Profilaktyka zdrowia

Jak jeść mangostan? Co to za owoc i jakie ma właściwości?

Profilaktyka zdrowia

Autor:
Adrian
Adamczyk
Mangostan

Mangostan to owoc uprawiany w strefie tropikalnej, rosnący na drzewach o tej samej nazwie. Chińczycy określają go "królową owoców" (królem jest według nich inny owoc – durian). Owoc mangostanu jest pyszny w smaku i ceniony za walory zdrowotne, podobnie jak wytwarzane z niego herbata i sok.

Owoc mangostanu ma regularny owalny kształt i jest nieco mniejszy niż piłka do tenisa. Skórka mangostanu i sok mają ciemną, fioletową barwę. Pod skórką kryje się miąższ kształtem i wielkością przypominający ząbki czosnku. Miąższ mangostanu rozpływa się w ustach, jest soczysty i przyjemny w smaku, lekko kwaskowaty, ale też słodki zarazem.

Zdrowa dieta

Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodziDzień Dobry TVN
wideo 2/3

Mangostan – co to za owoc i gdzie rośnie?

W naturalnych warunkach mangostan właściwy (bo taka jest jego pełna nazwa) spotkać można w krajach takich jak Malezja, Indonezja czy Tajlandia, gdzie jest ceniony za swój smak i zdrowotne właściwości, jakie posiada.

Mangostan – jak go jeść?

Jak dostać się do środka mangostanu? Jak jeść owoc mangostanu właściwego pokryty dość grubą skórką? By dostać się do smakowitego miąższu, musimy najpierw pokonać jego zewnętrzną warstwę. Skórki mangostanu się nie je, bo jej sok jest bardzo gorzki i niesmaczny. Górę owocu zdobią grube, zielonkawe liście. Po jej przeciwległej stronie, na dole owocu mangostanu znajduje się jakby zgrubienie o postrzępionym kształcie. By dostać się do środka owocu, można mocno przycisnąć właśnie to miejsce. Wówczas skórka mangostanu zacznie pękać po bokach, odsłaniając swoją słodką, soczystą, lekko kwaśną zawartość. Inni radzą rozcięcie skórki nożykiem w poprzek na dwie połowy.

Dojrzały owoc mangostanu ma zielone liście. Zmieniają one swoją barwę po kilku dniach i jest to też znak, że owoc mangostanu jest już przejrzały. To z tego powodu – krótkiego okresu przydatności do spożycia, mangostan praktycznie nie jest spotykany w regularnej ofercie w sklepach. Spróbować możemy go w krajach, w których rośnie. Mangostan jest jedzony głównie na surowo. Rzadziej występuje jako składnik czy dodatek do innych potraw.

Smak owocu mangostanu

Niektórzy porównują smak mangostanu do smaku poziomki, moreli, pomarańczy czy ananasa. Inni wskazują na podobieństwo do liczi. Świadczy to więc o smaku dającym możliwość dość bogatej interpretacji, co jeszcze bardziej zachęca do spróbowaniu mangostanu. Owoc ten najlepiej smakuje, gdy jest świeży i dojrzały – a taki właśnie jest tylko przez kilka dni, co tłumaczy brak możliwości napotkania go w krajach innych niż te, w których jest hodowany i stanowi przysmak. Choć zdarzają się dosłownie kilkudniowe promocje w sieciach handlowych, w ramach których mangostan można kupić również w Polsce.

Właściwości mangostanu

Mangostan jest cenny ze względu na wartości odżywcze. 100 gramów (g) tego owocu dostarcza około 70 kcal. Około 16% jego masy stanowią cukry – w większości glukoza i fruktoza. W 100 g znajdziemy 3 mg witaminy C. Mangostan zawiera minerały, enzymy i antyoksydanty. Jest też źródłem kwasu hydroksycytrynowego. Kwas ten (HCA) stosowany jest jako składnik suplementów diety. Według badań mangostan zwiększa poczucie sytości, co przekłada się na zmniejszanie łaknienia. Obniża również poziom cholesterolu. To tłumaczy popularność mangostanu w produkcji środków na odchudzanie.

Herbata z mangostanu

Napar z mangostanu można uzyskać, zalewając wrzątkiem jego suszone owoce. W formie suszonej są one stosunkowo łatwo dostępne w sprzedaży. Herbatę z mangostanu spożywają chętnie osoby starające się zrzucić wagę, gdyż pomaga ona schudnąć. Owoce mangostanu są bogate w błonnik, a przy tym niskokaloryczne. Picie herbaty z mangostanu daje ponoć długo utrzymujące się poczucie sytości oraz oczyszcza organizm z toksyn. Herbata z mangostanu pita z rana, np. do śniadania, dodaje energii, dlatego warto pić ją szczególnie jesienią i zimą. Z innych pozytywnych efektów picia naparu z mangostanu wymienia się przeciwdziałanie chorobom układu krążenia (poprzez m.in. obniżenie poziomu cholesterolu we krwi), wzmocnienie odporności organizmu – za sprawą witaminy C, a także poprawę wyglądu i kondycji cery. W sprzedaży dostępny jest też ekstrakt z owoców mangostanu o tych samych właściwościach, polecany do sałatek, jogurtów i jako dodatek do soków.

Sok z mangostanu

Sok z mangostanu również nabyć można bez problemu, np. w Internecie. Jego cena wynosi około 100 złotych za litr. Dzienne spożycie soku z mangostanu nie powinno przekraczać 60 ml i zaleca się rozbić tę ilość na dwie równe dawki rano i wieczorem. Sok z mangostanu działa wspomagająco w leczeniu łuszczycy, wspomaga też leczenie chorób Alzheimera i Parkinsona. Pomaga też pozbyć się trądziku i ma działanie przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe i przeciwwirusowe. Sok z mangostanu jest bogaty w błonnik i wiele mikroelementów, jak żelazo potas, fosfor oraz witaminy C, B1, B2 i B6.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Bibliografia:

I. Cieślik, E. Cieślik, I. Mentel, K. Bartyzel, Działanie lecznicze owoców mangostanu właściwego (Garcinia mangostana L.), "Postępy Fitoterapii" 1/2017, s. 66–70, dostęp online: http://www.czytelniamedyczna.pl/5976,dzialanie-lecznicze-owocow-mangostanu-wlasciwego-garcinia-mangostana-l.html

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: eROMAZe/Getty Images

Pozostałe wiadomości