Cała prawda o glutenie. "Jest smaczny, zdrowy i powinniśmy go jeść"

Profilaktyka zdrowia

Aktualizacja:

Gluten to składnik, który budzi ogromne kontrowersje. Nie brakuje osób, które łączą go z otyłością, zaburzeniami hormonalnymi czy nawet nowotworami. Czy faktycznie gluten może być dla nas niebezpieczny? Czy produkty, które go zawierają, powinny całkowicie zniknąć z naszej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Katarzyną Bosacką, prowadzącą program "MądrzeJEMY".

Gluten, czyli co?

Gluten to mieszanina białek, która naturalnie występuje w zbożach, np. pszenicy, orkiszu, życie czy jęczmieniu. Jest bardzo zdrowy i w pożywieniu spełnia dwie bardzo ważne funkcje - jest nośnikiem smaku oraz naturalnym spulchniaczem.

- Dzięki niemu bułka czy chleb są chrupiące i miękkie. Jeśli z niego zrezygnujemy, trzeba będzie sięgnąć po sztuczne spulchniacze, cukier, tłuszcz czy sztuczne ulepszacze smaku - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".

Tym samym produkty bezglutenowe, zwłaszcza te dostępne w sklepach, wcale nie są zdrowe.

- Jeśli kupujemy w dyskoncie bułkę czy bezglutenowy blat do pizzy, to bardzo często w ich składzie znajduje się kilkanaście składników - dodała dziennikarka.

Dieta bezglutenowa - kto powinien ją stosować?

Mimo że gluten jest zdrowy, to nie wszyscy mogą go jeść. Szacuje się, że 1 proc. populacji cierpi na chorobę trzewną, nazywaną też celiakią. Organizm osób z tym schorzeniem nie toleruje glutenu. Zjedzenie produktów, które go zawierają, wywołuje u nich szereg nieprzyjemnych dolegliwości (ból brzucha, wzdęcia, biegunki). Glutenu muszą unikać także osoby, które mają potwierdzoną nietolerancję glutenu.

Medycyna nie zna nie leku, dlatego jedyną formą leczenia jest wyłączenie z menu produktów, które zawierają gluten. A nie jest to proste.

Zdarza się, że śladowe ilości glutenu mogą się znajdować w jogurcie naturalnym, sokach owocowych czy wędlinach.

- Jeśli w tej samej fabryce obok jogurt naturalnego powstaje jogurt np. z płatkami owsianymi może się zdarzyć, że odrobina tego glutenu zostanie przeniesiona - mówiła Katarzyna Bosacka.

Czy są produkty, po które warto sięgnąć w sklepie?

- Na uwagę zasługują np. makarony zrobione z roślin strączkowych - soczewicy czy zielonego groszku. Tym samym będzie on zawierał dużo białka i witamin z grupy B - wyliczała prowadząca program "MądrzeJEMY".

Chorym poleca się także jedzenie kasz, zwłaszcza jaglanej oraz gryczanej. A po jaką mąkę sięgnąć?

- Najlepsza będzie gryczana lub kukurydziana - poradziła nasza rozmówczyni.

Trzeba jednak pamiętać, że produkty bezglutenowe często są drogie i ich skład może budzić wątpliwości. Dlatego, zdaniem Katarzyny Bosackiej, osoby, które nie mogą jeść glutenu, powinny przygotowywać wszystkie posiłki samodzielnie.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

GIS ostrzega przed zatruciem. Dwa duże sklepy wycofują mięso kurczaka

Gorączka i ból mięśni po szczepionce przeciw COVID-19. Kiedy należy zgłosić się do lekarza?

Jak poprawić odporność poprzez dietę? Radzi doktor Ewa Dąbrowska

Autor: Katarzyna Oleksik