Syrop glukozowo-fruktozowy przyczyną otyłości i cukrzycy?
22 marca 2012, 11:02
Aktualizacja: 22 marca 2012, 15:05
Aktualizacja:
Z opublikowanego dwa lata temu raportu prof. Grażyny Cichosz z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wynika, że przeciętny Polak zjada 50-70 kg cukru rocznie, czyli około dziesięciokrotnie więcej niż nasi dziadkowie. Zdaniem naukowców epidemia otyłości i cukrzycy jest ściśle powiązana ze zwiększonym spożyciem cukrów, zwłaszcza tzw. syropu glukozowo-fruktozowego. Według prof. Grażyny Cichosz spowodowana jest także stosowaniem diety fit. Regularne spożycie produktów słodzonych tym syropem prowadzi do zwiększenia apetytu, insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Artykuł sponsorowany
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Pozostałe wiadomości
Bądź z nami bliżej na
Dzień dobry!Jedno konto do wszystkich usług