Czy kawa z mlekiem jest zdrowa? Barista pokazał, jak ją przygotować

Źródło: Dzień Dobry TVN
Barista przygotowuje kawę
Barista przygotowuje kawę
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kawy z mlekiem. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze udowodnili bowiem, że dodanie nabiału do ziaren ma działanie przeciwzapalne. Jak przygotować dobrą kawę w domu? Na to pytanie odpowiedział w studio Dzień Dobry TVN barista Kuba Kalusiński.

Czy dolewać mleko do kawy?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Są i tacy, którzy nie są w stanie wypić jej bez mleka. Tylko, czy tak przygotowany napój jest zdrowy? Nowe badanie opublikowane na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze pokazuje, że tak.

Nie od dziś wiadomo, że kawa stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy z grupy polifenoli, które działają przeciwzapalnie i pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie. Natomiast duńscy badacze przeprowadzili analizę, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami występującymi w krowim mleku.

Okazało się, że kombinacja białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny wywierany na komórki odpornościowe człowieka. W praktyce oznacza to, że tzw. biała kawa w tym zakresie działa korzystniej niż mała czarna.

- Wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocnione. W związku z tym można założyć, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ in vivo, czyli na żywych ludzi - tłumaczyła prof. Marianne Nissen Lund, główna autorka badania.

- Będziemy oczywiście dalej badać ten efekt. Na razie na innych zwierzętach, a w przyszłości, o ile uda nam się zebrać potrzebne fundusze, także na człowieku - dodała.

Do dotychczasowej analizy naukowcy wykorzystali model sztucznego zapalenia w wyhodowanych komórkach odpornościowych.

Pyszna kawa w domowym zaciszu

Kuba Kalusiński w studio Dzień Dobry TVN pokazał, jak każdy może przygotować kawę z mlekiem, która będzie smakowała jak z kawiarni. Wystarczy do tego rondel i kawiarka. - Im mamy drobniej zmieloną kawę i ją dłużej parzymy, tym więcej goryczy nam się uwolni - powiedział.

Jak przyznał ekspert, sposobów parzenia kawy jest bardzo wiele. - Metod z każdym rokiem jest coraz więcej. Średnio na każdy rok przypada około 50-70 nowych małych urządzeń domowych - dodał. Przykładem mogą być drippery, które zyskują coraz większa popularność. - To nic innego jak garnek z dziurą, który ma za zadanie przepuszczać nam kawę. (...) Najtańszy kosztuje kilkadziesiąt złotych. Naszym zdaniem jest zalać wstępnie kawę, tak aby miała kontakt z wodą - wskazał barista.

Jak smakuje kawa z drippera? Jakie są inne metody parzenia kawy? Więcej informacji w materiale wideo.

Zobacz więcej w materiale wideo. Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: wprost.pl/PAP

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski / East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości