Grzyby jadalne, ale jednak szkodliwe. Kiedy dochodzi do nieswoistego zatrucia?

Grzybobranie
Jadalne, ale jednak trujące. Jak można zatruć się jadalnymi gatunkami grzybów?
Źródło: Alex Ratson/Getty Images
Chociaż regularnie można usłyszeć ostrzeżenia przed pomyłkami podczas grzybobrania, to znane jadalne gatunki grzybów również mogą spowodować zatrucie. Dojść może do tego jedynie w konkretnych sytuacjach. Na co należy uważać?

Czy jadalne grzyby mogą być trujące?

Jadalne grzyby nie powinny zasadniczo wywoływać objawów zatrucia, jednak tylko wtedy, kiedy stosujemy kilka podstawowych zasad. Niewłaściwe przechowywanie grzybów oraz transport może spowodować, że grzyby zepsują się, a ich spożycie wywoła zatrucie pokarmowe. Nazwane zostały nieswoistymi zatruciami i według Państwowej Inspekcji Sanitarnej "mogą się zdarzyć po spożyciu grzybów jadalnych, gdy będą one przejrzałe, zepsute, stare".

Grzyby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Cholina obecna w grzybach pod wpływem bakterii rozwijających się w trakcie psucia może przekształcić się w związek, który działa podobnie do muskaryny (toksyny znajdującej się w muchomorze czerwonym). Z tego względu tak ważne jest odpowiednie transportowanie i przechowywanie grzybów. Zatem w jaki sposób uniknąć zatrucia się jadalnymi grzybami?

Co zrobić, aby nie zatruć się jadalnymi grzybami

Przede wszystkim powinniśmy się wystrzegać zbierania grzybów, co do których nie jesteśmy pewni. Zbyt młode lub zbyt dojrzałe owocniki również mogą się nie nadawać do spożycia. Drugą złotą zasadą, którą powinniśmy się kierować podczas grzybobrania, to zbieranie owocników do koszyczka lub łubianki. Najważniejsze, aby nie zbierać ich i nie przechowywać w plastikowych opakowaniach. Brak dostępu powietrza powoduje szybsze psucie się grzyba, a wtedy łatwiej o zatrucie pokarmowe.

Ponadto, grzybów nie powinno się długo przetrzymywać. W lodówce mogą leżeć nie dłużej niże jeden dzień. Co ważne - im dojrzalszy okaz, tym krócej można go przechowywać. Grzyby najlepiej przetwarzać jak najszybciej, aby nie zdążyły się zepsuć. Jeśli już muszą trochę poczekać - to najlepiej przechowywać je w szufladzie lodówki, tam, gdzie warzywa.

W jakich przypadkach grzyby jadalne mogą być trujące?

Grzyby są ciężkostrawne - stąd nie wolno podawać ich dzieciom. Odradzane są również osobom starszym. Chityna zawarta w grzybach nie jest trawiona w ludzkim żołądku. Stąd osoby o wrażliwym układzie pokarmowym lub cierpiące na jego choroby mogą mieć objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu grzybów.

Z tego samego powodu odradza się popijanie grzybów napojami wyskokowymi. Co więcej, niektóre gatunki grzybów zawierają koprynę. Związek (w połączeniu z trunkami dla dorosłych) powoduje blokadę rozkładu alkoholu, co w efekcie może prowadzić do uciążliwych objawów zatruć.

Ponadto, nie powinno się jeść grzybów surowych, potraw z grzybami odgrzewanymi lub zamrażanych wielokrotnie.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: Poradnik Zdrowie

Źródło zdjęcia głównego: Alex Ratson/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości