Odgrzewanie jedzenia jest w obecnych, zabieganych czasach zupełnie czymś normalnym. Okazuje się jednak, że niektórych produktów spożywczych nie należy poddać ponownej obróbce termicznej ze względu na nasze zdrowie. Jakich zatem dań nie należy odgrzewać? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dietetyk Celina Kinicka.Niektóre produkty spożywcze po powtórnym odgrzaniu mogą wywołać u nas różnego rodzaju problemy zdrowotne, w tym dolegliwości ze strony układu pokarmowego, na przykład wzdęcia, kolki, gazy, biegunki, czy wymioty.
Produkty, których nie należy odgrzewać ponownie to:
- seler naciowy - azotany zawarte w zielonych warzywach w wyniku odgrzewania przekształcają się w azotyny, czyli związki chemiczne o właściwościach rakotwórczych;
- ugotowany lub upieczony kurczak - podczas kolejnej obróbki termicznej białko zawarte w mięsie traci na wartości i trudniej je strawić;
- szpinak - podobnie, jak seler naciowy zawiera zotany, które w wyniku podgrzewania mogą się przekształcić w kancerogenne azotyny;
- ugotowane jajka - podczas ponownego podgrzewania jajek, z zawartch w nich białek mogą się uwalniać substancje toksyczne;
- ugotowane lub usmażone grzyby - odgrzewane grzyby mogą wywołać wiele problemów zdrowotnych, nawet z sercem. A to wszystko z powodu specyficznej budowy białek, z których w wyniku odgrzewania mogą powstać szkodliwe związki chemiczne;
- rzepa - rzepa zwiera azotany, które w wyniku odgrzewania mogą zamienić się w szkodliwe azotyny;
- ugotowane buraki - buraki zawierają niewielkie ilości azotanów, które po ponownych obróbkach termicznych zamieniają się w związki chemiczne o właściwościach rakotwórczych;
- ugotowane ziemniaki - mają wiele witamin i minerałów, jednak po odgrzaniu będą bezwartościowe.
Zdaniem dietetyczki, odgrzewane produkty mogą nam również zaszkodzić z powodu nieprawidłowego ich przechowywania, bo zamiast w lodówce zostawiamy je na przykład na stole, w temperaturze pokojowej.
Szkodliwe jest też kilkukrotne podgrzewanie zupy. Zamiast oddzielić sobie porcję, którą chce się spożyć w konkretnym posiłku to często podgrzewa się cały garnek, po czym stoi on na kuchence przez wiele godzin i stygnie. W tym czasie bardzo łatwo rozwijają się mikroorganizmy wytwarzające toksyny. Ponadto większemu rozkładowi ulegają składniki odżywcze.
Niektórych posiłków, jak na przykład ugotowanego ryżu, makaronu, ziemniaków, czy kasz w ogóle nie trzeba podgrzewać, tylko spożywać na zimno. W ten sposób zwiększamy ilość skrobi opornej i zmniejszamy przyswajalność węglowodanów, czyniąc te produkty mniej kalorycznymi.
Jeżeli już musimy odgrzać jedzenie, to lepiej zrezygnować z oleju i patelni na rzecz parowaru lub mikrofalówki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"