Profilaktyka zdrowia

Światowy Dzień Kawy 2021. Poznaj 7 powodów, dla których warto ją pić

Profilaktyka zdrowia

Autor:
Sylwia
Wołoch
Guido Mieth/Getty ImagesKawa

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Choć wielu osób nie trzeba zachęcać do picia tego napoju, zawsze warto znać dodatkowe korzyści płynące z jego regularnego spożywania. Czy wiesz, jakim chorobom zapobiega? Sprawdź siedem powodów, dla których warto zrobić sobie przerwę na kawę.

Kawa działa pobudzająco dzięki zawartości kofeiny

Zawarta w kawie kofeina odpowiada za pobudzanie naszego organizmu. Napój ten blokuje receptory adenozyny, biorące udział w regulacji snu i czuwania. Zwiększa za to wydzielanie noradrenaliny i dopaminy, co stymuluje organizm do aktywności, dlatego kawa na dobry początek dnia może być całkiem niezłym pomysłem. Jaki jest dzienny limit kawy? Najlepiej samemu przetestować, jakie dzienne spożycie kawy będzie dla nas odpowiednie, a po ilu kubkach zaczniemy czuć się źle. Specjaliści nie zalecają jednak przekraczania 400 mg kofeiny dziennie – czyli około 4 kubków.

Wypicie kubka kawy poprawia koncentrację

Zwiększony poziom adrenaliny, jaki pojawia się po wypiciu kawy poprawia także pamięć i koncentrację. Istnieją jednak dowody, które mówią, że lepiej w tym celu sprawdza się mała dawka kofeiny, niż duża. Jeśli objętość kofeiny w naszej kawie nie przekracza 250 mg, istnieją spore szanse, że wpłynie ona na polepszenie nastroju, zwiększy naszą czujność i zmniejszy zmęczenie – szczególnie, gdy jesteśmy niewyspani. Osoby wyspane mogą jednak ledwie zauważyć wpływ kawy na swój organizm.

Picie kawy obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby

Rak wątroby dotyka rocznie około 3000 osób w Polsce. Na rozwój choroby wpływa między innymi dieta, aktywność ruchowa czy nadmierne spożywanie alkoholu. Choroba nie daje wczesnych objawów, co sprawia, że znajduje się na trzecim miejscu na świecie według liczby zgonów wywołanych nowotworami złośliwymi. Badania potwierdzają, że u osób pijących kawę regularnie ryzyko zachorowania na raka wątroby spada nawet o około 40 procent.

Napój ten chroni przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Problem niealkoholowego stłuszczenia wątroby często dotyczy osób z nadwagą – czyli ponad połowy populacji Polski, jednak może wystąpić też u osób szczupłych. Do objawów nie należy ból, a zmęczenie, złe samopoczucie czy zaburzenia snu. Według badań, pacjenci spożywający mniejszą ilość kawy mieli bardziej zaawansowane stadium tej choroby niż ci, którzy spożywali jej dużo. Nie do końca wiadomo, jaki związek zawarty w kawie jest za to odpowiedzialny.

Kawa pomaga zwalczyć cellulit i cienie pod oczami

Kawa redukuje ilość komórek tłuszczowych, dzięki czemu widocznie zmniejsza się cellulit. Poszerza ona naczynia krwionośne, co także wpływa na wygląd skóry. Szczególnie popularne są peelingi kawowe do ciała. Ziarna kawy pomagają też usprawnić przepływ krwi, dzięki czemu cienie pod oczami znikają. Mówi się, że posiada właściwości odmładzające, ponieważ likwiduje zmarszczki i obrzęki. Wypłyca nierówności skóry, ma także właściwości wspomagające przebarwienia. Kawa w kosmetologii stosowana jest od wielu lat, a jej dobroczynny wpływ na całe ciało doceniło już wiele kobiet.

Ziarna kawy zmniejszają ryzyko zachorowania na Alzheimera i Parkinsona

Choroba Alzheimera jest postępującą chorobą mózgu, która niszczy pamięć. Ryzyko zachorowania wzrasta z wiekiem, co niepokoi osoby z krajów wysokorozwiniętych, gdzie średnia życia jest coraz dłuższa. Parkinson z kolei jest chorobą układu nerwowego, objawiającą się sztywnością mięśni czy drżeniem kończyn. Dotyka częściej mężczyzn niż kobiet, a średnia wieku chorych wynosi około 58 lat. W procesie prażenia ziaren kawy powstają związki, tzw. fenylidany, przeciwdziałające tworzeniu się białek: beta-amyloidu i tau, które są charakterystyczne właśnie dla Alzheimera oraz Parkinsona.

Kawa wspomaga odchudzanie i przyspiesza przemiany metaboliczne

Spalanie kalorii w spoczynku to tzw. RMR – im wyższy jest ten wskaźnik, tym więcej możemy zjeść i nie przybrać na wadze. Według badań, kofeina może podnieść ten wskaźnik od kilku aż do około 10%. Efekt jest jednak dużo bardziej wyraźny u osób szczupłych i młodych – osoby starsze i otyłe mogą nie zauważyć zbyt dużych zmian. Osoby będące na diecie dodatkowo wypijają kawę, aby spotęgować uczucie sytości po posiłku.

A wy, jak często pijecie kawę?

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. 7 powodów, dla których zaczniesz codziennie ją pić. Zobacz video:

Zobacz także:

Autor:Sylwia Wołoch

Źródło zdjęcia głównego: Guido Mieth/Getty Images

Pozostałe wiadomości