Chlebowiec – niezwykły owoc, który zaskakuje wyglądem i smakiem

Chlebowiec
Fot. pada smith / Getty Images
Chlebowiec to największy owoc świata, jednak swoją popularność w kuchni azjatyckiej zawdzięcza innej cesze. Młode, niedojrzałe owoce w smaku przypominają mięso kurczaka, dlatego są chętnie smażone, pieczone czy gotowane. Poznaj właściwości tego owocu!

Owoce są nieodłącznym elementem naszego jadłospisu. I słusznie! W piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie zostały umieszczone w samej podstawie, co oznacza, że wraz z warzywami powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Owoce dostarczają wielu witamin, składników mineralnych oraz związków chemicznych, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Trudno przecenić ich prozdrowotne właściwości, a w połączeniu ze słodkim smakiem będą dobrym źródłem składników odżywczych również dla najmłodszych. Powszechnie znanymi owocami są u nas jabłka, truskawki, maliny, ale istnieją również niezwykłe owoce, cenione w innych rejonach świata, a mniej znane w naszym kraju. Do takich możemy zaliczyć owoc chlebowca.

Więcej:

Chlebowiec

Chlebowce to drzewa z rodziny morwowatych, do których zaliczają się również morwa, figowiec czy żółtnica. Drzewa te są wiecznie zielone i pochodzą z tropikalnej Azji. Do rodziny chlebowców zalicza się około 40 gatunków drzew, wśród których warto wyróżnić chlebowiec różnolistny, chlebowiec właściwy , a także chlebowiec chempedak . Drzewa chlebowca osiągają nawet 35 metrów wysokości. Są cenione za wysokiej jakości drewno, chętnie stosowane w rękodziele artystycznym, a także przy wyrobie czółen. Z pnia, liści i niedojrzałych owoców pozyskuje się lateks naturalny, który ma właściwości lecznicze, a stosowany jest przy chorobach skóry, przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Jednak najważniejszym surowcem pozyskiwanym z chlebowców są owoce.

Chlebowiec – owoc

Owoce chlebowca różnią się w zależności od gatunku drzewa, z którego pochodzą.

  • Owoce chlebowca różnolistnego ( ) to największe owoce na świecie! Osiągają od 30 do 90 cm długości oraz 20–25 cm średnicy. Są dość ciężkie, ich waga może wynosić od 5 do 10 kg, a zdarzają się okazy 35-kilogramowe! Co ciekawe, jeden owoc potrafi zawierać od 100 do 160 pestek
    • Owoce są zdecydowanie mniejsze, mają ok. 16 cm długości i ważą ok. 1 kg.
      • Chlebowiec chempedak ( ) może się poszczycić owocami o długości 20–25 cm z jadalnymi nasionami, które mają do 3 cm długości.

        Owoce drzewa chlebowego różnią się nie tylko rozmiarem, ale i kształtem. Można spotkać okrągłe, owalne i eliptyczne. Ich skóra często jest pokryta licznymi kolcami, ale istnieją również odmiany bezkolcowe. Chlebowiec ma smak opisywany jako słodki, odrobinę przypominający smak ananasa. Z kolei młode, niedojrzałe owoce charakteryzują się łagodnym, mięsnym smakiem, przypominającym mięso kurczaka. Z tego powodu owoce chlebowca są chętnie wykorzystywane jako zamiennik mięsa, panierowane i smażone. Szczególnie cenione są w kuchni tajskiej i malajskiej. Mogą być spożywane na surowo, a także ugotowane, upieczone, prażone, smażone i kiszone. Ich miąższ zawiera dużo skrobi i witamin, a nasiona wykorzystywane są do tłoczenia oleju i prażenia. Owoce chlebowca ze względu na podobieństwo mogą być mylone z durianem.

        Jesień w jednym garnku, czyli przepisy Piotra Kucharskiego

        Jackfruit

        Jackfruit, owoc chlebowca różnolistnego, nazywanego bochenkowym, zdobywa coraz większą popularność na świecie, chociaż w naszym regionie wciąż jest mało znany. Ma soczysty, ciemnożółty miąższ i charakteryzuje się upajającym zapachem. Zawiera witaminy A, C, niektóre z grupy B (ryboflawina, niacyna, tiamina), sole mineralne (wapń, żelazo, cynk, potas, magnez i mangan) oraz błonnik pokarmowy. Takie bogactwo składników sprawia, że owoc korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, pomaga kontrolować ciśnienie krwi, przez co obniża ryzyko zawału i udaru mózgu. Zawartość antyoksydantów (witamina A, flawonoidy) pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto jackfruit pozytywnie wpływa na narząd wzroku. 100 g owocu dostarcza 94 kcal, czyli więcej niż banan, ale mniej niż awokado. Dzięki temu może stanowić dobre źródło energii w diecie. Jego głównym składnikiem odżywczym są węglowodany, szczególnie cukry proste, jednak znajdziemy w nim również niewielkie ilości białka.

        W Polsce trudno dostać świeży owoc, ale przy odrobinie szczęścia, szczególnie w większych miastach, można go kupić. Zdecydowanie łatwiej znaleźć owoc w formie suszonej lub w słodkiej zalewie w puszkach. Cena jackfruita w puszce nie należy do najwyższych – w sklepach z produktami orientalnymi lub ze zdrową żywnością kupimy puszkę już za kilkanaście złotych.

        Autor: Gaba Kopyto

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości