Rozgrzewamy się od środka. Co jeść, żeby było nam cieplej?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Uff - jak gorąco! Rozgrzewające potrawy
Uff - jak gorąco! Rozgrzewające potrawy
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Rozgrzewające produkty spożywcze sprawdzą się idealnie w chłodne, ponure dni. Dodadzą nam energii i wzmocnią organizm. Co warto jeść, by zrobiło nam się cieplej? O tym w Dzień Dobry TVN mówili Karolina i Maciej Szaciłłowie, propagatorzy zdrowego stylu życia.

Rozgrzewające produkty spożywcze

Ciepła herbata i grubszy sweter to niejedyne skuteczne sposoby na rozgrzanie. Warto też zadbać o swój komfort od środka. Pomogą nam w tym produkty spożywcze, które przyspieszą produkcję ciepła w naszym organizmie. Okazuje się, że mogą być to m.in. niektóre rodzaje warzyw.

- Większość surowych warzyw jest neutralna termicznie lub ochładzająca, jednak wyjątek stanowią buraki, rośliny korzeniowe, cebulowate - tłumaczy propagatorka zdrowego stylu życia Karolina Szaciłło. - Mamy w Polsce także bardzo dużo rozgrzewających zbóż - dodaje gościni Dzień Dobry TVN. Zaliczamy do nich żyto, kaszę gryczaną, owies i brązowy ryż.

Jakie produkty mają właściwości rozgrzewające?

Zimą na talerzu nie powinno zabraknąć przede wszystkim ciepłych potraw. Zdaniem ekspertki wszystko, co związane z gotowaniem, pieczeniem, podsmażaniem czy duszeniem podnosi naturę termiczną dań. Ciekawym pomysłem na obiad może być np. bulion rozgrzewający. Jak go przygotować?

- Jest włoszczyzna, przyprawa pięciu smaków, liście laurowe, sos sojowy - wyjaśnia zwolennik zdrowego stylu życia Maciej Szaciłło. Dodatkowo smak dań wzbogaci kurkuma, tymianek, oregano, gorczyca czy kminek.

Składniki na bulion rozgrzewający:

  • 300 g pokrojonej w plasterki włoszczyzny;
    • 1 - 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku;
      • 1 l wody;
        • 2 łyżki dobrej jakości ghee (najlepiej domowej roboty);
          • 4 liście laurowe;
            • 1/2 - 1 łyżeczki przyprawy pięć smaków;
              • kawałek imbiru wielkości kciuka pokrojony w plasterki;
                • sos sojowy do smaku (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków);
                  • świeżo mielony pieprz do smaku.

                    Do podania:

                    • poszatkowana natka pietruszki,
                      • makaron z brązowego ryżu, gryczany lub ugotowany brązowy ryż krótkoziarnisty.

                        Wszystkie składniki rosołu za wyjątkiem sosu sojowego i świeżo mielonego pieprzu, gotujemy pod przykryciem (około godziny). Po tym czasie bulion przecedzamy i doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem do smaku. Podajemy z wybranym dodatkiem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

                        - Jak jest tak chłodno, jak teraz, trzymajmy się 2-3 ciepłych posiłków dziennie. Pijmy wodę z termosu, nośmy ciepłą wodę z imbirem i kropelką cytryny, używajmy rozgrzewających przypraw - radziła Karolina Szaciłło.

                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                        Zobacz także:

                        Autor: Aleksandra Matczuk

                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości