Morwa biała. Jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Profilaktyka zdrowia

iStockphotoNastasic/Getty Images

Morwa biała od wieków ceniona jest za swoje właściwości i działanie prozdrowotne. Owoce morwy białej można jeść na surowo, ale występują też w postaci suszonej, a z jej liści można przygotowywać zdrowy napar. W sprzedaży dostępne są też suplementy diety w postaci tabletek z morwy białej.

Morwa biała to roślina, której popularność (za sprawą jej potwierdzonych właściwości leczniczych) w ostatnich latach bardzo wzrosła. Poleca się ją w szczególności diabetykom oraz osobom borykającym się z nadwagą. Wspomaga również walkę z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi i podwyższonym poziomem cholesterolu. Coraz częściej zażywają ją również osoby cierpiące na anemię i miażdżycę.

Morwa biała – podstawowe informacje

Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste pochodzące z Chin, występujące również na terenach obu Ameryk, w Afryce i na wyspach Pacyfiku. Co ciekawe spotkamy je również w Europie, w tym w Polsce. Roślina ta zakwita w kwietniu, natomiast jej owoce dojrzewają latem. Z kształtu przypominają jeżyny, są jadalne i mają słodki smak. Spożywa się je na surowo, choć wiele osób używa ich jako przekąski po wcześniejszym ususzeniu. Popularne jest również picie naparu z wysuszonych liści.

Właściwości morwy białej

Morwa biała od wieków ceniona jest za swoje właściwości. Obecnie wiadomo już, że np. liście morwy białej mogą być wskazane dla diabetyków, gdyż dzięki nim poziom glukozy we krwi spada. Substancje czynne zawarte w ekstrakcie z liści utrudniają wchłanianie węglowodanów złożonych zawartych w pokarmach przez przewód pokarmowy, w efekcie czego duża ich część zostaje wydalona z organizmu. Morwa biała jest pomocna również dla osób zmagających się z chorobami serca i układu krążenia. Ten sam ekstrakt zwiększa stężenie tzw. dobrego cholesterolu we krwi, obniżając jednocześnie poziom triglicerydów i cholesterolu całkowitego. Można więc w tym przypadku mówić o działaniu przeciwmiażdżycowym. Poza tym wykazano również działanie przeciwnowotworowe. Wyciąg z korzenia morwy białej zapobiega rozwojowi czerniaka i białaczki.

Morwa biała na odchudzanie

Powszechnie uważa się, że roślina ta ma również pozytywny wpływ na odchudzanie. Przy redukcji tkanki tłuszczowej pomaga ten sam mechanizm, który działa na korzyść diabetyków. W jego wyniku w organizmie dużo wolniej odkłada się tkanka tłuszczowa. Badania potwierdziły, że osoby spożywające ekstrakt z białej morwy, będąc na diecie, traciły na wadze szybciej niż osoby, którym ekstraktu nie podawano. Warto jednak pamiętać, że tak jak w przypadku innych starań o smukłą sylwetkę, efekty będą lepiej widoczne, jeśli równolegle zadbamy o aktywność fizyczną.

Morwa biała suszona

Słodki smak owoców jest bardziej skondensowany, gdy są one ususzone, więc dość skutecznie zastępują one słodycze w chwilach wzmożonego łaknienia. Warto więc mieć je pod ręką, szczególnie we wczesnych etapach odchudzania i używać ich jako zamiennika słodyczy. Można je nabyć zarówno na wagę, jak i w gotowych opakowaniach sprzedawanych w sklepach, aptekach czy przez Internet. Należy jednak pamiętać, że w formie suszonej morwa biała jest dość kaloryczna. Porcja 100 gramów owocu zawiera prawie 440 kcal.

Morwa biała w postaci suplementu diety

Właściwości zdrowotne morwy białej nie mogły pozostać niedostrzeżone przez branżę farmaceutyczną. W aptekach dostępne są suplementy diety mające w składzie morwę białą. Czy taki sposób korzystania z zalet tej rośliny jest dobry? Zdania są podzielone, podobnie jak w przypadku dyskusji na temat zażywania innych suplementów diety.

Morwa biała – herbata

Picie herbaty z morwy białej to również dobry sposób na wykorzystywanie właściwości prozdrowotnych tej rośliny. Po zalaniu wrzątkiem wywar z jednej łyżeczki liści morwy warto pozostawić pod przykryciem na minimum 10 minut. Tak przygotowaną herbatę pić można 2 razy dziennie.

Czy morwa biała jest szkodliwa? Jakie są przeciwwskazania?

Zażywanie morwy białej odradzane jest kobietom w ciąży, przede wszystkim z powodu braku badań dotyczących ewentualnego szkodliwego wpływu na płód. Ostrożność powinny zachować też osoby uczulone na tę roślinę. W przypadku suplementów diety bardzo ważne jest, aby trzymać się zaleceń producenta i nie przekraczać zalecanej dziennej dawki do spożycia.

Morwa biała – uprawa

Morwa biała jest łatwa w uprawie, nawet na glebach mało żyznych. Roślina szybko się rozrasta i z tego względu dość często stosuje się ją jako żywopłot. Jest dość odporna na suszę, nie jest mrozoodporna. Dobrze znosi zanieczyszczone powietrze. Właściwe środowisko dla jej rozwoju to wilgotne podłoże i nasłonecznione, ciepłe miejsce. Własnoręcznie wyhodowane owoce morwy białej można jeść na surowo, jak również zasuszyć. Liście morwy białej po wysuszeniu nadają się do przyrządzania herbaty.

Zobacz także:

Różowa sól himalajska i sposoby jej wykorzystania. Czy rzeczywiście jest taka zdrowa?

Niektóre leki w kontakcie ze słońcem mogą uczulać. Sprawdź, o które farmaceutyki chodzi

Ostatni moment na kwiaty czarnego bzu. Jak możemy je wykorzystać? Agnieszka Cegielska: "On ma po prostu niezwykłą moc"

Zobacz wideo: Zioła na każdą okazję

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto