Światowy Dzień Kawy. Poznaj 7 powodów, dla których warto ją pić

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kawa, herbata a zęby – fakty i mity
Kawa, herbata a zęby – fakty i mity
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Choć wielu osób nie trzeba zachęcać do picia tego napoju, zawsze warto znać dodatkowe korzyści płynące z jego regularnego spożywania. Czy wiesz, jakim chorobom zapobiega? Sprawdź siedem powodów, dla których warto zrobić sobie przerwę na kawę.

Kawa działa pobudzająco dzięki zawartości kofeiny

Zawarta w kawie kofeina odpowiada za pobudzanie naszego organizmu. Napój ten blokuje receptory adenozyny, biorące udział w regulacji snu i czuwania. Zwiększa za to wydzielanie noradrenaliny i dopaminy, co stymuluje organizm do aktywności, dlatego kawa na dobry początek dnia może być całkiem niezłym pomysłem. Jaki jest dzienny limit kawy? Najlepiej samemu przetestować, jakie dzienne spożycie kawy będzie dla nas odpowiednie, a po ilu kubkach zaczniemy czuć się źle. Specjaliści nie zalecają jednak przekraczania 400 mg kofeiny dziennie – czyli około 4 kubków.

Wypicie kubka kawy poprawia koncentrację

Zwiększony poziom adrenaliny, jaki pojawia się po wypiciu kawy, poprawia także pamięć i koncentrację. Istnieją jednak dowody, które mówią, że lepiej w tym celu sprawdza się mała dawka kofeiny, niż duża. Jeśli objętość kofeiny w naszej kawie nie przekracza 250 mg, istnieją spore szanse, że wpłynie ona na polepszenie nastroju, zwiększy naszą czujność i zmniejszy zmęczenie – szczególnie, gdy jesteśmy niewyspani. Osoby wyspane mogą jednak ledwie zauważyć wpływ kawy na swój organizm.

Picie kawy obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby

Rak wątroby dotyka rocznie około 3000 osób w Polsce. Na rozwój choroby wpływa między innymi dieta, aktywność ruchowa czy nadmierne spożywanie alkoholu. Choroba nie daje wczesnych objawów, co sprawia, że znajduje się na trzecim miejscu na świecie według liczby zgonów wywołanych nowotworami złośliwymi. Badania potwierdzają, że u osób pijących kawę regularnie ryzyko zachorowania na raka wątroby spada nawet o około 40 procent.

Kawa chroni przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Problem niealkoholowego stłuszczenia wątroby często dotyczy osób z nadwagą – czyli ponad połowy populacji Polski, jednak może wystąpić też u osób szczupłych. Do objawów nie należy ból, a zmęczenie, złe samopoczucie czy zaburzenia snu. Według badań, pacjenci spożywający mniejszą ilość kawy mieli bardziej zaawansowane stadium tej choroby niż ci, którzy spożywali jej dużo. Nie do końca wiadomo, jaki związek zawarty w kawie jest za to odpowiedzialny.

Kawa pomaga zwalczyć cellulit i cienie pod oczami

Kawa redukuje ilość komórek tłuszczowych, dzięki czemu widocznie zmniejsza się cellulit. Poszerza ona naczynia krwionośne, co także wpływa na wygląd skóry. Szczególnie popularne są peelingi kawowe do ciała. Ziarna kawy pomagają też usprawnić przepływ krwi, dzięki czemu cienie pod oczami znikają. Mówi się, że posiada właściwości odmładzające, ponieważ likwiduje zmarszczki i obrzęki. Wypłyca nierówności skóry, ma także właściwości wspomagające przebarwienia. Kawa w kosmetologii stosowana jest od wielu lat, a jej dobroczynny wpływ na całe ciało doceniło już wiele kobiet.

Ziarna kawy zmniejszają ryzyko zachorowania na Alzheimera i Parkinsona

Choroba Alzheimera jest postępującą chorobą mózgu, która niszczy pamięć. Ryzyko zachorowania wzrasta z wiekiem, co niepokoi osoby z krajów wysokorozwiniętych, gdzie średnia życia jest coraz dłuższa. Parkinson z kolei jest chorobą układu nerwowego, objawiającą się sztywnością mięśni czy drżeniem kończyn. Dotyka częściej mężczyzn niż kobiet, a średnia wieku chorych wynosi około 58 lat. W procesie prażenia ziaren kawy powstają związki, tzw. fenylidany, przeciwdziałające tworzeniu się białek: beta-amyloidu i tau, które są charakterystyczne właśnie dla Alzheimera oraz Parkinsona.

Kawa wspomaga odchudzanie i przyspiesza przemiany metaboliczne

Spalanie kalorii w spoczynku to tzw. RMR – im wyższy jest ten wskaźnik, tym więcej możemy zjeść i nie przybrać na wadze. Według badań, kofeina może podnieść ten wskaźnik od kilku aż do około 10%. Efekt jest jednak dużo bardziej wyraźny u osób szczupłych i młodych – osoby starsze i otyłe mogą nie zauważyć zbyt dużych zmian. Osoby będące na diecie dodatkowo wypijają kawę, aby spotęgować uczucie sytości po posiłku.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Sylwia Wołoch

Źródło zdjęcia głównego: Guido Mieth/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości