Zdrowe odżywianie

Czarna porzeczka - uprawa i właściwości

Zdrowe odżywianie

Owoce czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to świetnie znana roślina w naszym kraju, bywa uprawiana w ogródkach, rośnie też dziko. Szczególnie często wykorzystuje się jej owoce do zrobienia soku z czarnej porzeczki i różnego rodzaju przetworów. W poniższym artykule zgromadziliśmy wszystkie najważniejsze informacje na temat tej rośliny, które umożliwią jej uprawę i właściwe wykorzystanie.

Czarna porzeczka jest rośliną z rodziny agrestowatych. Wywodzi się z Europy i Azji, a dokładniej z obszarów, których klimat określilibyśmy jako umiarkowany. Gatunek ten występuje naturalnie także w Polsce, szczególnie na obszarach nizinnych i pasie wyżyn. Ponoć pierwsze uprawy czarnej porzeczki powstały już w 1400 roku na terenie Holandii i Danii. Dziś roślina ta jest uprawiana także w Polsce.

Czarna porzeczka - krzew

Krzew czarnej porzeczki osiąga wysokość nawet 2 metrów. Jego liście są duże, ścięte u nasady lub w kształcie serca, od spodu posiadają żywiczne gruczoły, które wydzielają bardzo charakterystyczny zapach. Krzew posiada małe, obupłciowe kwiaty, zebrane w grona wielokwiatowe. Najważniejsze w tej roślinie są oczywiście owoce, które są małe, czarne i o słodkim posmaku, posiadają nieregularne gruczołki, tak jak liście. Czarna porzeczka jest rośliną wieloletnią, której okres kwitnienia przypada od kwietnia do maja.

Uprawa czarnej porzeczki

Uprawa czarnej porzeczki nie jest trudna. Warto wiedzieć, że roślinę tę należy regularnie podlewać, najlepiej obficie, ale raz na kilka dni - żeby woda mogła dotrzeć na głębokość korzenia (ok. 10 cm). Pamiętajmy również o tym, żeby podlewać glebę, na której wyrasta roślina, a nie sam krzak.

Aby Twoja roślina dawała pyszne owoce, musisz pamiętać, by usuwać stare gałęzie. Najwięcej owoców dają pędy jednoroczne i dwuletnie, ściąć należy 3 letnie i starsze (poznasz je po tym, że ich kora jest ciemna). Pędy najlepiej odcinać jesienią, ale jeśli przegapisz ten czas, możesz jeszcze spróbować na wiosnę, koniecznie przed okresem wegetacyjnym.

Czarna porzeczka - sadzonki. Jak wybrać odpowiednie miejsce?

Najlepiej jest posadzić czarną porzeczkę w silnie nasłonecznionym miejscu, które równocześnie będzie osłonięte przed działaniem silnego wiatru. Krzew ten najlepiej będzie się czuł w przepuszczalnej glebie, która posiada odczyn obojętny. Pamiętajmy - im więcej słońca, tym większe zbiory!

Otwór, który wykopiesz, powinien być na tyle duży, by po wsypaniu kompostu i popiołu drzewnego możliwe było wsadzenie wszystkich korzeni. Pamiętajmy jednak, by szyjka korzeniowa znajdowała się na głębokości około 5-centymetrów pod ziemią. Korzenie oczywiście należy zasypać glebą. Czarna porzeczka jest rośliną mrozoodporną, ale młode sadzonki warto jest osłonić przed działaniem silnych mrozów.

Czarna porzeczka - kiedy sadzić?

W zasadzie termin sadzenia krzewu zależy od rodzaju wybranej przez nas sadzonki. Te krzewy, które posiadają odkryte korzenie, należy wsadzić do gruntu na jesień (najlepiej na przełomie października i listopada). Z kolei sadzonkę, która posiada uformowaną bryłę korzeniową, można sadzić przez cały okres wegetacji.

Jeśli zdecydujesz się na kilka sadzonek, pamiętaj, by pozostawić im przestrzeń około 1 metra - wtedy roślina będzie mogła swobodnie wzrastać.

Czarna porzeczka - nawożenie

Warto sprawdzić najpierw, w jakiej glebie rośnie roślina, by przypadkiem jej nie zaszkodzić. Warto zastanowić się nad naturalnymi nawozami - kompost możesz stosować przez cały rok, a jesienią możesz zastąpić go obornikiem. Nawozy te posiadają duże ilości minerałów, które wzbogacą glebę i ułatwią roślinie rozwój.

Wartości odżywcze czarnej porzeczki

Czarna porzeczka posiada wiele wartości odżywczych, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jej właściwości doceniła już medycyna naturalna, wykorzystując porzeczkę w leczeniu anginy i innych schorzeń górnych dróg oddechowych, a także artretyzmu oraz reumatyzmu. Bardzo zdrowy jest sok z czarnej porzeczki - może pomóc na migrenę, wyczerpanie, a także kłopoty żołądkowe. Zdrowotne zastosowanie mają także liście czarnej porzeczki - napar, który można z nich przygotować, przyspiesza wydalanie toksyn, a także wspomaga pracę nerek.

Czarna porzeczka - witaminy

Czarna porzeczka jest jednym z owoców leśnych, które posiadają największe ilości witaminy C (w 100 g owoców znajduje się nawet 181 mg witaminy C!).

Ponadto owoce czarnej porzeczki posiadają w sobie spore ilości flawonoidów, które hamują powstawanie toksycznych związków, mogących prowadzić do chorób nowotworowych. Obniżają także poziom cholesterolu we krwi i dobrze wpływają na organizmy osób chorych na miażdżycę.

Zobacz video: Jak zrobić bukiet z owoców?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości