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Polecany jest jako profilaktyka zakrzepicy i chorób niedokrwiennych serca. Działając moczopędnie, wpływa korzystnie na układ moczowy, zapobiegając tworzeniu się złogów. Równocześnie pomaga w detoksykacji organizmu i wpływa korzystnie na stan wątroby. Pomaga również w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego i spowodowanych chorobami reumatycznymi. Niektórzy twierdzą także, że sok z brzozy pomaga pokonać nowotwory. Jak dotąd jednak nie zostało to naukowo potwierdzone.

Zobacz wideo: Sok z brzozy dobry na wszystko

Jak i kiedy pić sok z brzozy?

Sok z brzozy należy pić na zimno. Jego smak jest specyficzny, cierpki, dlatego można go nieco złagodzić, dodając odrobinę miodu lub soku z malin. Takie połączenie to dodatkowa porcja witamin. W trakcie kuracji należy ściśle przestrzegać dawkowania soku z brzozy. Przez 2–3 tygodnie trzeba pić ¼ szklanki soku 3 razy dziennie. W tym samym czasie zaleca się rezygnację z kawy i alkoholu oraz ze spożywania czekolady, mięsa czy szpinaku. Korzystając z dobrodziejstw soku, można walczyć z cellulitem, spożywając przez 6 tygodni ¾ szklanki napoju dziennie. Z soku można także przygotować płukankę do włosów lub doskonałą maść na obolałe stawy. Zastosowanie soku z brzozy na włosy poprawi ich kondycję i wygląd, wzmocni je i nada połysk.

Jak pozyskać sok z brzozy?

Sok z brzozy, czyli bzowinę lub oskołę, można pozyskać z pnia, pączków lub liści. Sok pozyskuje się wiosną, kilkanaście dni przed pęknięciem pączków. Zaleca się zbieranie soku z drzew starszych niż dziesięcioletnie. Należy także sprawdzić, czy w danym lesie można legalnie pozyskać sok. Sok z pnia można uzyskać, wwiercając się na głębokość 2–3 cm za pomocą ręcznej wiertarki. W powstały otwór należy włożyć rurkę i umieścić jej koniec w naczyniu, do którego będzie kapał sok. Przez dobę można w ten sposób uzyskać około 1,5 litra soku. Po zebraniu soku otwór należy posmarować specjalną maścią regeneracyjną. Sok z brzozy jest naturalnym środkiem bez żadnych konserwantów, dlatego można go przechowywać zaledwie kilka dni (około 2–4) w lodówce. Napój przeznaczony do sprzedaży w sklepach należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu. Na półkach ze zdrową żywnością dostępny jest pasteryzowany sok z brzozy , który ma jednak nieco mniej witaminy C (traci ją w procesie pasteryzacji). Słodki sok z brzozy można uzyskać, dodając do niego sok wyciśnięty z jabłek lub nieco miodu.

Sok z brzozy – przeciwwskazania

Choć sok z brzozy jest cennym źródłem mikroelementów i wartościowych składników, jego spożywanie dobrze jest skonsultować z lekarzem. W przypadku niektórych chorób może być po prostu przeciwwskazany. Z soku z brzozy należy zrezygnować w przypadku niewydolności dróg moczowych, a także w sytuacji, gdy występują obrzęki spowodowane chorobą serca lub nerek. Przeciwwskazaniem jest nietolerancja czy alergia na pyłek brzozy. Skutkiem wystąpienia reakcji alergicznej jest najczęściej wysypka, swędzenie, a nawet mdłości. Ostrożnie należy stosować sok z brzozy w ciąży oraz u dzieci. W tych przypadkach warto poradzić się lekarza, spróbować i sprawdzić swoją reakcję na specyfik.

Zobacz też:

Dieta roślinna – pyszne posiłki i proste zasady, które w krótkim czasie prowadzą do poprawy stanu zdrowia całego organizmu

Pokrzywa i jej wspaniałe właściwości. Nie jest taka straszna, jak się wydaje

Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości