Materiał promocyjny

Drugie śniadanie. Łatwe przepisy!

Ci ludzie wiedzą wszystko o drugim śniadaniu! W naszej kuchni ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia": Joanna Koroniewska i Andrzej Polan. Dlaczego warto o tej porze roku jeść warzywa strąkowe? Jakie warzywo uwielbia Joanna Koroniewska? Posłuchajcie rad naszych ekspertów i dowiedzcie się, jak skomponować drugie śniadanie do pracy. Smacznego!

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Hummus z fasoli z majerankiem

Składniki:

3 puszki fasoli

200 g pomidorów suszonych

2 jabłka

1 ząbek czosnku

1 pęczek szczypiorku

1 cytryna

ser bursztyn lub parmezan

olej rzepakowy

Świeży majeranek

kminek mielony, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Fasolę wraz z pomidorami miksujemy bez zalewy na jednolitą masę. Do masy dodajemy usmażony na złoty kolor ząbek czosnku, oczywiście dokładnie rozgnieciony, pokrojony szczypiorek, niedużą ilość oleju rzepakowego oraz przesmażone jabłko. Dla nadania lepszego pomidorowego smaku oraz konsystencji do masy możemy dodać niedużą ilość zalewy z pomidorów suszonych. Jeszcze sok z cytryny, kminek mielony, czarny pieprz, sól. Wszystko razem dokładnie raz jeszcze miksujemy i przekładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki. Humus podajemy z grzankami, tortillą, bagietką z wiórkami sera dojrzewającego i listkami świeżego majeranku.

Ciasto pikantne z fetą i pomidorami

Składniki:

3 szklanki mąki

9 jaj

1,5 szklanki mleka

1 szklanka oleju

200 g ziarna dyni

kilka czarnych oliwek

200 g sera feta (twardy)

100 g suszonych pomidorów

bazylia świeża

sól, pieprz czarny

p1 łyżka proszku do pieczenia

1 sałata zielona

Przygotowanie:

Pomidory suszone odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Ziarno dyni prażymy na patelni suchej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz mieszamy razem. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy olej. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, następnie pomidory suszone, oliwki, ziarna dyni oraz posiekaną bazylię. Połowę masy wykładamy do formy, układamy ser feta i wkładamy pozostałą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni na około 1 godzinę. Ciasto podajemy z sałatą zieloną.

Sałatka z pieczonej dyni, buraków i pomidorów

Składniki:

500 g dyni

3 buraki

200 g pomidorów suszonych

2 cebule czerwone

110 g ziarna dyni

250 g sera bialego owczego

1 cytryna

2 łyżki

oregano suszone, imbir świeży

1 opakowanie kiełków groszku zielonego

olej

Przygotowanie:

Dynię kroimy w większą kostkę, Olej łączymy z imbirem, miodem, oregano oraz solą. W takiej miksturze obtaczamy kawałki dyni, układamy na blaszce wyłożonej folią. Buraki natomiast owijamy w folię każdy osobno. Warzywa wstawiamy do piekarnika, temp. 190 stopni, pieczemy około 40 minut. Pomidory suszone kroimy w drobne kawałki, zalewę zostawiamy. Cebulę czerwoną kroimy w plastry cienkie, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy aby zmiękła i nabrała lekkości. Upieczone warzywa studzimy, łączymy z prażonym ziarnem dyni, pomidorami, cebulą. Mieszamy, skrapiamy zalewą z pomidorów suszonych, posypujemy serem. Podajemy posypaną kiełkami groszku zielonego.

Łosoś wędzony na ciepło z sałatką z jabłek, selera i kopru

Składniki:

200 g łososia wędzonego na ciepło

korzeń selera

1 fenkuł

4 jabłka (Szara Reneta)

100 g orzechów włoskich

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Fenkuł kroimy w cienkie plastry, podobnie selera oraz jabłko. Skrapiamy sokiem z cytryny, cukrem, lekko posypujemy solą, odstawiamy. Po chwili odciskamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Sałatkę podajemy z kawałkami lekko podgrzanego łososia wędzonego i ciemnym pieczywem.

Piszcie do nas na adres: 5porcjizdrowia@tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości