Zdrowe odżywianie

Woda butelkowana – wartości, właściwości i skład

Zdrowe odżywianie

Aktualizacja:
Isitsharp/Getty Images

W sklepach dostępna jest woda butelkowana mineralna, źródlana, lecznicza, o różnym składzie i właściwościach. Przy wyborze odpowiedniej wody dobrze jest wziąć pod uwagę swój stan zdrowia, ponieważ źle dobrana woda może zaszkodzić zamiast pomóc. Wody, choć potocznie zwane mineralnymi, mogą być wodami źródlanymi, stołowymi, leczniczymi, a czasem po prostu napojem o konkretnym smaku.

Czym należy się sugerować, decydując się na zakup wody butelkowanej? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na skład wody umieszczony na etykiecie: wody różnią się zawartością składników mineralnych, pochodzeniem oraz stopniem nasycenia dwutlenkiem węgla. Najczęściej spotykanymi wodami butelkowanymi są wody źródlane, które stanowią aż 75 proc. wód dostępnych na rynku. Mają one bardzo małą zawartość składników mineralnych i są najczęściej wybieranymi wodami przeznaczonymi do codziennego spożycia.

Rodzaje wody butelkowanej

Na co dzień, do picia lub sporządzania posiłków, wybierana jest woda w butelkach plastikowych bądź szklanych, których na rynku polskim jest dość dużo. Częstym kryterium wyboru są preferencje smakowe konsumentów, ponieważ nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że nie każda woda dostępna w sklepie jest mineralną, może mieć różny skład, co za tym idzie – właściwości. Decydując się na jakiś rodzaj wody butelkowanej, warto wiedzieć, jak te różnice mogą wpłynąć na stan zdrowia. Źle dobrana woda może bowiem zaszkodzić, zamiast przynieść korzyści spożywającej ją osobie. Pojawia się więc pytanie: czy woda butelkowana jest zdrowa? Odpowiedź niestety nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od tego, jaki jest stan zdrowia osoby pijącej wodę i jaki rodzaj został wybrany.

Najczęściej wybierane wody butelkowane to źródlane, czyli zawierające bardzo mało składników mineralnych. Woda źródlana jest idealna dla osób z nadciśnieniem, a także dla niemowląt. Bardzo często dostępna jest w dużych, plastikowych butelkach (o pojemności około 5 litrów) i może być używana do celów kulinarnych, tj. do przygotowywania kawy, herbaty lub po prostu do gotowania. Znakomicie zastępuje więc zwykłą wodę z kranu.

Innym rodzajem wody butelkowanej, którą możemy znaleźć w sklepach, jest woda stołowa (to woda źródlana wzbogacona o pewne składniki mineralne). Wody stołowe powinny być wyborem osób intensywnie pracujących fizycznie, a także sportowców. Najczęściej pojawiającymi się w jej składzie pierwiastkami są: wapń, magnez, jod. Ze względu na dużą zawartość składników mineralnych należy pamiętać o przeciwwskazaniach do stosowania wody stołowej. Powinny z niej zrezygnować m.in. osoby, które mają kłopoty z nerkami (kamica nerkowa) – w tym przypadku znacznie zdrowszym i lepszym rozwiązaniem będzie woda lecznicza. Każda z wód leczniczych stosowana jest w innych dolegliwościach i schorzeniach. Naturalne wody mineralne, które przeznaczone są do częstego spożywania, charakteryzują się różną zawartością składników mineralnych.

Stopień mineralizacji wody mineralnej w butelkach

Woda butelkowana dzielona jest również według stopnia zmineralizowania. To podział uwzględniający ilość składników mineralnych w danej wodzie:

  • bardzo niskozmineralizowana <50 mg/l,
  • niskozmineralizowana >50 mg/l–500 mg/l,
  • średniozmineralizowana >500 mg/l–1500 mg/l,
  • wysokozmineralizowana >1500 mg/l.

Woda wysokozmineralizowana zalecana jest osobom trenującym, podejmującym duży wysiłek fizyczny. Jest doskonałym napojem na upalne dni. Mogą ją również pić osoby z kłopotami żołądkowymi, ponieważ obfituje w wodorowęglany. Z wody wysokozmineralizowanej powinny zrezygnować kobiety w ciąży, osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek czy w podeszłym wieku. Jeśli chodzi o wodę do picia na co dzień, najlepiej jest wybierać wodę średniozmineralizowaną lub źródlaną. Dzieci do 3. roku życia i niemowlęta powinny być pojone wodą źródlaną lub wodą niskozmineralizowaną.

Woda w butelkach plastikowych czy szklanych?

Którą wodę wybrać: wodę mineralną w plastikowych butelkach czy też wodę butelkowaną szklaną? Jedno jest pewne, na sklepowych półkach dominują te w butelkach plastikowych. Liczne badania pokazują, że szkodliwe substancje zawarte w składzie plastikowych butelek mogą przedostawać się do wody, jednak najczęściej ma to miejsce, gdy woda butelkowana jest niewłaściwie przechowywana. Należy pamiętać, że nie wolno wystawiać butelek plastikowych z wodą na słońce, ani też ustawiać ich w pobliżu innego źródła ciepła. Można też spróbować zamienić plastikowe butelki na dużo bardziej ekologiczne i zdrowsze rozwiązanie, jakim są butelki szklane. Wybierając odpowiednią wodę dla siebie, należy zwrócić uwagę nie tylko na skład, stopień zmineralizowania, ale również na rodzaj opakowania lub choćby stosowny sposób przechowywania wody.

Brzesko/Tarnów: Gdzie woda zdatna do picia? Sanepid wywołał zamieszanie w dwóch powiatach. Zobacz wideo.

Zobacz także:

Polka wymyśliła, jak pozyskać wodę pitną z oceanu. "Czysta woda to nowe złoto"

Świetlica tylko dla dzieci medyków? Dyrektor placówki: "Szkoła może podjąć decyzję, której prawodawca nie przewidział"

Lodowata woda wcale nie taka zdrowa. Dlaczego należy jej unikać?

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości