Zdrowe odżywianie

Czas na wiosnę – przepisy na zdrowe koktajle, desery i lody

Zdrowe odżywianie

Przepisy na zdrowe koktajle, desery i lody
mat. prasowe Przepisy na zdrowe koktajle, desery i lody

W sklepach i na bazarach wiosna zadomowiła się na dobre. Półki mienią się kolorami. Warzywa i owoce kuszą zapachami, świeżością i soczystością. To najlepszy czas, by zadbać o zdrowie. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka wiosennych inspiracji. Wejdź w wiosnę z nową energią!

Warzywa i owoce to podstawa

Jeśli chcemy wzmocnić naszą odporność i cieszyć się długim życiem, każdego dnia powinniśmy jeść jak najwięcej warzyw i owoców. Szpinak, jarmuż i natka pietruszki to bogactwo magnezu oraz żelaza. Duże ilości witaminy C znajdziemy w truskawkach, czarnych porzeczkach, cytrynach, czerwonej papryce i kalafiorze. Potasu dostarczą nam: banany, morele, jabłka, buraki, brokuły, marchew i pomidory. Bakłażany, pomarańcze, gruszka, fasolka szparagowa to najlepsze źródło błonnika! Gdy potrzebujemy wapnia, sięgnijmy po kapustę, natkę pietruszki, figi czy kiwi. Każda część ciała, poszczególne organy wewnętrzne potrzebują różnych składników odżywczych. Mózg funkcjonuje prawidłowo dzięki magnezowi i witaminom z grupy B. Oczy potrzebują beta-karotenu i luteiny. Włosy i skóra wyglądają lepiej dzięki witaminie C i biotynie. Pamiętajmy o tym, gdy komponujemy codziennie posiłki i jedzmy warzywa i owoce z różnych grup kolorystycznych. Pomarańczowa marchewka, zielony ogórek, żółta kukurydza i czerwona papryka - niech posiłki będą różnorodne i kolorowe!

Mieszaj i miksuj

Zdrowy koktajl z owoców czy warzyw to świetny pomysł na lekką, orzeźwiającą przekąskę. Sprawdza się też jako śniadanie dla zabieganych i zapracowanych. Syci, orzeźwia, ma wiele składników odżywczych, a jednocześnie dodaje energii do pracy czy nauki. To nie tylko prawdziwa bomba witaminowa, ale również sprytny sposób na przemycenie owoców i warzyw dzieciom, które nie przepadają za ich smakiem.

Absolutnym hitem sezonu owocowego są koktajle. Garść świeżych truskawek, maślanka lub mleko i odrobina cukru trzcinowego do smaku. Zamiast cukru można też użyć słodkiego, dojrzałego banana. Inne propozycje połączeń to: borówki z bananem, maliny z maślanką, poziomki z truskawką, mango z bananem i ananasem, liście szpinaku z bananem i pomarańczą lub awokado z bananem i jogurtem naturalnym. Świetną bazą do koktajli mogą być napoje roślinne: napój owsiany, sojowy, jaglany, migdałowy czy kokosowy. Ciekawym składnikiem jest też wystudzona zielona herbata lub napar z hibiskusa. Żeby było jeszcze zdrowiej, zawsze można dorzucić kilka listków świeżego szpinaku, bazylii, mięty czy garść natki pietruszki.

Zaproś bliskich do kuchni i razem pobawcie się w komponowanie pożywnych koktajli. I pamiętaj, że bez dobrego blendera kielichowego Zelmer ani rusz. Aby napój był smaczny, ważne jest uzyskanie jednolitej, gładkiej konsystencji.

Słodycze mogą być fit!

Czas na małe co nieco. Ciasteczka amarantusowe z miodem, borówkami i masłem orzechowym, batoniki musli z żurawiną, sezamem i płatkami owsianymi, ciasto buraczano-czekoladowe – wszystkie te desery są pełne zdrowia. Na dodatek są gwarancją dobrego humoru!

Weźmy na warsztat proste i smakowite kulki "mocy". Trzeba zmielić w młynku do kawy migdały i orzechy nerkowca. W międzyczasie lekko rozgotować daktyle w szklance soku pomarańczowego z odrobiną masła, aż do powstania kleistej masy. Całość połączyć, dodać łyżkę kakao, z następnie uformować małe kulki i obtoczyć w mielonych wiórkach kokosowych.

A co powiesz na muffinki z jagodami? Dokładnie utrzyj jajka z cukrem w mikserze z misą Kenwood, na kogel-mogel. Dodaj olej rzepakowy, odrobinę mleka, a na koniec suche składniki - mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj, a następnie rozdziel ciasto do foremek. Wciśnij do każdej porcji łyżkę stołową jagód. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

Lody dla ochłody

Dzieci je uwielbiają, nie tylko podczas upałów. Zrobienie domowych lodów to naprawdę nic trudnego. Jak przygotować lody czekoladowe? Należy zmiksować kilka dojrzałych bananów, opakowanie słodkiej śmietanki 30 proc. i dodać 2 łyżki kakao oraz drobno startą gorzką czekoladę. Do przyrządzenia lodów malinowych potrzebujemy koszyczka malin i kilku bananów (to naturalna słodycz, idealny zamiennik cukru). Tak przygotowaną masę schowajmy na 2-3 godziny do zamrażarki. W ten sposób stworzymy lody o wyjątkowym smaku, bez sztucznych barwników, aromatów i zbędnych wypełniaczy.

A może wolicie sorbety? Miksujemy kilka sztuk kiwi, dodajemy sok z cytryny, odrobinę cukru, ksylitolu lub łyżkę miodu, do tego listki mięty. Chłodzimy z zamrażarce i voilà! Można się zajadać. Inne inspiracje? Proszę bardzo: sorbet z truskawek, z mango, malin, brzoskwiń. Domowe, owocowe lody są źródłem dobrze przyswajalnych witamin i minerałów. I na pewno wywołają uśmiech u każdego dziecka!

Sięgaj po owoce i warzywa pięć razy dziennie! - słyszymy do znudzenia. Warto wziąć sobie do serca tę jedną zasadę. Płynie z niej mnóstwo korzyści: lepsze samopoczucie, smuklejsza sylwetka, przekazanie dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych. Zatem powodzenia i wytrwałości w kuchennych eksperymentach!

Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

Pozostałe wiadomości